Ο «θησαυρός» του Ωραιοκάστρου και οι ….«πειρατές», από τους οποίους κινδυνεύει

Του Γιάννη Παπαγρηγορίου

Το Δασόκτημα μαζί με το υπόλοιπο δάσος είναι ο πράσινος, ο οικολογικός  θησαυρός του Ωραιοκάστρου, ανεκτίμητης αξίας. Είναι ο μόνος πνεύμονας πρασίνου της δυτικής Θεσσαλονίκης και η φυσική συνέχεια του περιαστικού δάσους της  Θεσσαλονίκης, της πόλης με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην Ε.Ε.

Αυτό λοιπόν το δάσος, το τόσο σπουδαίο για την ευρύτερη περιοχή, που  είναι  το συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου Ωραιοκάστρου, που έδωσε προστιθέμενη αξία και υπεραξία στα ακίνητα του δήμου, οφείλει  ο Δήμος να το προστατεύει και να το φυλάει σαν κόρη οφθαλμού. Να πούμε βέβαια ότι αυτό το δάσος, που  περικλείεται  αποκλειστικά στα όρια του Δήμου, στην μεγαλύτερη έκτασή του είναι τεχνητό και δημιουργήθηκε μετά την έλευση των Ποντίων – προσφύγων με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις.

Με όσο πάθος και αγάπη φύτευαν το δάσος οι Πόντιοι πρόσφυγες στην εποχή τους, τόσο στην εποχή μας καταστρέφεται, λόγω αδιαφορίας και από το πάθος κερδοσκοπίας των  πειρατών. Τέσσερα λατομεία κατέτρωγαν τα σωθικά του από τα χρόνια της χούντας κι εκτός από την οπτική και αισθητική αλλοίωση, το τραυμάτισαν βαριά. Μετά από αγώνες των κατοίκων έκλεισαν τα δυο, Νεοχωρούδας και Παλαιοκάστρου, χωρίς αποκατάσταση και ανάπλαση, δυστυχώς και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο τα άλλα δυο λατομεία.

Τον Ιούλιο το 2000 μια μεγάλη πυρκαγιά αποτέφρωσε  6.500 στρέμματα  δάσους και το καλοκαίρι του 2019-20 το φλοιοφάγο σκαθάρι αποδεκάτισε άλλο ένα μεγάλο μέρος, προκαλώντας τη  σοβαρότερη περιβαλλοντική καταστροφή που γνώρισε ποτέ και στέλνοντας το μήνυμα ότι η ολική καταστροφή του δάσους είναι πια πολύ κοντά.

Απαιτείται το ίδιο πάθος με τους Ποντίους – πρόσφυγες που δημιούργησαν το δάσος από το Δήμο και τους λοιπούς φορείς της περιοχής, για την προστασία του. Δεν απαιτείται καθόλου  χαλάρωση, σαν αυτή την εγκληματική καθυστέρηση που  σημειώθηκε στην απομάκρυνση μετά από ένα χρόνο όλων των κομμένων κορμών και κλαδιών.   

Τι πρέπει να γίνει

Τρία χρόνια απαιτούνται -λένε οι επιστήμονες- για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου και εκτός από την ξύλευση και την έγκαιρη απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων από το δάσος, προληπτικά πρέπει να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα αραίωσης των πεύκων στα τμήματα του δάσους που ακόμα δεν προσβλήθηκε και να φυτευτούν  φυλλοβόλα και πλατύφυλλα  είδη, ώστε να μετατραπεί το δάσος της πεύκης σε ανομοιογενή μικτό δάσος για να ενισχυθεί έτσι η ανθεκτικότητά του στα παράσιτα.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση με την οποία καλείται να αναμετρηθεί η νυν δημοτική αρχή,  ώστε να παραδώσει το δάσος που παρέλαβε, εάν όχι σε καλύτερη κατάσταση, τουλάχιστον όχι σε χειρότερη. Και προπαντός να μην παραδώσει μόνο λατομεία και αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική βούληση, χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός κι όχι αποσπασματικός  και προπαντός  ουσιαστικές κι όχι ενέργειες φθηνού εντυπωσιασμού τύπου Drones και κάμερες.

