Υπέρ της απλής αναλογικής το Δ.Σ του δήμου Ωραιοκάστρου

Δευτέρα, 07 Μάιος 2018 08:33

Υπέρ της απλής αναλογικής κατά πλειοψηφία αλλά με παράταση του χρόνου διαβούλευσης τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο του Ωραιοκάστρου, στην έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Το σώμα των αιρετών, το οποίο στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος συζήτησε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», τελικά απέρριψε πλειοψηφικά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, η οποία ζητούσε την καθολική απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «ως απαράδεκτο». 

Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ τάχθηκαν οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι: ο τέως αντιδήμαρχος Τ.Ε Ανέστης Πολυχρονίδης από «Ωραιόκαστρο Τώρα», ο επικεφαλής της «ΔΥΝΑΜΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Γρηγόρης Εδιρνέλης από την «Αλληλεγγύη Ανατροπή» (έφερε αναλυτικό ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο), ο αντιδήμαρχος Διοικητικού – Οικονομικού Παναγιώτης Κοϊτσίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΩ Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Παντελής Πορφυριάδης, ο Χρήστος Τερζής και ο Κώστας Πατσαλάς. 

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Άγγελος Θεμελής δήλωσε παρών όσον αφορά την απλή αναλογική, ενώ αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης παρότι τάχθηκαν κατά της απλής αναλογικής απέφυγαν επιμελώς να ψηφίσουν. Κατά ψήφισε ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης. Ψήφισμα υπέρ της απλής αναλογικής έφερε στο δημοτικό συμβούλιο και ο τοπικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου Γιώργος Λαμπρόπουλος. 

Δυστυχώς το κλίμα της συζήτησης που διαμορφώθηκε ήταν συγκρουσιακό, με έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις διοίκησης - αντιπολίτευσης, με ενδοπαραταξιακές σπόντες, υπονοούμενα, και τον πρόεδρο του Δ.Σ Λάκη Σημαιοφορίδη να ασχολείται επιλεκτικά για ακόμα μία φορά με την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Η ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στις 4-5-2018 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου για το σχέδιο νόμου για την αυτοδιοίκηση, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1.
Μετά από σχεδόν 3ωρη συζήτηση και παρά το σχέδιο ψηφίσματος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) το οποίο προέτρεπε τα Δημοτικά Συμβούλια να απορρίψουν το σχέδιο νόμου ως απαράδεκτο στο σύνολό του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
- Τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019
- Να παραταθεί η διαβούλευση του σχεδίου νόμου για δύο μήνες ακόμη.

Η ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία αποτελούσε και την πρότασή της με σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε στην συνεδρίαση.

Το γραφείο τύπου της ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

......................

 

Ακολουθεί το ψήφισμα που κατέθεσε στο ΔΣ η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου χαιρετίζει ως μία καλή αρχή την σημαντική μεταρρυθμιστική τομή που επιχειρείται στο χώρο της Τ.Α με στόχευση την ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργίας της, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της και την ταυτόχρονη ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με το πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1.
Το σχέδιο νόμου διαρθρώνεται σε 4 μέρη στα οποία συμπεριλαμβάνονται θετικές διατάξεις που από το 1974 ουδέποτε οι κυβερνήσεις τόλμησαν να εισάγουν.
Συγκεκριμένα: 

