Μπροστάρης στον συντονισμό δράσης ενάντια στα διόδια της εξωτερικής περιφερειακής ο Αν. Πολυχρονίδης

Τετάρτη, 01 Νοέμβριος 2017 12:01

Ο Ανέστης Πολυχρονίδης ήταν αυτός που έφερε πρόταση ψηφίσματος για τον συντονισμό δράσης των όμορων δήμων, στην προοπτική λειτουργίας σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό όπως στον δήμο του Ωραιοκάστρου. 

Να σημειώσουμε πως είχε προηγηθεί στις 6 Οκτωβρίου ερώτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον Αστ. Γαβότση, αν «γνώριζε ή αιφνιδιάστηκε» για τη λειτουργία των διοδίων, και γιατί δεν είχε ενημερώσει η διοίκηση τους πολίτες του δήμου. Απάντηση δεν πήρε ποτέ παρά την επιμονή του στην ερώτηση. 

Για τη δημιουργία των διοδίων μεταξύ των κόμβων Διαβατών και ΤΙΤΑΝ στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, είχε εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση (11 Οκτωβρίου) ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας είτε την επανεξέταση της σκοπιμότητας δημιουργίας του συγκεκριμένου σταθμού, είτε τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της αδικίας για τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό τμήμα για την καθημερινή τους μετάβαση από τα σπίτια στις εργασίες τους και αντίστροφα.

Στις 18 Οκτωβρίου ο υφυπουργός υποδομών και μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104.9», είχε σημειώσει ότι: «Προβλέπονταν η τοποθέτησή τους από το 2012-13 όταν και μπήκε η Εγνατία Οδός στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό πρέπει να γίνει. Εκεί που βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό τη λύση την έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν άλλον τρόπο επικοινωνίας και αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους με το αστικό κομμάτι, με τον τόπο εργασίας, αναψυχής κ.λπ. να τύχουν είτε απαλλαγής, είτε δριμείας έκπτωσης. Το ορίζουν αυτό οι σχετικές οδηγίες και πρέπει και είναι μέλημα και τοπικών ΟΤΑ και ημών ιδίων και της διοίκησης της Εγνατίας».

Χθες ο κ. Πολυχρονίδης -καλύπτοντας για πολλούς τα "κενά" της διοίκησης- έφερε στο Δ.Σ την πρόταση συντονισμού δράσης ενάντια στα διόδια της εξωτερικής περιφερειακής - Εγνατίας οδού, μεταξύ των κόμβων Κ2 (Διαβατά) και Κ4 (Ευκαρπία) η οποία και ψηφίστηκε από όλες δημοτικές παρατάξεις.

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

Προς τους κ.κ. Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Προέδρους και Μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων των δήμων Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Κορδελιού- Ευόσμου και Δέλτα.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Ωραιοκάστρου, κ. Πρόεδρε του Δ.Σ.,αγαπητοί Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής σταθμού διοδίων επί της εξωτερικής περιφερειακής-Εγνατίας οδού, μεταξύ των κόμβων Κ2 (Διαβατά) και Κ4 (Ευκαρπία), βορειοδυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, αποτελεί μιαν ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ παρέμβαση στον ζωτικό χώρο μεταξύ των ορίων των Δήμων μας και όχι μόνο. 

Αντί να προχωρήσουν στην κατασκευή του κόμβου Κ3 ( Ωραιοκάστρου) που για "άγνωστους λόγους" δεν κατασκευάστηκε ποτέ και να αποκαταστήσουν τη χρόνια οδική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, προχωρούν στο επαναλαμβανόμενο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που θέλει κάθε "καθαρή επένδυση " στα Ανατολικά και κάθε "ρυπογόνα παρέμβαση" στα Δυτικά . 

Η λειτουργία του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου εκτός της πρόσθετης καθημερινής οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων και των εργαζομένων,θα αυξήσει τα μέγιστα και τον κυκλοφοριακό φόρτο στο ήδη ανεπαρκές παράπλευρο οδικό δίκτυο της Εγνατίας οδού και των όμορων Δήμων μας. Θα αυξήσει τους ρύπους των καυσαερίων και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ευαίσθητη περιβαλλοντικά βορειοδυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

 

Γ ι α  ό λ ο υ ς  α υ τ ο ύ ς  τ ο υ ς  λ ό γ ο υ ς  α π α ι τ ο ύ μ ε:

1. Την κοινή προσφυγή των τεσσάρων Δήμων στο ΣτΕ για την άμεση αναστολή της Υπουργικής Απόφασης για τον νέο Σταθμό Διοδίων Ωραιοκάστρου και στη συνέχεια ακύρωση της με απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου. Η εν λόγω απόφαση δεν συνοδεύεται από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου θα προκύπτουν οι επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου σταθμού στο περιβάλλον καθώς και η συμβατότητα του με το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού των όμορων δήμων. Η απόφαση αυτή παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως επικαλούνται και άλλες παρόμοιες προσφυγές. 

