Μπροστάρης στον συντονισμό δράσης ενάντια στα διόδια της εξωτερικής περιφερειακής ο Αν. Πολυχρονίδης

Τετάρτη, 01 Νοέμβριος 2017 12:01

Ο Ανέστης Πολυχρονίδης ήταν αυτός που έφερε πρόταση ψηφίσματος για τον συντονισμό δράσης των όμορων δήμων, στην προοπτική λειτουργίας σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό όπως στον δήμο του Ωραιοκάστρου. 

Να σημειώσουμε πως είχε προηγηθεί στις 6 Οκτωβρίου ερώτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον Αστ. Γαβότση, αν «γνώριζε ή αιφνιδιάστηκε» για τη λειτουργία των διοδίων, και γιατί δεν είχε ενημερώσει η διοίκηση τους πολίτες του δήμου. Απάντηση δεν πήρε ποτέ παρά την επιμονή του στην ερώτηση. 

Για τη δημιουργία των διοδίων μεταξύ των κόμβων Διαβατών και ΤΙΤΑΝ στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, είχε εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση (11 Οκτωβρίου) ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας είτε την επανεξέταση της σκοπιμότητας δημιουργίας του συγκεκριμένου σταθμού, είτε τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της αδικίας για τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό τμήμα για την καθημερινή τους μετάβαση από τα σπίτια στις εργασίες τους και αντίστροφα.

Στις 18 Οκτωβρίου ο υφυπουργός υποδομών και μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104.9», είχε σημειώσει ότι: «Προβλέπονταν η τοποθέτησή τους από το 2012-13 όταν και μπήκε η Εγνατία Οδός στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό πρέπει να γίνει. Εκεί που βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό τη λύση την έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν άλλον τρόπο επικοινωνίας και αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους με το αστικό κομμάτι, με τον τόπο εργασίας, αναψυχής κ.λπ. να τύχουν είτε απαλλαγής, είτε δριμείας έκπτωσης. Το ορίζουν αυτό οι σχετικές οδηγίες και πρέπει και είναι μέλημα και τοπικών ΟΤΑ και ημών ιδίων και της διοίκησης της Εγνατίας».

Χθες ο κ. Πολυχρονίδης -καλύπτοντας για πολλούς τα "κενά" της διοίκησης- έφερε στο Δ.Σ την πρόταση συντονισμού δράσης ενάντια στα διόδια της εξωτερικής περιφερειακής - Εγνατίας οδού, μεταξύ των κόμβων Κ2 (Διαβατά) και Κ4 (Ευκαρπία) η οποία και ψηφίστηκε από όλες δημοτικές παρατάξεις.

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

Προς τους κ.κ. Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Προέδρους και Μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων των δήμων Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Κορδελιού- Ευόσμου και Δέλτα.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Ωραιοκάστρου, κ. Πρόεδρε του Δ.Σ.,αγαπητοί Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής σταθμού διοδίων επί της εξωτερικής περιφερειακής-Εγνατίας οδού, μεταξύ των κόμβων Κ2 (Διαβατά) και Κ4 (Ευκαρπία), βορειοδυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, αποτελεί μιαν ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ παρέμβαση στον ζωτικό χώρο μεταξύ των ορίων των Δήμων μας και όχι μόνο. 

Αντί να προχωρήσουν στην κατασκευή του κόμβου Κ3 ( Ωραιοκάστρου) που για "άγνωστους λόγους" δεν κατασκευάστηκε ποτέ και να αποκαταστήσουν τη χρόνια οδική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, προχωρούν στο επαναλαμβανόμενο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που θέλει κάθε "καθαρή επένδυση " στα Ανατολικά και κάθε "ρυπογόνα παρέμβαση" στα Δυτικά . 

Η λειτουργία του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου εκτός της πρόσθετης καθημερινής οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων και των εργαζομένων,θα αυξήσει τα μέγιστα και τον κυκλοφοριακό φόρτο στο ήδη ανεπαρκές παράπλευρο οδικό δίκτυο της Εγνατίας οδού και των όμορων Δήμων μας. Θα αυξήσει τους ρύπους των καυσαερίων και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ευαίσθητη περιβαλλοντικά βορειοδυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

 

Γ ι α  ό λ ο υ ς  α υ τ ο ύ ς  τ ο υ ς  λ ό γ ο υ ς  α π α ι τ ο ύ μ ε:

1. Την κοινή προσφυγή των τεσσάρων Δήμων στο ΣτΕ για την άμεση αναστολή της Υπουργικής Απόφασης για τον νέο Σταθμό Διοδίων Ωραιοκάστρου και στη συνέχεια ακύρωση της με απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου. Η εν λόγω απόφαση δεν συνοδεύεται από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου θα προκύπτουν οι επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου σταθμού στο περιβάλλον καθώς και η συμβατότητα του με το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού των όμορων δήμων. Η απόφαση αυτή παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως επικαλούνται και άλλες παρόμοιες προσφυγές. 

2. Την άμεση κατασκευή του κόμβου Κ3 (Ωραιοκάστρου) επί της εξωτερικής περιφερειακής -Εγνατίας οδού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ασφαλούς βασικής πρόσβασης -εισόδου,εξόδου- σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκων και εργαζομένων στους Δήμους μας. 

3. Την επέκταση και σύνδεση με την εξωτερική περιφερειακή-Εγνατία οδό της γραμμής του Μετρό και τη δημιουργία Τερματικού Σταθμού Μετεπιβίβασης (P+R) στον κόμβο Κ3 σε συνδυασμό με την κατασκευή του, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, συνδυάζοντας το ΙΧ. με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς - σταθερής τροχιάς (Μετρό) όπως πχ. στον σταθμό Δουκίσης Πλακεντίας /Αττικής οδού. 

Απαιτούμε την ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και καθαρό περιβάλλον ενάντια σε πολιτικές επιλογές που επιβαρύνουν οικονομικά και περιβαλλοντικά την περιοχή μας δημιουργώντας μη αναστρέψιμα προβλήματα στους πολίτες των Δήμων μας.

Με τιμή

Ωραιόκαστρο, 31/10/2017 Ανέστης Πολυχρονίδης Δ.Σύμβουλος
π.Αντ/χος Τεχνικών Έργων Δ. Ωραιοκάστρου

 

Δημοφιλή Άρθρα

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο»

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο» Στον φανατισμό και στη διχόνοια φαίνεται να επενδύει προεκλογικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, όπως έδειξε τουλάχιστον με τον λόγο…

Κυριακή, 15 Ιούλιος 2018

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα επέλεξε να κάνει γνωστή την επάνοδό του (μετά 7 χρόνια) στον αυτοδιοικητικό στίβο ο πολιτευτής της Ν.Δ,…

Παρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο Ψηφιακές εικόνες από το Ενεργειακού τύπου στέγαστρο που προτίθεται να κατασκευάσει η διοίκηση του δήμου προκειμένου να «κλείσει» το δημοτικό…

Σάββατο, 23 Ιούνιος 2018

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε»

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Η αδιάφορη αλλά συνάμα παθητική στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου με σκοπό την αποφυγή των ευθυνών του ή των…

Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις;

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις; Την περασμένη Τρίτη 20-3-2018, δηλαδή χθες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε δελτίο τύπου με διευκρινήσεις όσον αφορά την εις…

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά Μακριά από το Ωραιόκαστρο, σε μεζεδοπωλείο του δήμου Λαγκαδά, βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου και συνέφαγαν μαζί ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου…

Σάββατο, 14 Απρίλιος 2018

Κύλιση στην Αρχή