Το «λάθος» του δημάρχου που έστειλε τον Τσακαλίδη στην Αποκεντρωμένη για την υπόθεση των Κοιμητηρίων

Κυριακή, 04 Φεβρουάριος 2018 09:59

Διευκρινίσεις από λάθος πρόσωπα όσον αφορά στις «παράνομες» ταφές που φέρονται να έγιναν στα Κοιμητήρια του Ωραιοκάστρου από το 2014 και μετά, φαίνεται να ζήτησε η εσωτερική διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, η οποία διερευνά την υπόθεση «Κοιμητήρια Ωραιοκάστρου». Με έγγραφο της κάλεσε τον τέως αντιδήμαρχο Διοικητικού - Οικονομικού, Ηρακλή Τσακαλίδη, να δώσει εξηγήσεις για τέσσερις «παράνομους» ενταφιασμούς στα Κοιμητήρια του Ωραιοκάστρου (περίοδος 2015), χωρίς όμως να ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος την περίοδο που έγιναν! 

Το λάθος προέκυψε μετά την συμπληρωματική απάντηση προς την Αποκεντρωμένη (δεν έλεγξε με τη σειρά της τα στοιχεία) από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση (26-10-2017), η οποία διευκρίνιζε ότι : «Αρμόδιος αντιδήμαρχος την περίοδο που έγιναν οι ενταφιασμοί ήταν ο κ. Ηρακλής Τσακαλίδης»

Η συμπληρωματική απάντηση από τον κ. Γαβότση με το όνομα του κ. Τσακαλίδη, έφτασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τρεις μήνες μετά το πρώτο έγγραφο που είχε στείλει (18-07-2017) με τα ονόματα όλων όσοι είχαν κατά καιρούς την αρμοδιότητα της λειτουργίας των Κοιμητηρίων του δήμου στα χέρια τους. Δηλαδή των αντιδημάρχων Θωμά Δίγκαλη, Ηρακλή Τσακαλίδη, Παναγιώτη Κοϊτσίδη καθώς και του Κυριάκου Ιωσηφίδη. 

Όμως ο κ. Ιωσηφίδης ήταν αυτός που παραδέχτηκε δημόσια στο Δ.Σ ότι είχε προχωρήσει σε «παράνομους» ενταφιασμούς -για ανθρωπιστικούς λόγους όπως υποστήριξε- παρότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα στα Κοιμητήρια του Ωραιοκάστρου. Στο ίδιο έγγραφο (πρώτη απάντηση) ο κ. Γαβότσης είχε πεί μαλιστα ότι «δεν υπάρχει καμία υπόνοια διάπραξης οποιουδήποτε πειθαρχικού αδικήματος. Ως εκ τούτου παρακαλούμε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο»

Να θυμίσουμε πως την αποκάλυψη για τις «παράνομες» ταφές αλλά και για διπλούς τάφους στα Κοιμητήρια του Ωραιοκάστρου και με ελάχιστο αντίτιμο (μερικές φορές χωρίς καθόλου) είχε κάνει στο Δ.Σ στο τέλος Απριλίου του 2017, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δημήτρης Καρασαββίδης. Ο κ. Καρασαββίδης παρουσίασε στοιχεία από μία πρόχειρη έρευνα που έκανε ο ίδιος, σύμφωνα με την οποία υπήρχαν περιπτώσεις διπλών οικογενειακών χώρων ταφής, οι οποίοι βάσει του δημοτικού κανονισμού Κοιμητηρίων κοστίζουν 7.500 ευρώ και για τους οποίους πληρώθηκαν μόλις 150 ευρώ, ή ακόμη χειρότερα δεν καταβλήθηκαν καθόλου χρήματα.

Σε ένα από τα τελευταία συμβούλια των αιρετών και μετά από προτροπή του δημάρχου Ωραιοκάστρου, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Κυριάκος Ιωσηφίδης παραδέχτηκε την εμπλοκή του σε δύο τέτοιες περιπτώσεις (για ανθρωπιστικούς λόγους όπως είχε πει) αν και δεν είχε καμία αρμοδιότητα ως αντιδήμαρχος. Την επομένη μάλιστα της αποκάλυψης χρίστηκε από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου ως επικεφαλής όλων των Κοιμητηρίων του δήμου.

Την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης για τη «διερεύνηση και διαλεύκανση» της υπόθεσης των Κοιμητηρίων, έκανε ο επικεφαλής της «Δύναμη Δημιουργίας - Νέα Πρόταση» Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον Ιούνιο του 2017, τονίζοντας σε ένα από τα Δ. Σ πως αν ήθελε η διοίκηση του δήμου θα μπορούσε σύντομα να έχει τα πρώτα αποτελέσματα για την ιστορία αυτή, λέγοντας τότε πως: «Έχουμε μία ξεκάθαρη υπόθεση όπου έχει ζημιωθεί οικονομικά ο δήμος. Μία υπόθεση την οποία θα έπρεπε η διοίκηση από μόνη της να την επιληφθεί, και άμεσα -φαντάζομαι ότι έχει εικόνα της κατάστασης- να δει τι ακριβώς έχει συμβεί. Και είναι πολύ εύκολο, κάνοντας μια βόλτα στα νεκροταφεία, με μια καταγραφή των τάφων και μία αντιπαραβολή με τα στοιχεία που έχει μέσα στο πρωτόκολλο για τις άδειες ταφής. Τόσο απλό, σε μια ημέρα».

Τότε, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κάνει γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει η παράταξή του (διαφοροποιήθηκε ο Χρ. Τερζής) στη διαπαραταξιακή επιτροπή ελέγχου, λόγω της "περίεργης" και μεγάλης καθυστέρησης να συγκροτηθεί. Να σημειώσουμε, πως τελικά η διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης των Κοιμητηρίων του Ωραιοκάστρου συγκροτήθηκε και συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2017, μετά δηλαδή τρεις μήνες από την απαντητική επιστολή του δημάρχου Ωραιοκάστρου με την οποία ζητούσε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Δημοφιλή Άρθρα

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Για τον Δημήτρη Σαραμάντο η «μπίλια» στην εκλογική... ρουλέτα των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου κάθισε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.…

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Πώς βιώνει την κρίση και την αγάπη του κόσμου πολύτεκνη οικογένεια στο Ωραιόκαστρο Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια αστείρευτη…

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του Να μοιράσει χαμόγελα σε παιδιά του δήμου Ωραιοκάστρου κατασκευάζοντας μία πρότυπη παιδική χαρά που θα φέρει το όνομα της συζύγου…

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2018

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ) Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταγγελίες (σ.σ. οι οποίες επιχειρήθηκε να «μαζευτούν» μετά τον σάλο που προκάλεσαν) του δημάρχου Αστέριου Γαβότση…

Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2018

Κύλιση στην Αρχή