Ασθμαίνοντας ακολούθησε ο δήμος Ωραιοκάστρου τις εξελίξεις σε «Τιμές Ζώνης» και «Διόδια»

Κυριακή, 08 Ιούλιος 2018 20:57

Έστω με καθυστέρηση μηνών και μετά τις υποδείξεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου αντιλήφθηκε επιτέλους πως πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με δύο πολύ κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους πολίτες του δήμου. Την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης στον δήμο Ωραιοκάστρου που εκτοξεύει τον ΕΝΦΙΑ στα ύψη, και την κατασκευή σταθμού διοδίων «Ωραιοκάστρου» στην εξωτερική περιφερειακή - Εγνατία Οδό. 

Για το πρώτο θέμα των τιμών ζώνης η διοίκηση «ξύπνησε» και αποφάσισε ασθμαίνοντας να ακολουθήσει τις εξελίξεις στέλνοντας επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, μετά α) από αιφνιδιαστική ερώτηση στο Δ.Σ (21 Ιουλίου) του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αδιαφορία του δημάρχου -ο οποίος συμφώνησε(!) για την κωλυσιεργία-, και β) την παρέμβαση του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θοδωρή Καράογλου, ο οποίος αμέσως έφερε το θέμα στη βουλή. 

Για το δεύτερο θέμα (διόδια) αν και ο Ανέστης Πολυχρονίδης είχε καταθέσει από τις 31.10.2017 διαδημοτική πρόταση ψηφίσματος, ο Αστέριος Γαβότσης -όπως λέει ο κ. Πολυχρονίδης- αποφάσισε να «κοσκινίσει» με χρονοκαθυστέρηση. 

«Το ψήφισμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου και τις επόμενες ημέρες ψηφίστηκε και από τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων Δήμων, Παύλου Μελά, Ελευθερίου Κορδελιού/ Ευόσμου, Δέλτα, το Δήμο Αμπελοκήπων/ Μενεμένης και από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ.Κ.Μ.). Δημιουργήθηκε μία δυναμική γύρω από το θέμα και ο Δήμος Ωραιοκάστρου με τον Δήμαρχο του επικεφαλής καλούνταν να προχωρήσει την κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.)» σημείωσε ο τέως αντιδήμαρχος Τ.Ε και συνέχισε: «Πέρασαν από τότε 9 μήνες, πιέσεις εκ μέρους μου στη Δημοτική Αρχή να προωθήσει το θέμα και μόλις προχθές (5.07.2018) πληροφορηθήκαμε με δελτίο τύπου, ότι ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου ζήτησε την νομική στήριξη από την Π.Ε.Δ.Κ.Μ. και Κ.Ε.Δ.Ε. για να προσφύγει στο Σ.τ.Ε..
Φαίνεται τελικά, ότι όποιος δεν θέλει να μαγειρέψει δέκα μέρες κοσκινίζει. Τα συμπεράσματα δικά σας...»

62220 copy

 

Ακολουθούν τα δύο δελτία τύπου για τις κινήσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου μετά από όσα προηγήθηκαν

Διαβάστε σχετικά: Ο Μονόλοφος, η Καλαμαριά, οι τιμές ζώνης και ο «ο φούρνος που γκρεμίστηκε» (http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/6895-times-zonis-dimos-oraiokastrou-gavotsis-papakonstantinou-polites-oraiokastrou-oraiokastro.html)

 Ο Καράογλου παρενέβη τελικά για τις τιμές ζώνης στο Ωραιόκαστρο - στη βουλή στέλνει το θέμα (http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/6912-reportaz-times-zonis-oraiokastro-polites-oraiokastrou-oraiokastro.html)

.................

