«Οι 3 ερωτήσεις» στον Σωκράτη Φάμελλο* από το Polites Oraiokastrou

Σάββατο, 26 Μάιος 2018 07:37

*O Σωκράτης Φάμελλος είναι Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης - ΣΥΡΙΖΑ

--------------------

1. «Υπερώριμο» αίτημα το σχέδιο για την κατάτμηση της Β' Αθηνών, λέει ο κ. Σκουρλέτης. Κάτι αντίστοιχο στο μέλλον για τον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει; (π.χ  μητροπολιτικό κέντρο, ανατολικός νομός, δυτικός νομός) 

Η ουσία της κυβερνητικής πρότασης για τη Β' Αθήνας είναι η ενίσχυση της δημοκρατικής εκπροσώπησης, η εγγύτητα πολίτη και αιρετού και η λογοδοσία των πολιτικών, η καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος, του καθεστωτισμού και του παλαιοκομματικού παραγοντισμού, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής κόντρα στους «επαγγελματίες» της πολιτικής. Αυτά τα ζητήματα αφορούν και τους βουλευτές και την Αυτοδιοίκηση, και των δύο βαθμών. Και φυσικά αφορούν και το νομό Θεσσαλονίκης. 

Οι προτάσεις στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ για την Αυτοδιοίκηση στοχεύουν σε αυτά τα προβλήματα αποκαθιστώντας θέματα δημοκρατίας όπως η απλή αναλογική και οι αρμοδιότητες στις τοπικές κοινότητες. Αλλιώς ποιος ο λόγος να συμμετέχεις στις τοπικές υποθέσεις αν όλα είναι προαποφασισμένα; Έχουμε όμως και άλλα θέματα ανοιχτά: Είναι αποτελεσματική η Μητροπολιτική διοίκηση και η κατανομή αρμοδιοτήτων Α' και Β' βαθμού στη Θεσσαλονίκη; Είναι ισότιμη η εξυπηρέτηση των πολιτών στο ορεινό τμήμα του νομού μας, που απέχουν υπερβολικά από τα κέντρα των δήμων; Η συζήτηση για κατάτμηση της Β΄ Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια συζήτηση που θα αφορούσε περιφέρειες της Ελλάδας, με αντίστοιχο μέγεθος, των 9-10 βουλευτών. Αυτή η συζήτηση αφορά όμως και στο εκλογικό σύστημα. Δεν υπάρχουν όμως αντιστοιχίες με τη Β΄ Αθηνών των 44 βουλευτών!!! 

Ό,τι, όμως, μπορεί να δώσει περισσότερη δημοκρατία και αμεσότητα στη σχέση πολίτη – αιρετού, αλλά και ευκαιρίες στους ενεργούς πολίτες, όπως είναι ο περιορισμός των θητειών των αιρετών όλων των επιπέδων, σαφέστατα και είναι μέτρο το οποίο αξίζει να συζητηθεί. 

 

2. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης; Τι γίνεται με τη σωτηρία της Κορώνειας και τον Θερμαϊκό κόλπο; 

Εδώ και χρόνια η Θεσσαλονίκη και οι πολιτικοί της δεν διεκδίκησαν έργα για το περιβάλλον. Από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τον Βιολογικό στη Σϊνδο έχουν περάσει δεκαετίες. Η Κυβέρνησή μας, παρά τις δυσκολίες της ύφεσης και του μνημονίου, ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες : 

1. Χρηματοδότηση προγράμματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτ. Θεσσαλονίκη. 

2. Ολοκλήρωση του master plan της Κορώνειας, αποκατάσταση οικολογικής ισορροπίας, ορνιθοπανίδας, ιχθυοπανίδας και αποσόβηση του προστίμου από ΕΕ. 

3. Ίδρυση του Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου, που περιλαμβάνει πλέον τους δύο υγροβιότοπους τις λιμνοθάλασσες Αγγελοχωρίου και Επανομής και φυσικά το Δέλτα Αξιού. 

4. Επέκταση του Φορέα Κορώνειας Βόλβης που περιλαμβάνει πλέον και τον ορεινό όγκο του Χολομώντα, τα δάση της Σιθωνίας και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Άγιο Όρος. 

5. Χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας με 3,7 εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση μελετών όλων των απαραίτητων έργων, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε διαλογή στην πηγή, χωριστή συλλογή οργανικού και ενίσχυση της ανακύκλωσης. 

6. Ολοκλήρωση δασικών χαρτών, που καθυστέρησαν 40 χρόνια, εκπόνηση νέα Δασικής Στρατηγικής και σε εξέλιξη προκήρυξη ΟΑΕΔ για 5.066 θέσεις για εργασία στα δάση, με στόχο τη φύλαξή τους, τον καθαρισμό και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. 

