Ανάβει φωτιές το δάνειο των περίπου 2 εκατ. ευρώ για σκέπαστρο στο κολυμβητήριο

Κυριακή, 03 Ιούνιος 2018 22:38

Στη διερεύνηση της αγοράς για δάνειο περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί στέγαστρο στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου, προχωρά η διοίκηση του δήμου, υπό τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Το θέμα έφερε στο τελευταίο Δ.Σ ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης μετά και τη σύμφωνη γνώμη του αντιδημάρχου Οικονομικών - Διοικητικού και τραπεζικού στο επάγγελμα, Παναγιώτη Κοϊτσίδη

Όπως είπε ο κ. Γαβότσης, πρόκειται για ένα έργο πνοής που «κάποτε πρέπει να ξεκινήσει», ομολογώντας ταυτόχρονα ότι «μπορεί να σκέφτεται κανείς προεκλογικά» πίσω από την κίνηση αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ακόμα ο κ. Γαβότσης ανέφερε στην τοποθέτησή του, πως η εξόφληση του δανείου μπορεί να ξεκινήσει μετά το 2020 οπότε και θα έχουν τελειώσει οι παλιές δανειακές υποχρεώσεις του δήμου. Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής της δανειακής σύμβασης, Παναγιώτης Κοϊτσίδης, ο οποίος αφού μίλησε για οικονομικά εύρωστο δήμο, στη συνέχεια χαρακτήρισε «επένδυση» τη λειτουργία ολόκληρο τον χρόνο ενός κλειστού κολυμβητηρίου στον δήμο του Ωραιοκάστρου

Επί του θέματος η αντιπολίτευση, η οποία στην πλειοψηφία της αντέδρασε εντονότατα στην πρόταση Γαβότση - Κοϊτσίδη, δήλωσε, πως πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή το κατά πόσον είναι αναγκαίο ένα τόσο μεγάλο «μνημονιακό» δάνειο σε αυτή την οικονομική συγκυρία, το οποίο δάνειο μάλιστα δεσμεύει αρκετά κονδύλια από τους ιδίους πόρους της επόμενης διοίκησης. 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο φάκελος για τη κατασκευή του έργου (μελέτες κ.λπ.) έχει ήδη κλείσει και μένει μόνο να βρεθούν τα χρήματα για να ξεκινήσει η κατασκευή του στεγάστρου. 

Στο πλευρό του Αστέριου Γαβότση και του Παναγιώτη Κοϊτσίδη έσπευσε αμέσως ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ωραιόκαστρο Τώρα», Δημήτρης Καρασαββίδης. Την ίδια στάση κράτησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιώργος Λαζαρίδης (Ωραιόκαστρο Τώρα) και ο Χρήστος Τερζής (Ανεξάρτητος). 

Ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών - Διοικητικού, Ηρακλής Τσακαλίδης (επίσης τραπεζικός) άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση και στον συνάδελφό του Παναγιώτη Κοϊτσίδη, και διαφοροποιήθηκε δηλώνοντας «παρών». 

Υπέρ του να δανειστεί ο δήμος τα περίπου 2 εκατ. Ευρώ ψήφισαν από την παράταξη του δημάρχου: Λάκης Σημαιοφορίδης, Πέτρος Αταμιάν, Βαγγέλης Καραστερίου, Κυριάκος Ιωσηφίδης, Παναγιώτης Κοϊτσίδης, Ρένα Αντωνιάδου, Θωμάς Δίγκαλης, Χρήστος Παναγιωτίδης, Θανάσης Καρύδης, Νίκος Λοκοβίτης, Νίκος Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Χατζηαντωνίου, Ηλίας Ζιακούλης, Βαμβάκη Λιμπατέ Χριστίνα, Παντελής Πορφυριάδης, Θανάσης Μοδίτσης και Θεόφιλος Ευθυμίου

 

Αστέριος Γαβότσης

(Κάποτε πρέπει να γίνει το έργο)

Στην αναφορά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου μίλησε για ένα έργο πνοής που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις, ανέφερε πως η μόνη λύση για να κατασκευαστεί το στέγαστρο είναι η δανειοδότηση, και πως αυτό το Δ.Σ αφορά την πρόθεση των συμβούλων να προχωρήσουν σε σύναψη δανείου.

