«Οι 3 ερωτήσεις» στον Άγγελο Πανούση

Παρασκευή, 15 Ιούνιος 2018 10:36

Ο Άγγελος Πανούσης είναι οικονομολόγος MBA, Msc. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή του στη νέα ενότητα μίνι συνεντεύξεων από το Polites Oraiokastrou, η οποία περιλαμβάνει μόνο τρεις ερωτήσεις. 

 

1) Γιατί φύγατε από την παράταξη του Αστ. Γαβότση; Ισχύει η μεταγραφή; 

Αποχώρησα από την παράταξη του νυν Δημάρχου Ωραιοκάστρου κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις ακόμα και με τον ίδιο τον κ. Γαβότση. Στην επιστολή αποχώρησης αναγράφονται ξεκάθαρα οι λόγοι. Αν θέλετε όμως να σταθούμε στον κυριότερο, αυτός είναι η ανακολουθία μεταξύ λόγων και έργων της διοίκησης, σχετικά με τα όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους πολίτες. Να υπενθυμίσω ότι το 2014 δεσμευθήκαμε πως το Ωραιόκαστρο θα γίνει κορυφαίος αστικός προορισμός, η Μυγδονία επίκεντρο αθλητισμού και πολιτισμού, ενώ η Καλλιθέα πυλώνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τέσσερα χρόνια μετά η απόσταση μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και έργων είναι ακόμα πολύ μεγάλη. 

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, επισημαίνω το γνωστό σε όλους: κρινόμαστε για τις επιλογές μας. Επιλογή μου λοιπόν είναι να συνεισφέρω συμμετέχοντας στον τόπο από ένα διαφορετικό αυτοδιοικητικό σχήμα, το οποίο θεωρώ πως αποτελεί μία σοβαρή πρόταση για τη διοίκηση του δήμου και την ανάπτυξη της περιοχής. 

 

2) Δανεισμός ή όχι για να γίνει κλειστό το κολυμβητήριο του δήμου; 

Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως είναι πολύ σημαντικό να γίνονται έργα ανάπτυξης στο Δήμο μας. Επομένως κανείς δε δικαιούται να έχει αντίθετη άποψη από την υλοποίηση ενός σοβαρού έργου, έργου πνοής για τον τόπο. Υπάρχουν όμως αρκετά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και αφορούν τον δανεισμό 1.500.000 € με τα τρέχοντα επιτόκια. Όπως για παράδειγμα το ερώτημα εάν θα υπάρξει η ανάλογη προθυμία από πιστωτικά ιδρύματα να χορηγήσουν ένα τέτοιο δάνειο στο Δήμο Ωραιοκάστρου, με δεδομένο ότι τα τελευταία 2 έτη 2015 & 2016 παρουσιάζουμε έλλειμμα στον Ισολογισμό 370.000 € και 450.000€ αντίστοιχα. 

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι, εάν τρία Πιστωτικά ιδρύματα αρνηθούν να δανειοδοτήσουν θα πρέπει να στραφούμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με το Π.Δ. 169/2013 (ΦΕΚ 272/Α/13-12-2013). Τι θα ζητηθεί όμως ως εξασφάλιση των δανείων που χορηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα; Πολύ πιθανόν να ζητηθεί ενεχυρίαση ή εκχώρηση ποσών από τα συνολικά έσοδα ή έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, από εξειδικευμένες επιχορηγήσεις, ή από το τμήμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), έγγραφες υποθήκες επί ακινήτων ή μέρους αυτών για το ποσό του δανείου και παροχή εγγυήσεων υπέρ του δανειολήπτη. 

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι με το νόμο 3845/2010 «τίθεται μηδενικό όριο για την παροχή νέων εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου», άρα δεν υπάρχουν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια (Γνωμοδότηση 340/2013 του ΣτΕ). Τέλος σύμφωνα με την παρ.6 του άρθρου 176 Ν.3463/2006, απαραίτητο στοιχείο για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, με εξαίρεση τα δάνεια που συνομολογούνται με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αποτελεί η πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω τη σοβαρότητα που πρέπει να δείξουμε σε τέτοιες καταστάσεις, ελπίζοντας εν τέλει, να μην «χρησιμοποιηθούν» από τη διοίκηση - οι διαφορετικές γνώμες και οι ανησυχίες - ως ένα προεκλογικό όπλο εντυπώσεων, με στόχο να θεωρηθεί από την κοινωνία του Ωραιοκάστρου, πως όσοι προέβαλαν αντιρρήσεις για το έργο και κυρίως για τον τρόπο χρηματοδότησής του, δεν επιθυμούν την υλοποίησή του. 

 

3) Σε ποιες στρατηγικές χρηματοδότησης θα πρέπει να καταφεύγει και κυρίως να στηρίζεται ένας δήμος; 

Τα έσοδα ενός δήμου χωρίζονται, αφενός στα τακτικά έσοδα που προέρχονται από θεσμοθετημένους υπέρ των Δήμων πόρους, εισοδήματα κινητής και ακίνητης περιουσίας, ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, έσοδα από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές αλλά και τοπικά δυνητικά τέλη και εισφορές, και αφετέρου στα έκτακτα έσοδα που είναι αυτά που προέρχονται από δάνεια, δωρεές, κληροδοτήματα και κληρονομίες, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και κάθε άλλη πηγή. Σκοπός της διοίκησης είναι να μειώσει το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών χωρίς βεβαίως να υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αύξηση των εσόδων της. Εάν καταφέρει να το πραγματοποιήσει, θα δημιουργήσει το απαραίτητο πλεόνασμα ώστε να πραγματοποιεί έργα και από ιδίους πόρους όπως ήδη υλοποιούνται σε άλλους Δήμους εκτός από εκείνα τα έργα που πραγματοποιούνται με τη συμβολή της Κεντρικής Διοίκησης.

.........................

(Επειδή ξεφυτρώνουν «σαν τα μανιτάρια» στο facebook παρόμοιες σελίδες με την ίδια ονομασία χωρίς να έχουν καμία απολύτως σχέση με εμάς, τη δική μας σελίδα «Πολίτες Ωραιοκάστρου» στο facebook, θα τη βρείτε μόνο στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/)

Δημοφιλή Άρθρα

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο»

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο» Στον φανατισμό και στη διχόνοια φαίνεται να επενδύει προεκλογικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, όπως έδειξε τουλάχιστον με τον λόγο…

Κυριακή, 15 Ιούλιος 2018

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα επέλεξε να κάνει γνωστή την επάνοδό του (μετά 7 χρόνια) στον αυτοδιοικητικό στίβο ο πολιτευτής της Ν.Δ,…

Παρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο Ψηφιακές εικόνες από το Ενεργειακού τύπου στέγαστρο που προτίθεται να κατασκευάσει η διοίκηση του δήμου προκειμένου να «κλείσει» το δημοτικό…

Σάββατο, 23 Ιούνιος 2018

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε»

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Η αδιάφορη αλλά συνάμα παθητική στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου με σκοπό την αποφυγή των ευθυνών του ή των…

Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις;

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις; Την περασμένη Τρίτη 20-3-2018, δηλαδή χθες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε δελτίο τύπου με διευκρινήσεις όσον αφορά την εις…

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά Μακριά από το Ωραιόκαστρο, σε μεζεδοπωλείο του δήμου Λαγκαδά, βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου και συνέφαγαν μαζί ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου…

Σάββατο, 14 Απρίλιος 2018

Κύλιση στην Αρχή