1) Η καθιέρωση της απλής αναλογικής (αίτημα της ΚΕΔΚΕ από το 2003) θα οδηγήσει στην δίκαιη κατανομή των εδρών του Δ.Σ, η διαφορά του πρώτου συνδυασμού από τον δεύτερο δεν θα είναι η θηριώδης που δημιουργεί το σημερινό εκλογικό σύστημα λόγω του μπόνους του 60% στον πρώτο συνδυασμό και δεν πρόκειται να επιφέρει ακυβερνησία και χάος. Μια απλή ματιά στα εφαρμοζόμενα Ευρωπαϊκά συστήματα, εκεί όπου η Τ.Α πραγματικά διοικεί, αρκεί για να διαπιστωθεί η πλάνη του «επιχειρήματος» αυτού. Πλέον, συναίνεση, συνεργασία και απλή λογική θα απαιτούνται στα δημοτικά συμβούλια και όχι τερατώδεις πλαστές πλειοψηφίες που οδηγούν σε αυθαιρεσίες και διαφθορά. Ωστόσο ακόμη ούτε και αυτές που καθιέρωσε ο Καλλικράτης άντεξαν και εξανεμίστηκαν όταν η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη διασπάστηκε, πολύ συχνά όχι μόνο λόγω τοπικών εντάσεων αλλά ακολουθώντας τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις.
Η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής έρχεται σε σύγκρουση με την προσπάθεια όλων όσων θα ήθελαν να παραμείνει στη σφαίρα της θεωρίας και της φορτώσουν τις δικές τους υποκειμενικές αδυναμίες, την αδράνεια και την ανωριμότητα ενός πολιτικού προσωπικού που δεν θέλει να ξεβολευτεί. Πλέον ο ρόλος ακόμη και της πιο μικρής δημοτικής παράταξης αναβαθμίζεται. Δεν θα αρκεί πλέον να λέει «ΟΧΙ» σε ό,τι κι αν προτείνει η διοίκηση. Κι αυτή με τη σειρά της θα πρέπει να κοπιάσει, χωρίς αλαζονίες και αυταρχισμούς, να πείσει για την ορθότητα της πρότασης της αλλά να είναι έτοιμη να συνθέσει, ακόμη - ακόμη και να προσχωρήσει στην αντίθετη άποψη. 

2) Οι πολίτες θα προσέρχονται στην κάλπη στη δεύτερη Κυριακή να εκλέξουν τον Δήμαρχο τους γνωρίζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης και σταθμίζοντας ποιος από τους δύο μπορεί να πετύχει ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις. 

3) Κανείς κίνδυνος ακυβερνησίας των Δήμων υφίσταται, αντίθετα μάλιστα με το ισχύον σήμερα εκλογικό σύστημα πολλοί Δήμοι έχουν κυριολεκτικά παραδοθεί στα χέρια μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου, των μίντια, του σταρ σύστεμ, κ.λ.π. 

4) Καθιερώνεται ο θεσμός των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων με ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο όπως και προσφυγή στην αμεσότητα της λαϊκής βούλησης (δημοψήφισμα) που κι αυτό προβλεπόταν στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. 

5) Οι Δήμοι και οι Περιφέρεις τίθενται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, με δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές αλλά και ο τουρισμός, κ.λ.π. 

6) Διευρύνονται τα κριτήρια της δίκαιης κατανομής των Κ.Α.Π που πλέον δεν θα είναι μόνο με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος των Δήμων αλλά και με υπολογισμό της έκτασης, κοινωνικής κατάστασης, ΑΕΠ και άλλων παραγόντων. 

7) Εξασφαλίζονται οι Κοινότητες στην κατανομή των επενδυτικών πόρων (ΣΑΤΑ) από τυχόν αυθαιρεσίες των διοικήσεων των Δήμων ενώ το λησμονημένο και παραγκωνισμένο πράσινο της οικολογίας προστίθεται πλέον στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. 

8) Η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας των ΟΤΑ προβλέπονταν από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε εξ' αιτίας γραφειοκρατικών αντιδράσεων αποκόπτει την Τ.Α από τον ασφυκτικό έλεγχο της Αποκεντρωμένης.
Καθιερώνεται επίσης ρύθμιση με την οποία απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. 

Εν κατακλείδι: Ο σύντομος χρόνος της διαβούλευσης είναι πρόφαση και όχι πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο είναι βάση για συζήτηση και υπάρχει αρκετός χρόνος για να κατατεθούν προτάσεις. Το σ/ν θα συνεχίσει να συζητείται έως τα τέλη Μαΐου και θα γίνουν οι όποιες αλλαγές κριθούν σκόπιμες από το διάλογο ενώ η κατάθεση του σ/ν θα γίνει αρχές Ιουνίου, η συζήτηση θα συνεχιστεί με παρεμβάσεις και αλλαγές και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Επομένως είναι πρόδηλα προφανές ότι είναι πολιτικά προσχηματικός ο θόρυβος ότι η διαβούλευση θα είναι μόνο 15 ημερών. Μία παράταση 10 ακόμη ημερών θα βοηθούσε πολύ στην βαθύτερη επεξεργασία του σ/ν χωρίς να δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα στην υλοποίηση του. 

Για να γίνει  όμως πραγματικά ουσιαστική η μεταρρύθμιση στην Τ.Α πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Συνταγματική Αναθεώρηση για αναβάθμιση και αποσαφήνιση του ρόλου της Τ.Α. (άρθρα 101 – 102 – 103) και σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων και επαναφορά του ύψους των Κ.Α.Π στο 2009. 