2. Την άμεση κατασκευή του κόμβου Κ3 (Ωραιοκάστρου) επί της εξωτερικής περιφερειακής -Εγνατίας οδού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ασφαλούς βασικής πρόσβασης -εισόδου,εξόδου- σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκων και εργαζομένων στους Δήμους μας. 

3. Την επέκταση και σύνδεση με την εξωτερική περιφερειακή-Εγνατία οδό της γραμμής του Μετρό και τη δημιουργία Τερματικού Σταθμού Μετεπιβίβασης (P+R) στον κόμβο Κ3 σε συνδυασμό με την κατασκευή του, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, συνδυάζοντας το ΙΧ. με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς - σταθερής τροχιάς (Μετρό) όπως πχ. στον σταθμό Δουκίσης Πλακεντίας /Αττικής οδού. 

Απαιτούμε την ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και καθαρό περιβάλλον ενάντια σε πολιτικές επιλογές που επιβαρύνουν οικονομικά και περιβαλλοντικά την περιοχή μας δημιουργώντας μη αναστρέψιμα προβλήματα στους πολίτες των Δήμων μας.

Με τιμή

Ωραιόκαστρο, 31/10/2017 Ανέστης Πολυχρονίδης Δ.Σύμβουλος
π.Αντ/χος Τεχνικών Έργων Δ. Ωραιοκάστρου

 

Δημοφιλή Άρθρα

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά Αστ. Γαβότση για το νερό που κλέβουν στη Μυγδονία

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά Αστ. Γαβότση για το νερό που κλέβουν στη Μυγδονία Οι αποκαλύψεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου στους δημοσιογράφους για τις κλοπές νερού στη δημοτική ενότητα της Μυγδονίας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις…

Τετάρτη, 12 Ιούλιος 2017

Με αυξημένα 33% δημοτικά τέλη καταφθάνουν οι λογαριασμοί ρεύματος στους δημότες Ωραιοκάστρου

Με αυξημένα 33% δημοτικά τέλη καταφθάνουν οι λογαριασμοί ρεύματος στους δημότες Ωραιοκάστρου Οι πρώτοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί με την αύξηση κατά 33% των δημοτικών τελών που επέβαλε μέσω της ΔΕΗ ο δήμος Ωραιοκάστρου,…

Πέμπτη, 10 Αύγουστος 2017

Aνεξαρτητοποίηση με πολλά ερωτηματικά

Aνεξαρτητοποίηση με πολλά ερωτηματικά «Υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων για τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου». Αλήθεια, τι θέλει να πει με αυτήν τη…

Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2017

"'Ελεος, ντροπή ντροπή!" Ξέσπασμα Πολυχρονίδη για κυκλοφοριακές μελέτες χιλιάδων ευρώ από τον Δήμο Ωραιοκάστρου

"'Ελεος, ντροπή ντροπή!" Ξέσπασμα Πολυχρονίδη για κυκλοφοριακές μελέτες χιλιάδων ευρώ από τον Δήμο Ωραιοκάστρου Οι 37 χιλιάδες ευρώ που πρόκειται να ξοδέψει η διοίκηση του δήμου σε μελέτες για το πως θα κυκλοφορούν τα…

Παρασκευή, 25 Αύγουστος 2017

Δε μαζεύουν τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά γιατί... φταίει η αντιπολίτευση!

Δε μαζεύουν τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά γιατί... φταίει η αντιπολίτευση! Ο τρόπος που αντιμετωπίζει καθημερινά η αντιδημαρχία καθαριότητας την έκκληση των πολιτών για μάζεμα ξερών χόρτων και κομμένων κλαδιών που…

Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2017

Ανοίγει θερινό σινεμαδάκι στο Ωραιόκαστρο (βίντεο)

Ανοίγει θερινό σινεμαδάκι στο Ωραιόκαστρο (βίντεο) Είναι κάτι νύχτες μαγικές με καλοκαιρινό φεγγάρι, με ολόλαμπρα αστέρια στον ουρανό, με διάχυτο το άρωμα των λουλουδιών στην ατμόσφαιρα…

Τρίτη, 04 Ιούλιος 2017

Στέλνει την Αστυνομία στους Πολίτες!

Στέλνει την Αστυνομία στους Πολίτες! "Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Κυριάκου Ιωσηφίδη, με την οποία ούτε λίγο ούτε…

Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2017

Κύλιση στην Αρχή