Θεόδωρος Α. Κουτρούκης: Ο επίμονος θυρωρός

Άρθρο του Αναπληρωτή Καθηγητή ΔΠΘ στο Polites Oraiokastrou

Θ. Α. Κουτρούκης – Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΠΘ

“Πολλοί πιστεύουν ότι η αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο ανάδειξής των ικανών και των αξιότερων εκ των συμπολιτών μας. Ότι δηλαδή οι ψηφοφόροι προσέρχονται στην κάλπη έχοντας επιλέξει τον καλύτερο από τους υποψηφίους με βάση το βιογραφικό του και την επαγγελματική και κοινωνική του πορεία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Κάποτε ένας συνάδελφος μου στο Πανεπιστήμιο με εντυπωσιακό βιογραφικό και διακεκριμένες ακαδημαϊκές περγαμηνές θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα στοιχεία της επαγγελματικής του πορείας προοιώνιζαν ότι είχε την τεκμηριωμένη ικανότητα να προσφέρει πολλά, αν εκλεγόταν αιρετός σε κάποιο Δήμο. Δυστυχώς για εκείνον (ίσως και για το δήμο όπου «εκτέθηκε») συγκέντρωσε ελάχιστες προτιμήσεις ψηφοφόρων. Η Δημοκρατία θα μου πείτε…

Το μεγάλο του σφάλμα ήταν ότι ξόδεψε το χρόνο του ετοιμάζοντας αναπτυξιακά προγράμματα για την περιοχή και δεν επέλεξε το συνωστισμό στα κομματικά γραφεία, ώστε να καπαρώσει το «χρίσμα» κάποιου κόμματος. Και βέβαια, ιδίως σε παλαιότερες εποχές, αυτό το «χρίσμα» ήταν ένας εκ των ων ουκ άνευ όρος για να εκλεγείς κάπου.

Είναι γνωστό ότι δεν ανήκω σε πολιτικά κόμματα, ούτε είμαι πολιτευτής, ώστε να έχω λόγο να κολακεύω αυτούς τους οργανισμούς που γέννησαν ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως, ότι είχαν και εν μέρει έχουν την ικανότητα να αναδεικνύουν από την αφάνεια και την ανωνυμία πολλούς συμπολίτες μας και να τους δίνουν μια περίοπτη κι αναγνωρίσιμη θέση στην κοινωνία.

Τα παραδείγματα γύρω μας είναι πάμπολλα, από ανθρώπους που σπρώχνονταν για να βγουν μια φωτογραφία δίπλα σε έναν υπουργό ή εκλιπαρούσαν τους τοπικούς βουλευτές να παραβρεθούν σε μια τοπική εκδήλωση που διοργάνωναν για να κλέψουν λίγη από τη λάμψη τους. Ακόμη κι αν πολλές φορές κατηγορούμε τα κόμματα για πολλές από τις αμαρτίες τους, δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες φιλόδοξοι άνευ περιεχομένου που τους οφείλουν πολλά. Όλοι. Ακόμη κι εκείνοι που έλαβαν με χαρά το κομματικό χρίσμα, αλλά όταν πια τα χρόνια στην πολιτική βάραιναν επάνω τους και ο κομματικός μηχανισμός προσανατολιζόταν σε μια άλλη επιλογή, ανακάλυπταν ξαφνικά ότι είναι …υπερκομματικοί και κατηγορούσαν τα κόμματα για «παρεμβάσεις» στην ακομμάτιστη Αυτοδιοίκηση (sic).

Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να δείχνουν αχαριστία στους οργανισμούς που με μια ανακοίνωση στήριξης τους άνοιξαν το δρόμο για αξιώματα που προσδίδουν φήμη και χρήμα. Γιατί χωρίς αυτό το κομματικό «χρίσμα», όπως έλεγε κι ο μακαρίτης ο Κατσιφάρας, δεν θα τους ήξερε ούτε ο «θυρωρός της πολυκατοικίας» τους, ακόμη και αν οι ίδιοι ήταν ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.”      

===========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , , ,