Ξαναζεσταμένες υποσχέσεις στο έκτακτο Δ.Σ για τα θέματα Παιδείας

Τετάρτη, 23 Μάιος 2018 18:46

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από το έκτακτο Δ.Σ για θέματα Παιδείας; Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παραμένουν σταθερά στη θέση τους. 

Οι απαντήσεις που έδωσε η διοίκηση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για θέματα Παιδείας δεν φαίνεται να ικανοποίησαν. Ένωση και Σύλλογοι Γονέων έφυγαν από την αίθουσα του δημαρχείου «παίρνοντας» μαζί τους υποσχέσεις χωρίς χρονοδιαγράμματα, μελέτες, επικαιροποιήσεις αυτών και ...έκπτωτους εργολάβους. Ωστόσο χαρακτήρισαν εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι επιτέλους, έπειτα από πολλά χρόνια, έστω υπό την πίεση των μαθητών που βγήκαν να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους, έγινε η πολυπόθητη συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του δήμου Ωραιοκάστρου. Ασχέτως του πώς εξελίχθηκε η συζήτηση τελικά... 

Όσον αφορά τα μεγάλα θέματα της καθημερινότητας; Όλα ευτυχώς φορτώθηκαν στην «καμπούρα» του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» (ΥΠ.ΕΣ), ο οποίος, αν δεν υπήρχε, θα ακουγόντουσαν λίγες έως ελάχιστες λύσεις από τη συμπολίτευση. 

Βέβαια τον δικό της ρόλο έπαιξε η «καμένη γη» που επικαλέστηκε η διοίκηση πως παρέλαβε από τα χέρια του τέως δημάρχου Δημήτρη Σαραμάντου. Αυτή φταίει για όσα καθυστέρησαν να γίνουν, αλλά και για όσα θα καθυστερήσουν στο μέλλον. Πάντως, οι πρόεδροι Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, Βαγγέλης Χατζηαντωνίου και Παντελής Πορφυριάδης, υποσχέθηκαν καλύτερες ημέρες για τα σχολεία του δήμου, αφού, όπως τόνισαν, το οικονομικό χάος που κληρονόμησαν αρχίζει να συμμαζεύεται. 

Από το «πακέτο» φυσικά δεν έλειψε η αρνητική στάση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου απέναντι στην «κακιά» ελάσσονα αντιπολίτευση και στα ...ενοχλητικά για τον ίδιο ΜΜΕ, που φταίνε για όλα --ή περίπου για όλα. 

Από την πλευρά της, η μείζονα αντιπολίτευση, σηκώνοντας το «γάντι» της διοίκησης παρασύρθηκε σε απολογισμό αποκλίνοντας από την ουσία της συνεδρίασης. Εμφανής ήταν η απουσία των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης «Ωραιόκαστρο Τώρα», με τον Ανέστη Πολυχρονίδη να βγάζει πάλι μόνος του τα ...κάστανα από τη φωτιά σε μία σημαντική για τον τόπο συνεδρίαση. Ο Δημήτρης Καρασαββίδης, ο οποίος εμφανίστηκε ξανά στο Δ.Σ, αποχώρησε μερικά λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης. 

Για ακόμα μία φορά τα «πυρά» του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δέχτηκε η ελάσσονα αντιπολίτευση. Τι και αν υποστήριζαν Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλης Κανταρτζής, Γρηγόρης Εδιρνέλης και Άγγελος Θεμελής ότι γονείς και σύλλογοι ήρθαν για να ακούσουν λύσεις και όχι ανέξοδους απολογισμούς και κόντρες; Μάλιστα, ο Γρηγόρης Εδιρνέλης αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση εξαιτίας των συνεχόμενων διακοπών από τη διοίκηση την ώρα που μιλούσε. 

Ενδιαφέρουσα και απολύτως ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση - ανάλυση από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Κοϊτσίδη σχετικά με τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης. Ακόμα, ο κ. Κοϊτσίδης αποσυνέδεσε πλήρως την αύξηση ή μείωση των δημοτικών τελών με τον προϋπολογισμό για τον τομέα της παιδείας. Τέλος καυτηρίασε την απουσία των εκπαιδευτικών από αυτή τη συνεδρίαση. 

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας, Αθανάσιος Καρύδης, αναλώθηκε σε «θεωρίες» χωρίς να παρουσιάσει ή έστω να αναπτύξει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για άμεσες λύσεις στα προβλήματα που καίνε την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Αρκετά διαβασμένες απέναντι στη διοίκηση φάνηκαν με τις τοποθετήσεις τους τρία μέλη της Ένωσης Γονέων που πήραν τον λόγο, η Μέρμηγκα Ασημίνα, η Καλιεντζίδου Αρετή και η Βαβουλιώτη Ελένη, οι οποίες κράτησαν επιφυλάξεις για τις «υποσχέσεις» του δημάρχου.