«Γιατί δεν το έκανες νωρίτερα; γιατί περιμέναμε μήπως πραγματικά βγει μία νέα πρόσκληση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει. Γιατί το κάνεις τώρα; μπορεί να σκέφτεται κανείς προεκλογικά. Κάποτε πρέπει να ξεκινήσει το έργο αυτό για μένα. Είτε είναι ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές, είτε θα πάρει την επόμενη. Και δε ξέρω αν θα προλάβουμε με τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν, έστω κ. Κανταρτζή να μπορέσουμε μαζί να κόψουμε την κορδέλα. Πιστεύω πως ναι. Άρα λοιπόν η μόνη λύση για μένα ήταν η δανειοδότηση.

Το έργο περίπου είναι τρεισήμισι εκατομμύρια. Αν έχουμε την τύχη, σε μία πρόσκληση στην οποία συμμετέχουμε για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου ύψους 300.000 ευρώ την οποία έχουμε πει, δε ξέρω αν θα πετύχουμε, το ποσό του έργου πέφτει κατά 300.000 λιγότερο [...] Αν υποθέσουμε -και αυτό είναι το συχνότερο- ότι οι εκπτώσεις στα έργα αγγίζουν περίπου το 50% , τότε αυτό θα στοιχίσει ή 1,6 (εκατ. Ευρώ) ή 1,8 (εκατ. Ευρώ). Πρόθεσή μας λοιπόν είναι να πάρουμε ένα δάνειο, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες τις οποίες θα ακολουθήσουμε. Περίπου 1,5 είναι η αρχική πρόταση και αν έχουμε και απόλυτη πλειοψηφία των 22 (ενν. δημοτικών συμβούλων) γιατί όχι και 1,8 (εκατ. Ευρώ). 

Σήμερα η συζήτησή μας πιο πολύ δεν είναι για να μπούμε στη διαδικασία της χρηματοδότησης, αλλά στη βούληση του συμβουλίου κατά πόσο θέλουμε ή όχι να προχωρήσουμε σε μία δανειοδότηση με κύριο μέλημα την εκτέλεση του έργου αυτού».

Ακολουθεί το Βίντεο

 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ) 

(Υπομονή να ανοίξει κάποιο πρόγραμμα)

Ο επικεφαλής της ελάσσονας αντιπολίτευσης παίρνοντας πρώτος τον λόγο, είπε με νόημα, ότι, τόσο ο ίδιος όσο και η δημοτική του παράταξη είναι υπέρ των έργων, αλλά κατά του δανεισμού. Σημείωσε ακόμα ότι στην πυραμίδα των αναγκών μίας κοινωνίας βρίσκεται στην κορυφή και όχι στη βάση ένα τέτοιο έργο, πως η κατασκευή ενός στεγάστρου γίνεται με κάποιο πρόγραμμα και όχι με δανεισμό, και πως πρόκειται για «πρεμούρα» της διοίκησης να δείξει έργο και να «κόψει κορδέλα». 

«Βεβαίως εμείς σαν παράταξη λέμε «ΝΑΙ» στα έργα. Είναι αυτό το οποίο φωνάζουμε, είναι αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ πέρα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, και είναι αυτό για το οποίο κρίνουμε τη διοίκηση ότι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών. Ούτε στο ελάχιστο. Και βέβαια η πρώτη σκέψη που έρχεται σε εμάς -και δεν είμαστε οι μόνοι, το ίδιο και οι πολίτες- είναι ότι αυτή η πρόταση έχει να κάνει με μία βιασύνη με μία πρεμούρα ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, να κόψουμε μία κορδέλα, να παρουσιάσουμε άρον άρον με οποιοδήποτε κόστος ένα έργο, το οποίο βεβαίως δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τις προτεραιότητες που βάζει αυτή η διοίκηση στα προβλήματα του δήμου.