Ανεκτίμητη η προσφορά του δάσους. Ασυγχώρητη η όποια απραξία για την προστασία του

Η  προσφορά του δάσους στο  Ωραιόκαστρο είναι απλά ανεκτίμητη.  Όχι μόνο γιατί το προστατεύει από πλημμύρες, καθαρίζει την  ατμόσφαιρα και βελτιώνει το κλίμα και την ποιότητα ζωής, αλλά και γιατί αποτελεί την  μοναδική ευκαιρία για αναψυχή και άθληση στη φύση, τόσο για τους κατοίκους του, όσο και για όλους τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αφού είναι και το μόνο πράσινο σημείο για όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη.  Για αυτό η προστασία του και η αναβάθμισή του, δεν αφορά μόνο το δήμο Ωραιοκάστρου, αφού έχει και περιαστικό χαρακτήρα.

Το δάσος πρέπει να συνδεθεί σχεδιαστικά και ουσιαστικά ακόμη και με τον ίδιο τον οικισμό του Ωραιοκάστρου με τα ρέματα και τους χειμάρρους του. Τα οποία θα πρέπει να καθαρίζονται και να διατηρούνται ανοιχτά  και να συνδέουν το δάσος  με τη λίμνη, την Αγ. Παρασκευή Παλαιοκάστρου κι ακόμη με τα Αλώνια. 

Να αναπτυχθούν, να σημανθούν και να διευρυνθούν παραπέρα τα μονοπάτια στο δάσος τόσο για την διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζοπόρων, όσο και για την προστασία του ίδιου του δάσους από ασθένειες και πυρκαγιές. Για τις πυρκαγιές και γενικότερα για την προστασία του δάσους μεγάλη μπορεί να είναι η συμβολή των εθελοντών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. 

Χρειάστηκε ένας  δραστήριος Ποδηλατικός σύλλογος και η  επίμονη κοπιαστική προσωπική δουλειά των μελών του, για να  χαραχθεί και να κατασκευασθεί, αλλά και να διατηρηθεί ένα δίκτυο ποδηλατικών μονοπατιών, που σαν μαγνήτης προσελκύει ποδηλάτες από όλη τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είναι και οι φύλακες του δάσους.

Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκό δήμο, οι Δημοτικοί οργανισμοί και δημοτικές επιχειρήσεις θα εκπονούσαν προγράμματα αναψυχής, πεζοπορίας  και άσκησης για τους κατοίκους στο βουνό, σε συνδυασμό με προγράμματα γνωριμίας και προβολής της χλωρίδας και πανίδας του δάσους.

Όταν το βουνό είναι γεμάτο από επισκέπτες που το αγαπάνε και σφύζει από τις δραστηριότητες τους, τότε αυτό το βουνό με το δάσος του, προστατεύεται με τον καλύτερο και πιο σίγουρο τρόπο. Με την ταυτόχρονη βέβαια απαγόρευση των μηχανοκίνητων μέσων στο βουνό. Τότε πιο εύκολα όλος αυτός ο κόσμος θα ακούσει και το βουνό που μιλάει και αφηγείται  τις ιστορίες από το παρελθόν και θα μάθει για τα πλούσια γεγονότα που διαδραματίστηκαν πάνω του, από τα πολύ- πολύ παλιά μέχρι και τα νεώτερα χρόνια.

Στα δε χρόνια της κλιματικής αλλαγής η σημασία του δάσους προσλαμβάνει υπαρξιακές διαστάσεις και ακόμη μεγαλύτερη αξία. Ας το καταλάβουμε επιτέλους κι ας προστατεύσουμε αυτόν τον θησαυρό από τους σύγχρονους πειρατές που είναι τα λατομεία, το φλοιοφάγο σκαθάρι και οι ανεμογεννήτριες!

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,