Το Νέο Ογκολογικό, οι «πληροφορίες», η αντιπολίτευση και το ρεπορτάζ που «κατέβηκε»

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, αναρτήθηκε από γνωστό δημοσιογραφικό site ρεπορτάζ για το χώρο δημιουργίας του Νέου Ογκολογικού, «κατέβηκε» μέσα σε ελάχιστο χρόνο, προέκυψαν ερωτήματα και αυξήθηκε ο αντιπολιτευτικός οίστρος.

Για πληροφορίες που θέλουν την εγκατάσταση στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά και όχι στη Λητή του Δήμου Ωραιοκάστρου έκανε λόγο το εκτενές ρεπορτάζ του συγκεκριμένου ενημερωτικού portal. Μάλιστα, η εγκατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, φέρεται να υποστηριζόταν από δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.

Αυτές οι πληροφορίες άντεξαν στον «αέρα» του διαδικτύου μόνο μερικές ώρες, έως ότου δηλαδή αποσυρθεί το επίμαχο ρεπορτάζ. Ο λόγος που κατέβηκε η συγκεκριμένη είδηση δεν έγινε γνωστός. Όμως, ένα πραγματικά έγκυρο site με επικεφαλής αξιόλογους δημοσιογράφους μπορεί να κερδίσει σε αξιοπιστία πολύ περισσότερο αν κρίνει πως δεν επιβεβαιώνεται ένα ρεπορτάζ.

Το Polites Oraiokastrou επικοινώνησε για το θέμα με τη διοικήτρια του Θεαγένειου, Ευαγγελία Κουρτέλη καθώς και με το διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρη Τσαλικάκη.

Ειλικρινά δεν έχουμε καμία απολύτως πληροφόρηση σχετικά με την αλλαγή η όχι της επιλογής του χώρου για τη δημιουργία του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Β. Ελλάδα που τόσο αδήριτη και επιτακτική ανάγκη είναι η κατασκευή του, δήλωσε στο Polites Oraiokastrou η κ. Κουρτέλη, και συνέχισε:

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου ήταν ο μοναδικός δήμος που όταν του «χτυπήσαμε την πόρτα» ζητώντας συγκεκριμένο χώρο, μας παρουσίασε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έναν πλήρη και αναλυτικό φάκελο με μια περιοχή που θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο νοσοκομείο, μαζί με τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές και κυρίως χωρίς κανένα ιδιοκτησιακό πρόβλημα, κατέληξε η επικεφαλής του Θεαγένειου.  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρης Τσαλικάκης.

Ενημερώθηκα για το ρεπορτάζ το οποίο μάλιστα αποσύρθηκε από το διαδίκτυο την ίδια ημέρα που ανέβηκε και σας λέω το εξής: Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απολύτως εξέλιξη ή τουλάχιστον εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο ήδη υπάρχει σε ότι αφορά το χωροταξικό, δήλωσε στο Polites Oraiokastrou ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ.

 Η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, ανέφερε, έχει εκφράσει επίσημα τις απόψεις της, τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας όσο και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης σχετικά με τις προδιαγραφές τις περιοχής που πρέπει να ανεγερθεί το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, ένα πρότυπο νοσοκομείο που θα μπορεί να κάνει ολιστική διαχείριση του καρκίνου και θα καλύπτει όλη τη Β. Ελλάδα. Και μην ξεχνάτε κάτι σημαντικό, ένα νοσοκομείο δεν κατασκευάζεται για να αναβαθμίσει μια περιοχή, η περιοχή έρχεται να συνδράμει και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένα νοσοκομείο, συμπλήρωσε ο κ. Τσαλικάκης.

Η «ιστορία»

Τη δημιουργία του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθησε με ανάρτησή του στο Facebook, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ο οποίος αποκάλυψε πως το νέο Νοσοκομείο πρόκειται να ανεγερθεί στη Λητή της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας. Είχε προηγηθεί βέβαια η αποκάλυψη θέματος από το Δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο, ο οποίος μίλησε για την εφικτότητα της εγκατάστασης του νέου ογκολογικού συγκροτήματος στο Δήμο Ωραιοκάστρου σε συγκεκριμένο αγροτεμάχιο είναι περίπου 347 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την πρόταση του Δήμου Ωραιοκάστρου και ύστερα από την αναφορά του πρωθυπουργού για τη δημιουργία του Νέου Ογκολογικού στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κατά το τέλος Σεπτεμβρίου, κατατέθηκε μία δεύτερη πρόταση χωροθέτησης με αρκετά πλεονεκτήματα από τη μία, με ένα όμως σημαντικό μειονέκτημα από την άλλη: του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου φέρεται να ήταν η πρόταση του Δήμου Παύλου Μελά. Ωστόσο η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δηλαδή από τον στρατό να περάσει στο Δήμο, θεωρείται αρκετά χρονοβόρα διαδικασία αν λάβει κανείς υπόψη χρονοδιαγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Είναι μια δύσκολη διαδικασία που φαίνεται στο παρελθόν να «στοίχισε» στον δήμο Παύλου – Μελά τη δημιουργία του νέου πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης.

«Επίθεση» από την αντιπολίτευση

Για «Βατερλώ» και για «αποτυχία» από πλευράς Παντελή Τσακίρη έκανε λόγο εκτός των άλλων η αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου ότι «πιάστηκε στον ύπνο».

Μάλιστα ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών επί διοίκησης Αστέριου Γαβότση και νυν δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη του Ανέστη Πολυχρονίδη, Ηρακλής Τσακαλίδης, αφού επικαλέστηκε με νόημα το δημοσίευμα (που αποσύρθηκε) και στη συνέχεια την αρθρογραφία (εφημερίδα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ) τεσσάρων βουλευτών της ΝΔ για την ανέγερση του Νέου Ογκολογικού στη Λητή, μίλησε για «όνειρα θερινής νυκτός» και προέτρεψε τον κ. Τσακίρη «να αναλάβει εκστρατεία ματαίωσης της εκδοχής αυτής και να επιμείνει στην αρχική εκδοχή, πριν είναι αργά». Μετά από την απόσυρση του ρεπορτάζ ο κ. Τσακαλίδης δεν επανήλθε.

==========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,