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ 

Επιστολή του δημάρχου Ωραιοκάστρου προς το υπουργείο Οικονομικών

Αξιότιμε Υπουργέ,

με αφορμή τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας, αναφορικά με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, παρατηρείται σειρά λαθών και υπερεκτίμησης της αξίας των ακινήτων στις Δημοτικές Ενότητες Μυγδονίας και Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Επειδή, οι ανωτέρω περιοχές είναι εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, όπως αυτό καθορίζεται με απόφαση δική σας, καθορίζεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Ωστόσο, με το άρθρο 4 του Ν. 4223/2013- Φ.Ε.Κ. Α' 287/ 31-12-2013 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ορίζεται ότι για τις εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού τιμών αξίας ακινήτων περιοχές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική τιμή ζώνης του οικείου Δήμου και όχι η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ανωτέρω διάταξη, όμως, είναι καθ' όλα καταχρηστική καθώς σύμφωνα και με τις υπ' αριθμ. 2334-2337/2016 αποφάσεις του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την έννοια των εξουσιοδοτικών διατάξεων του άρθρου 41 του Ν. 1249/1982, ερμηνευoμένων υπό το φως των άρθρων 4 (παρ. 5) και 78 (παρ. 1) του Συντάγματος, ο προσδιορισμός από την κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πρέπει να διενεργείται με βάση ενιαία (για το σύνολο των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού), διαφανή, αρκούντως ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία, ώστε να παρέχονται στους βαρυνόμενους επαρκή εχέγγυα ορθού καθορισμού της φορολογούμενης (ελάχιστης εύλογης αγοραίας) αξίας των ακινήτων τους και να τηρείται από τα αρμόδια διοικητικά όργανα το ίσο μέτρο (γνωμοδοτικής και αποφασιστικής) κρίσης. Η τοιαύτη ειδική μέθοδος πρέπει, ιδίως, να λαμβάνει προσηκόντως υπόψη την παρατεταμένη και σταδιακά εντεινόμενη ύφεση της αγοράς ακινήτων, συνεπεία της οικονομικής κρίσης και της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας με νέους φόρους, από το 2010 και μετά.

Εξάλλου, επειδή ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο προσδιορισμού της αγοραίας αξίας ενός ακινήτου είναι η τοποθεσία του, ο ως άνω ορισμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε επίπεδο δημοτικής ενότητας ή κοινότητας δήμου, κατόπιν συνεκτίμησης (διενεργούμενης κατ΄ εφαρμογή της προαναφερόμενης ειδικής μεθόδου) συγκεκριμένων, περιλαμβανόμενων στο διοικητικό φάκελο, πρόσφορων και επίκαιρων στοιχείων για την πραγματική αγοραία αξία των ακινήτων στη σχετική ζώνη ή, σε περίπτωση αιτιολογημένης διαπίστωσης της ανυπαρξίας τέτοιων στοιχείων, με συνεκτίμηση ανάλογων υφιστάμενων στοιχείων για τις όμορες/γειτονικές ζώνες ή για άλλες ζώνες που κρίνονται αιτιολογημένα ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις ομοιότητες όσον αφορά την αγορά ακινήτων. Μεταξύ των στοιχείων που (πρέπει να) λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο αυτό, είναι και η προβλεπόμενη στο άρθρο 261 παρ. 4 του Ν. 3852/2010 (απλή) γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Επομένως, η πρόταση ή/και ο κανονιστικός καθορισμός των τιμών εκκίνησης δεν χωρεί νομίμως, αν γίνεται (κατά παραγνώριση των προαναφερόμενων, συναγόμενων από το άρθρο 41 του Ν. 1249/1982 , όρων) συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης Περιφέρειας ή του συνόλου της επικράτειας, κατά γενική επίκληση και εκτίμηση στοιχείων αναγόμενων σε διάφορες περιοχές και δίχως συγκεκριμένη μεθοδολογία, που να έχει τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οικονομικά δυσβάσταχτες είναι και οι αντικειμενικές αξίες που έχουν προσδιοριστεί με σχετική υπουργική απόφαση για τη Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου δεδομένων των κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών της Ελληνικής Επικράτειας στο σύνολο της.

Λόγω των ανωτέρω, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί καταχρηστική οικονομική ανισότητα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφική θέση των περιοχών, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας επιβαρύνοντας κάθε οικονομικό δείκτη που σχετίζεται με τα ακίνητα καθώς και αβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στον Δήμο Ωραιοκάστρου στο σύνολο του, παρακαλούμε, όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος προβαίνοντας στην ψήφιση σχετικής νομοθετικής διάταξης για λόγους ισονομίας, φορολογικής αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.