7. Υλοποιούνται έργα αποχετεύσεων και επεξεργασίας λυμάτων σε 51 οικισμούς στην Κεντρική Μακεδονία, άνω των 2.000 κατοίκων, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020. 

8. Σχεδιασμός αποκατάστασης τάφρου βυρσοδεψείων στο δυτικό παράκτιο μέτωπο και αναβάθμιση όλης της περιοχής έως το Καλοχώρι με παράλληλη οργάνωση σε Βιομηχανική Ζώνη Καλοχωρίου, που έχει σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές. 

9. Επέκταση φυσικού αερίου σε Φίλυρο, Χορτιάτη, Λαγκαδά, Χαλάστρα, Πλαγιάρι, Τρίλοφο, Νέους Επιβάτες, Επανομή, Μηχανιώνα, Μεσήμβρια, Βασιλικά, Χαλκηδόνα, κλπ.

 

3. Η Ν.Δ ζητάει να φύγετε. Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι τυχόν εκλογές μετά τη λήξη του προγράμματος δεν θα είναι πρόωρες. Έχουμε μπροστά μας βουλευτικές-δημοτικές- ευρωεκλογές. Τοποθετηθείτε πάνω σε αυτά. 

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να βγούμε από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο. Αυτό θέλουν όλοι οι Έλληνες. Μετά θα έχουμε περιθώρια άσκησης δικής μας πολιτικής, με κατανομή του πλεονάσματος στους πολίτες, στο τέλος του ΄18, όπως συνέβη το '16 και το '17 και με μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. 

Ο προϋπολογισμός του 2019 θα είναι ο πρώτος εδώ και 10 χρόνια προϋπολογισμός για τους Έλληνες και όχι για τα χρέη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα περιλαμβάνει επωφελείς πολιτικές για τον τόπο μας, με εργασία και όχι ανεργία, με ελάφρυνση όλων των κοινωνικών ομάδων και όχι λιτότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι αποκλεισμούς. 

Για το λόγο αυτό οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Όποιος ζητάει εκλογές σήμερα κάνει ζημιά στην Ελλάδα και θέλει να γυρίσουμε πίσω στα μνημόνια. Θα αποσυνδέσουμε επίσης τις δημοτικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, διότι θέλουμε να αναβαθμίσουμε την αυτοδιοίκηση, να έχει την αξία που της αρμόζει. Αυτό είναι και το νόημα της δημοκρατίας, να είναι αξιόπιστη η πολιτική και να έχουμε εκπροσώπους που δεν θα έχουν όραμα μόνο την επανεκλογή τους, αλλά θα βοηθούν τον τόπο μας και θα τον πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά. Και αυτό θα είναι και το πραγματικό δίλημμα όλων των εκλογών του 2019, πρόοδος και προκοπή ή συντήρηση και «μία από τα ίδια»; Εμπρός ή πίσω;

Δημοφιλή Άρθρα

Δημοσκόπηση της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ news" και της Opinion Poll για τον δήμο Ωραιοκάστρου

Δημοσκόπηση της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ news" και της Opinion Poll για τον δήμο Ωραιοκάστρου Σημαντικά τα ευρήματα της έρευνας της Opinion Poll που έγινε στον δήμο Ωραιοκάστρου για λογαριασμό της free press εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ…

Κυριακή, 16 Δεκέμβριος 2018

Με δύο μήνες καθυστέρηση αντιλήφθηκε η διοίκηση του Δήμου τη λύση με το τηλεοπτικό σήμα στις «λευκές» περιοχές

Με δύο μήνες καθυστέρηση αντιλήφθηκε η διοίκηση του Δήμου τη λύση με το τηλεοπτικό σήμα στις «λευκές» περιοχές Μετά από καθυστέρηση περίπου δύο μηνών αντιλήφθηκε η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Πρόσβαση…

Τρίτη, 27 Νοέμβριος 2018

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ) Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταγγελίες (σ.σ. οι οποίες επιχειρήθηκε να «μαζευτούν» μετά τον σάλο που προκάλεσαν) του δημάρχου Αστέριου Γαβότση…

Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2018

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Για τον Δημήτρη Σαραμάντο η «μπίλια» στην εκλογική... ρουλέτα των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου κάθισε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.…

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Πώς βιώνει την κρίση και την αγάπη του κόσμου πολύτεκνη οικογένεια στο Ωραιόκαστρο Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια αστείρευτη…

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018

Κύλιση στην Αρχή