Τέλος «μία στο καρφί και μία στο πέταλο» ήταν και ο λόγος του Γιώργου Χατζηγεωργίου, ο οποίος μίλησε ως γονέας και όχι ως εκπαιδευτικός.

......................................

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 22.5.2018

Εκπροσωπώντας την Ένωση Γονέων, ως Πρόεδρός της, ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την υλοποίηση του αιτήματός μας από τότε που εκλεγήκαμε, για τη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα παιδείας, στο οποίο θα μπορούσαμε να εκθέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του δήμου Ωραιοκάστρου, να συζητήσουμε τους τρόπους επίλυσής τους και να δεσμευτούμε, ο καθένας από το θεσμικό του ρόλο, για την υλοποίησή τους. 

Ελπίζουμε το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά και να μην μας απογοητεύσει. Για την Παιδεία και το σύστημα Εκπαίδευσης στη χώρα μας (θεσμικό πλαίσιο, επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού, ποσοτική αλλά και ποιοτική τόσο στο επίπεδο των γνώσεων, όσο και της ψυχικής ισορροπίας, ύλη των σχολικών βιβλίων κ.λπ.) θα μπορούσαμε να πούμε πολλά. 

Στην επαφή μας όμως με εσάς, τη Δημοτική Αρχή, θα περιοριστούμε σε ζητήματα της αρμοδιότητας και των υποχρεώσεων του Δήμου έναντι των σχολείων. Εκφράζουμε την επιθυμία η λειτουργία του Δήμου να έχει συνέχεια και συνέπεια και να μην χρειάζεται κάθε φορά που αλλάζει η Δημοτική αρχή, να συζητάμε ξανά από την αρχή τα προβλήματα των σχολείων. Οι ανάγκες είναι υπαρκτές και γνωστές, οφείλουμε δε όλοι να συνδράμουμε για την κάλυψή τους, για το καλό των παιδιών μας. 

Έχουμε ταξινομήσει τα προβλήματα των σχολείων μας σε τρεις βασικές κατηγορίες,

α) στα κτιριακά προβλήματα

β) στη διαχείριση των οικονομικών πόρων του δήμου για τα σχολείων μας και

γ) στα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

 

α) Ξεκινώντας από την βασική κατηγορία των κτιριακών προβλημάτων, πρέπει να επισημάνουμε την έλλειψη σχολικής στέγης σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου μας.
Καλείστε λοιπόν να μας παρουσιάσετε τον προγραμματισμό σας για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, αλλά και για την επισκευή παλαιών ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και ανά δημοτική ενότητα, καθώς εμείς το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι σήμερα δεν χτίζεται κανένα σχολείο, μάλιστα έχει σταματήσει η κατασκευή του δημοτικού Σχολείου στο Παλαιόκαστρο, όπως και οι εργασίες επισκευής στο παλαιό Πέτρινο σχολείο στην αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου.
Πρέπει να σας εφιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αρκετές σχολικές τάξεις στεγάζονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες και άλλες σε αίθουσες – πρώην αποθήκες, ενώ η οικιστική ανάπτυξη του Δήμου μας και ιδιαίτερα της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου έχει αυξήσει τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία του δήμου μας.
Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε επιβεβλημένη και την ανάγκη πολεοδομικής τακτοποίησης των σχολείων του Δήμου μας, ώστε και κατά τεκμήριο να είναι ασφαλή για τα παιδιά μας, όπως και να είναι εφικτή η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την συντήρηση και τον εξοπλισμό τους.
Επιθυμούμε λοιπόν να μάθουμε τον προγραμματισμό σας για την πολεοδομική τακτοποίησή τους, καθώς ο Δήμος μας διαθέτει πλήρως στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία, καθ' όσο γνωρίζουμε, αλλά και να μας ενημερώσετε για το αν υπάρχει ειδικό τμήμα στο δήμο μας που να ασχολείται με την αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τα σχολεία.