..............................................

 

Αστέριος Γαβότσης: «Καταφεύγουμε στο ΣτΕ κατά των διοδίων»

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, μετά και τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕΔΚΜ επαναλαμβάνει ότι τάσσεται κατά της λειτουργίας των διοδίων Ωραιοκάστρου και κατά της κατασκευής πλευρικών διοδίων.
Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ ο Αστέριος Γαβότσης, «οι δήμοι Ωραιοκάστρου, Π. Μελά, Ευόσμου, Δέλτα και Χαλκηδόνας έχουμε λάβει απόφαση δημοτικών συμβουλίων κατά της κατασκευής και λειτουργίας των συγκεκριμένων διοδίων. Επίσης και οι πέντε δήμοι έχουμε συναποφασίσει ότι θα προσφύγουμε στο ΣτΕ και αυτό που ζητήσαμε σήμερα από την ΠΕΔΚΜ είναι τη νομική της στήριξη, όπως και τη νομική στήριξη της ΚΕΔΕ»

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου υπενθύμισε ότι σε συνάντηση των πέντε δημαρχών (Ωραιοκάστρου, Π. Μελά. Ευόσμου, Δέλτα και Χαλκηδόνα) παρουσία του προέδρου της Εγνατίας Οδού Απόστολου Αντωνούδη και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφος, είχε συμφωνηθεί ότι οι διερχόμενοι πολίτες, που εργάζονται στη ΒΙ.ΠΕ της Σίνδου, εφόσον κατασκευαστούν διόδια, δεν θα πληρώνουν για τη διέλευσή τους. «Εμείς τώρα ενημερωνόμαστε ότι αποφασίστηκε ότι μόνο οι άνεργοι θα δικαιούνται δωρεάν διέλευσή τους. Επίσης υπήρχε η δέσμευση ότι δεν θα κατασκευαστούν πλευρικά διόδια, ωστόσο τώρα βλέπουμε ότι προχωρά η αδειοδότηση πλευρικών διοδίων. Θα παρακαλέσω να σεβαστούμε επιτέλους τους πολίτες αυτής της χώρας και μην τους εμπαίζουμε. Τα εισοδήματα των συμπολιτών μας, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι πλέον είναι μετρημένα»

..................................

Δημοφιλή Άρθρα

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο»

Διχαστική δήλωση Αστ. Γαβότση: «Βάρδα και μη βγει δήμαρχος από το Ωραιόκαστρο» Στον φανατισμό και στη διχόνοια φαίνεται να επενδύει προεκλογικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, όπως έδειξε τουλάχιστον με τον λόγο…

Κυριακή, 15 Ιούλιος 2018

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Παντελής Τσακίρης επανέρχεται δηλώνοντας "παρών" στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα επέλεξε να κάνει γνωστή την επάνοδό του (μετά 7 χρόνια) στον αυτοδιοικητικό στίβο ο πολιτευτής της Ν.Δ,…

Παρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο

Έτσι θα είναι το Ενεργειακό σκέπαστρο στο Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο Ψηφιακές εικόνες από το Ενεργειακού τύπου στέγαστρο που προτίθεται να κατασκευάσει η διοίκηση του δήμου προκειμένου να «κλείσει» το δημοτικό…

Σάββατο, 23 Ιούνιος 2018

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε»

Απάθεια δημάρχου για τις νέες τιμές ζώνης που «καίνε» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Η αδιάφορη αλλά συνάμα παθητική στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου με σκοπό την αποφυγή των ευθυνών του ή των…

Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις;

'Αλλα λέει ο δήμαρχος, άλλα λένε οι αποφάσεις; Την περασμένη Τρίτη 20-3-2018, δηλαδή χθες, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε δελτίο τύπου με διευκρινήσεις όσον αφορά την εις…

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά

Μαζί τα έπιναν Γαβότσης - Καρασαββίδης σε ταβέρνα στον Λαγκαδά Μακριά από το Ωραιόκαστρο, σε μεζεδοπωλείο του δήμου Λαγκαδά, βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου και συνέφαγαν μαζί ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου…

Σάββατο, 14 Απρίλιος 2018

Κύλιση στην Αρχή