Στην 5μελή Επιτροπή περί Αδεσπότων του Δήμου Ωραιοκάστρου

από mygdonea.gr

Ο Π. Χατζηευαγγέλου, Δημοτικός Σύμβουλος με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ, με το συνεργάτη, επίσης μέλος του σχήματος και μέλος του Συλλόγου Φίλων Ζώων Ωραιοκάστρου Παντελή Κοσμίδη, συμμετείχαν ως παρατηρητές μετά συμμετοχής λόγου, στην σύγκλιση της 5μελούς Επιτροπής περί Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Ωραιοκάστρου, στις 16/9 στο ομώνυμο Δημοτικό Μέγαρο. Στην Επιτροπή παρέστησαν μεταξύ άλλων μονίμων μελών και ο αιρετός επιτετραμμένος Περί των Αδέσποτων, Αρίστος Λαζαρίδης του σχήματος Π. Τσακίρη και τα 2 μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Ζώων Ωραιοκάστρου.

Δυστυχώς ενώ η εκκίνηση της τρέχουσας δημοτικής θητείας δημιούργησε κάποιες θετικές προσδοκίες, μπήκαμε και πάλι σε μια μακρά περίοδο αδράνειας, σε ότι αφορά την παρακολούθηση και τη σύννομη λειτουργία περί θεμάτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο μας.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου επέστρεψε στην παραδοσιακή κατάστασή του, όπου δεν λειτουργούν ούτε τα απολύτως στοιχειώδη προβλεπόμενα κατά νόμο περί τα Αδέσποτα. Αναφερόμαστε στις συμβάσεις με του κτηνιάτρους που μεριμνούν για τραυματισμούς και διενεργούν στειρώσεις αδέσποτων, και οι οποίες είναι πάλι ανενεργές επί μακρόν.

Το μόνο που υφίσταται είναι ένα κλίμα αντεγκλήσεων για εκκρεμότητες και οφειλές, τις οποίες  επικαλούνται οι εκατέρωθεν πλευρές, Δήμος και κτηνίατροι, προερχόμενες από τον προηγούμενο κύκλο ισχύος των σχετικών συμβάσεων. Ιδιαίτερα κρίσιμο που ο Δήμος έχει μείνει πάλι ακάλυπτος από πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων. Μετά την Εγκατάλειψη, είναι οι ανεξέλεγκτες αδέσποτες γεννήσεις, που πυροδοτούν το εκρηκτικό δημογραφικό πρόβλημα αύξησης του πληθυσμού των ζώων στο δρόμο. Είναι άμεσο ζητούμενο προς το Δήμο να επανενεργοποιηθούν οι σχετικές συμβάσεις, με τους κτηνιάτρους, καθώς και αυτή του περισυλλέκτη αδεσπότων, που επίσης βαίνει προς την λήξη του.

Δυστυχώς ο Κος Λαζαρίδης δεν είχε νεότερα για τη υπό κατασκευή διαδημοτική δομή καταφυγίου αδέσποτων -την περίφημη Αλκυονίδα- που πρόκειται να στεγαστεί εντός του Δήμου Ωραιοκάστρου. Ωστόσο ο διψήφιος αριθμός ζωών που είναι προγραμματισμένη για να στεγάσει για 2 Δήμους, -μόνο άρρωστα, τραυματισμένα και προς μετεγχειρητική αγωγή-, κάνει το όλο εγχείρημα να ακούγεται ως αστείο, σε σχέση με το μεγάλο αριθμό των αδεσπότων στις εν λόγω περιοχές. Για την ιστορία, κάπως έτσι προανήγγειλε ο Δήμαρχος μας, δηλαδή ως λύση και μάλιστα άμεση, την επικείμενη κατασκευή του εν λόγω καταφυγίου.

Ακανθώδες αποδείχθηκε και το θέμα συζήτησης αναφορικά με την πρόσφατη δημόσια χορηγία ξηράς τροφής για αδέσποτα ζώα και γάτες, όπου σημαντική ποσότητα διατέθηκε εν λευκώ σε Προέδρους Κοινοτήτων με σκοπό να μοιραστεί σε φιλόζωους της περιοχής τους, για να ταΐζουν αδέσποτα. Ασφαλώς θα υπήρξαν και θετικά παραδείγματα ορθολογικής διανομής, αλλά η απορία παραμένει για το πώς αιρετοί με μηδενικό προηγούμενο πρωτοβουλιών στο τάισμα αδέσποτων στις κοινότητές τους, ή και ακόμη κάποιοι απολύτως αρνητικοί ως προς τέτοιες ενέργειες εθελοντισμού, διαχειρίστηκαν ποσότητες ζωοτροφής με υποθετικό τελικό αποδέκτη κάποιους που ταΐζουν αδέσποτα στα χωριά τους.

Πχ στο Δρυμό, ο Πρόεδρος πρόσφατα έγραψε και άρθρο, όπου μονομερώς εστιάζει στην παρουσία αδεσπότων στην πλατεία του χωριού, για την οποία φωτογραφίζει ως ενόχους αυτούς που λέει ότι «τα ταΐζουν». Σε αντιπαραβολή με ανάλογες αναχρονιστικές και λαϊκίστικες απόψεις, η ελληνική νομοθεσία, από τον ένα νόμο στον επόμενο, επιβάλει με όλο και πιο σαφή και αυστηρό τρόπο ότι ο ιδιοκτήτης ζώου πρέπει να είναι και υπεύθυνος κηδεμόνας του. Έτσι βλέπει ο νομοθέτης ότι θα μειωθεί η Εγκατάλειψη, άρα θα μειωθεί ουσιαστικά και ο αδέσποτος πληθυσμός.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι νόμοι αυτοί δεν εφαρμόζονται, διότι καταρχήν δεν αστυνομεύεται -άρα δεν επιβάλλεται- η εφαρμογή τους. Ποιος γνωρίζει αυτοδιοικητικό κάθε βαθμίδας του Δήμου Ωραιοκάστρου που να αιτήθηκε μεικτό κλιμάκιο για να κάνει έλεγχο στα δεσποζόμενα ζώα στις ιδιοκτησίες του χωριού του, στα σπίτια, τα μαντριά και τις βιοτεχνικές μονάδες; Ώστε να διαπιστωθεί αν τα ζώα έχουν ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, μικροτσίπ σήμανσης και διαβιούν εντός ελεγχόμενου χώρου με βάσει τους ελάχιστους νόμιμους κανόνες ευζωίας.

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,