Αναγκαία είναι επίσης δημιουργία ενός σαφούς επιχειρησιακού, επενδυτικού υποστηρικτικού σχεδίου για την άρση των ενδοπεριφερειακών και ενδοδημοτικών ανισοτήτων. 

Έπεται ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 2 που θα επιβάλλει βαθύτερες αναγκαίες τομές στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ, κ.λ.π

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

............................

Ψηφισμα παρέμβαση Γιώργου Λαμπρόπουλου

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου,συνεδρίασε έκτακτα σήμερα Παρασκευή ,4 Μαΐου 2018 και ασχολήθηκε με συζήτηση επί του νομοσχεδίου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 του Υπουργείου Εσωτερικών και το οποίο δόθηκε για διαβούλευση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Παρακαλώ να παρακολουθήσετε την άποψή μου και τις γενικές μου παρατηρήσεις επ΄αυτού. 

-Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να είναι μια ικανοποιητική βάση για συζήτηση. Κινείται σε θετική κατεύθυνση και περιλαμβάνει τομές στον τρόπο εκλογής των οργάνων και συμμετοχή των πολιτών, όπως η απλή αναλογική. 

-Όπως αρμόζει στον πολιτικό πολιτισμό της αυτοδιοίκησης ,τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν να απομονώσουν τις φωνές που αρνούνται το διάλογο και τις συνεργασίες. 

-Όσοι έχουν βιώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν διακατέχονται από κοντόφθαλμες και παλαιοκομματικές αντιλήψεις αποδέχονται πως τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου μια χαρακτηριστική ανάπτυξη πολιτικού πολιτισμού και πολιτικών συναινέσεων. Ιδιαίτερα σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών. 

Ο νέος νόμος που προωθείται,έρχεται να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Κανείς πολίτης, πολλώ δε μάλλον πολιτικό πρόσωπο,δεν πρέπει να είναι αντίθετος με τις συνεργασίες και τις πολιτικές συναινέσεις ,αφού αυτές θα τίθενται στην κρίση των πολιτών ΠΡΙΝ την κάλπη,βάσει προγραμματικών δεσμεύσεων,χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι ,γνωστές πρακτικές του παρελθόντος στον τρόπο διακυβέρνησης των δήμων.

Ζ η τ ά μ ε να γίνει συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και διευρυμένη συνάντηση των Δημάρχων που θα μεταφέρουν τις απόψεις των Δημοτικών συμβουλίων τους.

Για την εξέλιξη του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 να γίνουν συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία και την Πολιτειακή του τόπου μας για μια καλύτερη και σύγχρονη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν και παραμένει η ραχοκοκκαλιά της πατρίδας μας.
Ωραιόκαστρο,4/5/2018

Με τιμή

Γιώργος Λαμπρόπουλος
Τοπικός Σύμβουλος Δ.Ε.Ωραιοκάστρου

 

Δημοφιλή Άρθρα

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο»

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο» Στον φανατισμό και στη διχόνοια φαίνεται να επενδύει προεκλογικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, όπως έδειξε τουλάχιστον με τον λόγο…

Κυριακή, 15 Ιούλιος 2018

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα επέλεξε να κάνει γνωστή την επάνοδό του (μετά 7 χρόνια) στον αυτοδιοικητικό στίβο ο πολιτευτής της Ν.Δ,…

Παρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο Ψηφιακές εικόνες από το Ενεργειακού τύπου στέγαστρο που προτίθεται να κατασκευάσει η διοίκηση του δήμου προκειμένου να «κλείσει» το δημοτικό…

Σάββατο, 23 Ιούνιος 2018

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε»

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Η αδιάφορη αλλά συνάμα παθητική στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου με σκοπό την αποφυγή των ευθυνών του ή των…

Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις;

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις; Την περασμένη Τρίτη 20-3-2018, δηλαδή χθες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε δελτίο τύπου με διευκρινήσεις όσον αφορά την εις…

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά Μακριά από το Ωραιόκαστρο, σε μεζεδοπωλείο του δήμου Λαγκαδά, βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου και συνέφαγαν μαζί ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου…

Σάββατο, 14 Απρίλιος 2018

Κύλιση στην Αρχή