Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας: Ανάβει ξανά ο φάρος πολιτισμού της Κοινότητας

Ολοκληρώνεται το έργο μετά την ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΚΜ

Το στολίδι του τόπου τους να αποκτά ξανά λάμψη θα δουν οι κάτοικοι της Νεοχωρούδας του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ”, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης του Πνευματικού Κέντρου, που καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από φωτιά το 2016, και το κτίριο πρόκειται να παραδοθεί στους κατοίκους για να μετατραπεί ξανά σε «φάρος» πολιτισμού.

Η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου κατάφερε να εντάξει το έργο της αποκατάστασης του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έτους 2020 και να εξοικονομήσει με τον τρόπο αυτό πάνω από 200.000 ευρώ για τα ταμεία του Δήμου.

Η χρηματοδότηση του έργου

Το έργο, προϋπολογισμού 237.000 ευρώ, αρχικά προβλεπόταν να υλοποιηθεί με ιδίους πόρους του Δήμου Ωραιοκάστρου. Όμως ο δήμος αναζήτησε ταυτόχρονα και άλλες πηγές χρηματοδότησης και κατάφερε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την τοπική πολιτιστική ζωή της Κοινότητας της Νεοχωρούδας να ενταχθεί στο εγκεκριμένο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Πετύχαμε να εξοικονομήσουμε το ποσό των 237.000 ευρώ για λογαριασμό του Δήμου μας, εντάσσοντας το κρίσιμο έργο της αποκατάστασης του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έτους 2020. Σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε στους συνδημότες μας στη Νεοχωρούδα πλήρως αποκαταστημένο και πλήρως λειτουργικό το Πνευματικό Κέντρο, που για όλο τον τόπο μας αποτελεί σημείο αναφοράς και χώρο πολιτισμού», τονίζει στο «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας καταστράφηκε τον Μάρτιο του 2016, μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε σε ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένο στην πρόσοψή του.

Το έργο της αποκατάστασης

Κατά τον σχεδιασμό της μελέτης για την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου θεωρήθηκε σημαντικό η πρόταση να είναι τέτοια ώστε να διατηρείται το μορφολογικό ύφος που προϋπήρχε στο κτίριο πριν την καταστροφή κι αυτό λόγω της παλαιότητας του και των αρχιτεκτονικών στοιχείων που διαθέτει.

«Το παλαιότερο κτίριο της Νεοχωρούδας   που  κατασκευάσθηκε το 1927 για να χρησιμοποιηθεί αρχικά σαν δημοτικό σχολείο,  αποτελούσε  για δεκαετίες κόσμημα αρχιτεκτονικού μνημείου και εργαστήριο πολιτισμού   του τόπου. Ήταν μεγάλη απώλεια για το χωριό μας» τονίζει στο «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρούδας, Χρήστος Σαραμούρτσης και συνεχίζει:

«Μετά από ενέργειες του δημάρχου Παντελή Τσακίρη  το  έργο προϋπολογισμού 230.000 ευρώ εντάχθηκε  στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .

Οι  τεχνικές εργασίες για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου  άργησαν  πάνω από τέσσερα χρόνια. Η έναρξή τους ανακούφισε και χαροποίησε πολύ  όλους τους κατοίκους. Το  έργο επί τέλους φάνηκε ότι  θα πραγματοποιηθεί. Οι  εργασίες ανάδειξης  προχωρούν τώρα  με γρήγορους ρυθμούς».

Το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας  θα συμβάλει  στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, στην αναβάθμιση   και  προβολή του χωριού και την αναγνωρισιμότητα του.

Στο πλαίσιο αυτό η μελέτη συντάχθηκε με σκοπό ο σχεδιασμός και η οργάνωση των χώρων του κτιρίου να γίνουν έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο, ως ένας χώρος συνάθροισης της κοινότητας που θα μπορεί να στεγάζει πολλαπλές χρήσεις.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα αναμενόμενα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που προτάθηκαν για την αποκατάσταση του κτιρίου συνίσταντο στη βελτίωση, λειτουργική και αισθητική, της εικόνας του και στην ανάδειξή του ως πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας. Στην απόδοση στους δημότες ενός κτιρίου που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του σκοπού λειτουργίας του με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργικότητας, προσβασιμότητας και αισθητικής του κτιρίου με την υλοποίηση στοχευμένων επεμβάσεων που ως κύριο μέλημα έχουν την δημιουργία κατάλληλων χώρων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την υλοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων.

Το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι της αρχές Σεπτεμβρίου.

=========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,