 

β) Ως προς την δεύτερη κατηγορία προβλημάτων επιθυμούμε να μας ενημερώσετε τόσο για τους οικονομικούς πόρους που λαμβάνετε ως δήμος για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων, για την κατανομή αυτών ανά σχολικό κτίριο και δημοτική ενότητα, ποιο είναι το κριτήριο για το ύψος της χρηματοδότησης ανά σχολείο, όπως και να μας διευκρινίσετε τα εισοδήματα του δήμου από αξιοποίηση κληροδοτημάτων των σχολείων μας και από την λειτουργία των κυλικείων τους.
Στα πλαίσια της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να αναφέρουμε και την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου μας, τα οποία έχουν απίστευτες απώλειες από τα ακατάλληλα σιδερένια κουφώματα και τις ελλιπείς μονώσεις τους, από τις ενεργειακά δαπανηρές λάμπες φωτισμού των σχολικών μονάδων και την χρήση πετρελαίου στη λειτουργία των καυστήρων θέρμανσης. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά για το κομμάτι αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων μας. Πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες μέρες ότι λειτούργησε στο δήμο μας το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και θέλουμε να γνωρίζουμε τόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο και τα λοιπά προγράμματα που λειτουργούν κατά καιρούς, με ποια κριτήρια εντάσσουν ή απορρίπτουν σχολικές μονάδες από αυτά. Αν τα κριτήρια είναι αντικειμενικά, αν τηρείται σειρά προτεραιότητας αναγκών ή αιτημάτων, αν υπάρχει ενημέρωση των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων για τα προγράμματα αυτά ή αν τα χειρίζεται αποκλειστικά ο δήμος κ.λπ. 

 

γ) Στην τρίτη κατηγορία, των προβλημάτων των σχολικών μονάδων που αφορούν την καθημερινή λειτουργία τους, εντάσσουμε θέματα που αφορούν τη φύλαξη, τον επαρκή φωτισμό των εξωτερικών χώρων των σχολικών μονάδων, την τοποθέτηση αλεξικέραυνων, την καθαριότητα τόσο των εσωτερικών χώρων των σχολείων, όσο και του περιβάλλοντος χώρου, την τοποθέτηση αντικραδασμικών δαπέδων στις αυλές των σχολείων.

  

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά για το καθεστώς πρόσληψης καθαριστριών στις σχολικές μονάδες και την κάλυψη της ανάγκης για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος και όχι μόνο μετά το πέρας των μαθημάτων, για τον προγραμματισμό της καθαριότητας των εξωτερικών χώρων των σχολικών μονάδων από προσωπικό του δήμου ή από εξωτερικούς εργαζόμενους, για τα προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν τα σχολεία μας σε σχέση με την ασφάλεια των αυλών τους με την τοποθέτηση αντικραδασμικών δαπέδων, όπως και για το καθεστώς φύλαξης των σχολικών κτιρίων.
Ένα επιπλέον θέμα που εντάσσεται στην κατηγορία αυτή και το οποίο έχουμε εντοπίσει, είναι η ασφάλεια εισόδου – εξόδου των μαθητών στα σχολεία και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό σε συνεργασία με τους αρμόδιος φορείς της περιφέρειας, της τροχαίας κ.α. με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργείται κάθε πρωί στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου, 1ου Λυκείου και 2ου Λυκείου Ωραιοκάστρου.
Ελπίζουμε η συζήτηση που θα διεξαχθεί να είναι αποδοτική και οι απαντήσεις σας ως αρμοδίων στα ερωτήματά μας, αυτά που προαναφέρθηκαν και αυτά που θα τεθούν για τα προβλήματα των επιμέρους σχολικών μονάδων, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να είναι σαφείς και αιτιολογημένες, τόσο ως προς τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί ή έχετε δρομολογήσει ή έχετε προγραμματίσει να προβείτε, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει για την υλοποίηση των στόχων σας και την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων του Δήμου μας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων

Δημοφιλή Άρθρα

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο»

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο» Στον φανατισμό και στη διχόνοια φαίνεται να επενδύει προεκλογικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, όπως έδειξε τουλάχιστον με τον λόγο…

Κυριακή, 15 Ιούλιος 2018

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα επέλεξε να κάνει γνωστή την επάνοδό του (μετά 7 χρόνια) στον αυτοδιοικητικό στίβο ο πολιτευτής της Ν.Δ,…

Παρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο Ψηφιακές εικόνες από το Ενεργειακού τύπου στέγαστρο που προτίθεται να κατασκευάσει η διοίκηση του δήμου προκειμένου να «κλείσει» το δημοτικό…

Σάββατο, 23 Ιούνιος 2018

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε»

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Η αδιάφορη αλλά συνάμα παθητική στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου με σκοπό την αποφυγή των ευθυνών του ή των…

Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις;

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις; Την περασμένη Τρίτη 20-3-2018, δηλαδή χθες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε δελτίο τύπου με διευκρινήσεις όσον αφορά την εις…

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά Μακριά από το Ωραιόκαστρο, σε μεζεδοπωλείο του δήμου Λαγκαδά, βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου και συνέφαγαν μαζί ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου…

Σάββατο, 14 Απρίλιος 2018

Κύλιση στην Αρχή