Έτσι λοιπόν αυτό το οποίο λέμε είναι ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στον δανεισμό. Και ειδικά αυτή την εποχή. Ζούμε την αναταραχή αυτή που συμβαίνει όσον αφορά τα επιτόκια των δανείων. Τα spreads έχουν εκτιναχθεί. [...] επίσης εδώ είμασταν το 2016 σε Δ.Σ. όπου ο δήμαρχος ουσιαστικά ομολόγησε πως ο δήμος είναι ουσιαστικά χρεωκοπημένος.

Προφανώς για να δικαιολογήσει την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 33%. Και θέλω να ρωτήσω [...] μήπως έγινε ένα οικονομικό θαύμα το 2017 και δεν το πήραμε χαμπάρι; Διότι εδώ πέρα μέσα ζήσαμε τραγικές στιγμές όπου υπήρχαν ομολογίες μελών της διοίκησης ότι δεν έχουμε μερικές εκατοντάδες ευρώ να καλύψουμε ανάγκες σχολείων. Ή κάποια ελάχιστα χρήματα για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε κάποια δίκαια αιτήματα πολιτών.

Και τώρα μετά ένα χρόνο ο δήμος μας είναι τόσο εύρωστος, τόσο δυνατός, έχει τέτοιο μεγάλο ταμείο και αποθεματικό, που μπορεί να πάρει δάνειο για να κάνει το στέγαστρο του κολυμβητηρίου [...] Εφόσον κάναμε τόσα χρόνια υπομονή ας κάνουμε λίγο καιρό ακόμα, μέχρι να ανοίξει κάποιο πρόγραμμα, στο οποίο θα μπορέσουμε να εντάξουμε αυτό το έργο έτσι ώστε να μην επιβαρύνει τις τσέπες των πολιτών».

Ακολουθεί το Βίντεο

 

 

Άγγελος Θεμελής (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) 

(Όχι μονάδα ενέργειας στην καρδιά του Ωραιοκάστρου)

Ο επικεφαλής της «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε λόγο για την κερδοφορία της όποιας τράπεζας εγκρίνει το δάνειο, και για τη λειτουργία «μονάδας παραγωγής ενέργειας στην καρδιά του Ωραιοκάστρου»

«Ο αντιδήμαρχος μιλάει για επένδυση, μιλάει για δήμο επιχείρηση για κερδοφορία, για όλα αυτά. Πως θα προκύψει αυτή η κερδοφορία; πρώτα στην τράπεζα που θα μας δανείσει. [...] Εμείς έχουμε και μεγάλη επιφύλαξη όσον αφορά -την ευρεία έννοια- επικινδυνότητα τέτοιας μονάδας στο κέντρο του Ωραιοκάστρου. 

Εδώ μιλάμε αν κατάλαβα καλά για περίπου ένα δάνειο γύρω στα δύο εκατομμύρια. Ποιος θα τα επιβαρυνθεί αυτά τα δάνεια; Οι πολίτες. Αν δεν καλύπτει το λειτουργικό κόστος, άλλο ψευτο-ερώτημα, ψευτο-προβληματισμός. Σαφώς και θα καλυφθεί το λειτουργικό κόστος , 25.000 παίρνει τώρα πουλώντας υπηρεσίες το κολυμβητήριο μπορεί να τις κάνει 50, μπορεί να τις κάνει 100 [...] πάρτε λεφτά από αλλού. Παλέψτε με άλλους δήμους, με περιφέρεια να δώσει η κυβέρνηση για αθλητισμό – πολιτισμό. Σε καμία περίπτωση δάνειο. Σε καμία περίπτωση ανταποδοτικότητα για τις παροχές και τις υπηρεσίες του κολυμβητηρίου. Σε καμία περίπτωση μονάδα παραγωγής ενέργειας στην καρδιά του Ωραιοκάστρου».

