Στην «εντατική» το περιφερειακό ιατρείο στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Στην… εντατική βρίσκεται το περιφερειακό ιατρείο στον Δήμο Ωραιοκάστρου με ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες έχουν καταστεί οξύτερες, τον τελευταίο καιρό, λόγω του Covid 19 αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

Το περιφερειακό ιατρείο του Ωραιοκάστρου, η μοναδική μονάδα υγείας που υφίσταται στο Δήμο, καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τις καθημερινές ανάγκες εξετάσεων, διαγνώσεων, παροχής πρώτων βοηθειών κ.λπ. όσο και έκτακτα σοβαρά περιστατικά κάθε είδους. Το ιατρικό προσωπικό που διαθέτει είναι ελάχιστο και δεν έχει πάντα τη δυνατότητα -ελλείψει ιατρικών ειδικοτήτων ή ιατρικών μέσων- να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες ενός πολύ μεγάλου Δήμου.

«Είμαστε ένα περιφερειακό ιατρείο που το στηρίζει το Κέντρο Υγείας Νεάπολης ως προς το έμψυχο δυναμικό και ως προς την καθημερινότητα έχουμε τη στήριξη από το δήμο Ωραιοκάστρου στα πλαίσια του δυνατού. Όμως δεν φτάνουν για έναν τόσο μεγάλο δήμο με περίπου 50.000 κατοίκους» αναφέρει στην εφημερίδα Ωραιοκάστρου – Λαγκαδά «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» η γενική ιατρός του περιφερειακού ιατρείου στο Ωραιόκαστρο, Κατερίνα Κοράκη, και συνεχίζει:

«Τις πρώτες βοήθειες έχουμε την υποδομή να τις παρέχουμε πλήρως. Και αυτό το κάναμε με πολύ κόπο εμείς εδώ που το οργανώσαμε με τις όποιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο κόσμος χρειάζεται γιατρό να εξεταστεί, όμως έχουμε αφήσει λίγο πίσω την πρωτοβάθμια περίθαλψη γιατί ασχολούμαστε με τους εμβολιασμούς. Φυσικά και είναι λογικό εν μέσω πανδημίας. Αλλά από εκεί και πέρα αρρωσταίνουμε και από άλλα πράγματα. Υπάρχουνε πολλά περιστατικά. Χτυπήματα, τροχαία, που τα βοηθήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Η κ. Κοράκη, είναι η γενική ιατρός που καλείται να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών του Δήμου Ωραιοκάστρου. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένας επισκέπτης παθολόγος που έρχεται δύο φορές την εβδομάδα για να γράψει συνταγές και ένας επισκέπτης οδοντίατρος. Παιδίατρος δεν υπάρχει για να αντιμετωπίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης των παιδιών.

«Αυτό το περιφερειακό αυτό ιατρείο» αναφέρει η κ. Κοράκη «θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Δήμου αν υπήρχε βέβαια το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και φυσικά υπήρχαν οι οικονομικοί πόροι που χρειάζονται. Είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή και για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του δήμου χρειάζεται προσωπικό. Η χρηματοδότηση είναι από την 3η ΥΠΕ και από το Υπουργείο Υγείας.»

Όπως σημειώνει η γενική ιατρός, ο Δήμος Ωραιοκάστρου προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού, να βοηθήσει στη λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου.

«Μας στηρίζει κυρίως υλικά, σε κάποια ιατρικά εργαλεία, σε κάδους απορριμμάτων , όπως μπορεί. Έρχεται ακόμα και προσωπικό του δήμου και κάνει γραμματειακή δουλειά γιατί το προσωπικό δεν μας φτάνει. Εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχει ένα δημοτικό ιατρείο το οποίο βέβαια καλύπτει το δικό μας κενό για να γράψει συνταγές και να εξετάσει κόσμο. Όλοι προσπαθούμε γιατί ο κόσμος είναι πολύς. Θα μπορούσε να είχε ο τόπος και ένα μεγάλο κέντρο υγείας. Πάντα λείπει ένα κέντρο υγείας στην περιφέρεια» καταλήγει η κ. Κοράκη.

==========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, ,