Ακολουθεί το Βίντεο

 

 

Ηρακλής Τσακαλίδης (ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ) 

(Ποιος σώφρων πολίτης δανείζεται;)

Ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών στάθηκε απέναντι στην πρόταση του συναδέρφου του Παναγιώτη Κοϊτσίδη για δανεισμό, υπογραμμίζοντας ότι «Ποιός άραγε σώφρων πολίτης σήμερα θα τολμούσε να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό;» 

«Θα στηρίξω κάθε προσπάθεια της διοίκησης για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Κάθε προσπάθεια εκτός από την εύκολη προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό. Ίσως κάποιοι θα αντιτείνουν ότι με τραπεζικό δανεισμό έχουν γίνει μεγάλα έργα τα οποία σήμερα χρησιμοποιούν οι συνδημότες μας, όπως για παράδειγμα το κλειστό γυμναστήριο στον Δρυμό. Πλην όμως οι συνθήκες έχουν δραματικά αλλάξει. Η χώρα μας βρίσκεται στη μέγγενη οικονομικής επιτροπείας, και σχεδόν αδύνατη προβλέπεται η έξοδός μας στις αγορές, από το τέλος Αυγούστου. Την ήδη ζοφερή κατάσταση ήρθε να επιβεβαιώσει και η πολιτική αβεβαιότητα στη γειτονική Ιταλία, που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εκτόξευση των spreads των ελληνικών ομολόγων στο 5% μόλις πριν δύο ημέρες. Το οποίο τί σημαίνει; Ότι σε ενδεχόμενο τραπεζικό δανεισμό δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε επιτόκιο χαμηλότερο του 7% έως 7,5%. Ποιός άραγε σώφρων πολίτης σήμερα θα τολμούσε να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό;

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, αλλά να φαίνεται και να είναι τίμια. Και εμείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το τελευταίο σεντς του πολίτη με περίσκεψη και φειδώ. Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. [...] Η προοπτική της πλήρους αποπληρωμής όλων των δανείων του δήμου Ωραιοκάστρου εντός δύο ετών από σήμερα, δε μας δίνει το συγχωροχάρτι για ένα νέο δανεισμό. [...] Ας περιμένουμε λοιπόν είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων να χρηματοδοτήσουμε τη στέγαση του δημοτικού μας κολυμβητηρίου. 

Δεν μας επιτρέπεται να επιβαρύνουμε τα οικονομικά του δήμου μας με ένα επιπλέον δάνειο. Ούτε νομίζω ότι η ενδεχόμενη λειτουργία του κολυμβητηρίου σε 12μηνη βάση, θα έχει να προσδώσει τόσο στην πόλη όσο και στον δήμο του Ωραιοκάστρου μεγαλύτερη οικονομική ωφέλεια πολύ δε περισσότερο, μεγαλύτερη εμπορική κίνηση. Περίτρανη απόδειξη, η εμπορική κίνηση των καταστημάτων, ακόμη και των υγειονομικού ενδιαφέροντος στους θερινούς μήνες που λειτουργεί το κολυμβητήριο. [...] Λυπάμαι που είναι η πρώτη φορά που θα διαφωνήσω με εισήγηση της διοίκησης, το κάνω με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου. Λυπάμαι αλλά θα ψηφίσω «παρών».

Ακολουθεί το Βίντεο

 

 

Ανέστης Πολυχρονίδης (ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΩΡΑ) 

(Είναι τόσο ξεκάθαρο, βγάζει μάτια)

Ο τέως Αντιδήμαρχος Τ.Ε Ανέστης Πολυχρονίδης μίλησε για «στοιχειώδη δημοσκόπηση» προκειμένου να δουν τι πραγματικά ζητάει ο πολίτης. Ακόμα υποστήριξε πως αυτή η κίνηση της διοίκησης γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους, είπε για δέσμευση της επόμενης διοίκησης με μία δανειακή σύμβαση, και σημείωσε ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μίας διοίκησης. 

«Θα πρέπει να δούμε το θέμα πολιτικά. Το τι θέλει ο πολίτης δε μπορεί κανείς να το πει έτσι απλά, χωρίς να κάνει μία στοιχειώδη δημοσκόπηση να δει ακριβώς τι θέλουν οι πολίτες. Κατά πόσον θέλουν να γίνει ένα κολυμβητήριο ή θέλουν ένα σχολείο, ή μία αναβάθμιση, ενεργειακή αναβάθμιση. Αν ρωτήσετε τους πολίτες θεωρώ ότι αυτοί θα απαντήσουν ξεκάθαρα, ότι αυτό που τους βασανίζει σήμερα, είναι η καθημερινότητα.

Αυτό είναι το κύριο μέλημα των πολιτών και εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη [...] Επηρεάζει οικονομικά η λήψη δανείου, επηρεάζει τους ιδίους πόρους. Γιατί αυτοί είναι που διατίθενται για να γίνουν διάφορα έργα [...] είναι πόροι που θα λείψουν από το ταμείο για διάφορα έργα.

Τοποθετείτε την αποπληρωμή του δανείου για μετά από δύο χρόνια. Είναι τόσο ξεκάθαρο, βγάζει μάτια. Αυτό για μένα τα λέει όλα. Πολιτικά τοποθετείστε και λέτε «αυτή τη στιγμή χρειάζομαι οπωσδήποτε ένα έργο, ότι και να είναι το θέλω για το Ωραιόκαστρο, να δείξω κάτι. Αυτή τη στιγμή ακούγεται ωραίο, ακούγεται εντυπωσιακό, άρα θα ποντάρω εδώ και θα φορτώσω όλο το κόστος στους επόμενους».

Επειδή κλείνει αυτή τη στιγμή η περίοδός σας, καλό θα ήταν αυτά τα έργα, εφόσον πρόκειται περί δανεισμού να τα προσέχουμε. Αν ήταν για πρόγραμμα θα έλεγα είναι ευκαιρία -όπως μας φέρατε για τον κόμβο της Λητής- [...]

Θέλετε να επενδύσετε στην ενέργεια αυτή που τρώει τα οικονομικά σωθικά του δήμου. Να περιορίσουμε το κόστος το ενεργειακό στα ενεργοβόρα κτίρια. Μία σειρά επενδύσεις (ενν. μπορούν να γίνουν) οι οποίες θα μας φέρουν και όφελος.

Δανεισμό μπορεί να κάνει ο καθένας. Και η επόμενη διοίκηση μπορεί να πάρει δανεισμό και να κάνει ότι θέλει. Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο. Ποια είναι η κίνηση αυτή τη στιγμή να πάρουμε ένα εκατομμύριο δάνειο;»

Ακολουθεί το Βίντεο

 

Κατά της δανειακής σύμβασης ψήφισαν: Παπακωνσταντίνου Γιώργος, Θεμελής Άγγελος, Κανταρτζής Βαγγέλης και Παραπανήσιος Γιώργος

Παρών δήλωσαν ο Πολυχρονίδης Ανέστης και ο Τσακαλίδης Ηρακλής 

Δημοφιλή Άρθρα

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Μετά την απομάκρυνση εκ του… εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Για τον Δημήτρη Σαραμάντο η «μπίλια» στην εκλογική... ρουλέτα των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου κάθισε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.…

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Η 13μελής οικογένεια από το Ωραιόκαστρο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Πώς βιώνει την κρίση και την αγάπη του κόσμου πολύτεκνη οικογένεια στο Ωραιόκαστρο Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια αστείρευτη…

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του

Παιδική χαρά στα «Αλώνια» - Δωρεά από επιχειρηματία του Ωραιοκάστρου στο όνομα της συζύγου του Να μοιράσει χαμόγελα σε παιδιά του δήμου Ωραιοκάστρου κατασκευάζοντας μία πρότυπη παιδική χαρά που θα φέρει το όνομα της συζύγου…

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2018

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: Επί 15 χρόνια κάποιοι πλήρωναν μόνο το πάγιο καθώς δεν γίνονταν μετρήσεις στο νερό! (ΒΙΝΤΕΟ) Δεκαπέντε μήνες μετά τις καταγγελίες (σ.σ. οι οποίες επιχειρήθηκε να «μαζευτούν» μετά τον σάλο που προκάλεσαν) του δημάρχου Αστέριου Γαβότση…

Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2018

Κύλιση στην Αρχή