Αν. Πολυχρονίδης: Οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας στα τελευταία Δ.Σ.

Ο χρόνος περνά γρήγορα και οι ευκαιρίες δεν ξανάρχονται. Αν ως διοίκηση δεν το αντιληφθείς εγκαίρως ή αγνοείς τις προτάσεις των άλλων ή έχεις το μυαλό σου αλλού, τότε απλά μένεις εκτός και τρέχεις πίσω από τα γεγονότα προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις και τις προτάσεις μας στα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια:

Επί του Τεχνικού Προγράμματος

Στηρίξαμε τις προτάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων. Δώσαμε άμεση προτεραιότητα στην :

 • Κατασκευή δικτύου ομβρίων σε Ωραιόκαστρο, Ν. Φιλαδέλφεια και Μελισσοχώρι
 • Στο αίτημα με 115 υπογραφές κατοίκων του Ωραιοκάστρου για τις οδούς: Μαρτίου, Δημαρχείο, Κομνηνών,  Αλ. Υψηλάντη, Μούζενας και Γαβρά από το 2016

Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Γαλήνη

Ενός κόμβου η μελέτη του οποίου ολοκληρώθηκε μαζί με τον κυκλικό κόμβο της Λητής επί των ημερών μας το 2014 και μετά τις παρατηρήσεις από την Περιφέρεια περιμένει από το 2018 την δημοπράτηση του. Μέχρι να γίνει, καθημερινά θα γινόμαστε μάρτυρες ατυχημάτων με ανθρώπινα θύματα στον συγκεκριμένο κόμβο – καρμανιόλα Άλσους-Θεσσαλονίκης-Χρυσανθέμων

Επίσης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα της μελέτης κατασκευής υπερυψωμένης μεταλλικής ή τσιμεντένιας πεζογέφυρας στο ύψος της σημερινής διασταύρωσης μπροστά στο περίπτερο της Γαλήνης και να προταθεί η μελέτη κυκλικού κόμβου ή η παλαιότερη πρόταση για μελέτη ανισόπεδου κόμβου με βύθιση του κεντρικού δρόμου εκμεταλευόμενοι την υψομετρική διαφορά του δρόμου

Σχετικά με την επιλογή των σημείων χωροθέτησης που αφορά στην δημιουργία των πέντε (5) ισόπεδων κυκλικών κόμβων προτείναμε στην θέση του κυκλικού κόμβου της Γαλήνης (Άλσους/Θεσσαλονίκης) -που η μελέτη έχει ήδη γίνει, να γίνει μελέτη κυκλικού κόμβου στη θέση ”Δηβέλια’’ προς διευκόλυνση της αναστροφής της κίνησης των οχημάτων από και προς Θεσσαλονίκη.

 • Τοποθέτηση δύο πτυσσόμενων διαχωριστικών στον αγωνιστικό χώρο του κλειστού γηπέδου στο Κονταξοπούλειο, ούτως ώστε να αυξηθεί επί τρία ο χώρος και ο χρόνος χρήσης του κλειστού από τις ομάδες και τις ακαδημίες τους, σημείο έντονης αντιπαράθεσης των σωματείων.
 • Κατασκευή γηπέδου 5×5 στο Παλαιόκαστρο ούτως ώστε να εξυπηρετούνται επιτέλους οι ακαδημίες των ομάδων και όχι μόνον.
 • Τοποθέτηση επιτέλους του σκέπαστρου στην κερκίδα και ανακατασκευή του χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Ωραιοκάστρου

Με αυτά τα δεδομένα και με την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν οι συμπολίτες μας έως την παραμονή των επόμενων δημοτικών εκλογών για να δουν την υλοποίηση αυτών των βασικών αλλά όχι υψηλού κόστους έργων, ψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022!

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό είχαμε πλειοψηφικά τις ενστάσεις μας όσον αφοράτις προτεραιότητες που βάζει, τις δυνατότητες υλοποίησης του, την καθυστέρηση της κατάθεσης του -ξέρεις ότι πρέπει να συντάξεις εγκαίρως τον προϋπολογισμό σου και απασχολείς ως Δήμαρχος ουκ ολίγους Συμβούλους που βαρύνουν τον δημοτικό κορβανά με 105.000 Ευρώ ετησίως

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε:

 • Την αδυναμία υλοποίησης ενδοδημοτικής συγκοινωνίας που θα δώσει επιτέλους λύση στην σύνδεση του κέντρου με όλες τις Κοινότητες καθώς και την αδυναμία εκτέλεσης πολλών κονδυλίων του προηγούμενου προϋπολογισμού, ποσοστά εκτέλεσης 1-20%
 • Την έλλειψη οικονομικής πρόβλεψης για μία στέγη Πολιτισμού στο Ωραιόκαστρο και της μείωσης του ενεργειακού κόστους & ουσιαστικής αναβάθμισης του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Δ. Ωραιοκάστρου, τότε η μη ψήφιση του Προϋπολογισμού επιβάλλονταν.

Τέλος, συναισθανόμενοι τη δεινή θέση των συμπολιτών μας και των επαγγελματιών – λόγω των τεραστίων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ζητήσαμε από την διοίκηση να μειώσει τα δημοτικά τέλη εφ΄ όσον και το αποθεματικό των ανταποδοτικών τελών αγγίζει τα 4 εκ ευρώ.

Επίσης για τα 100 χρόνια Εθνικής Μνήμης καταθέσαμε 10 προτάσεις 

 • Ανάρτηση σημαίας μεσίστια -κατά την θλιβερή επέτειο, σε όλες τις Κοινότητες.
 • Δίπλα στο πανό για την Ποντιακή Γενοκτονία, να τοποθετηθεί κι ένα για τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
 • Φύτευση 100 δένδρων ελιάς σε συνεργασία με τους Συλλόγους σε κάποιο εμβληματικό σημείο
 • Διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας και προβολής ντοκυμαντέρ, σχετικά με τα πρώτα χρόνια διαβίωσης των προσφύγων και την ιστορική αναδρομή-ανάπτυξη του Δ.Ωραιοκάστρου
 • Διοργάνωση έκθεσης Εικόνων και Κειμηλίων των προσφύγων σε συνεργασία με τον Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου και τους Ι.Ν. του Δήμου.
 • Διοργάνωση θεατρικής-αφηγηματικής βραδιάς σε συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων και με συμμετοχή των μεγαλύτερων κατοίκων, σχετικά με την συμβίωση των πρώτων χρόνων μεταξύ γηγενών και προσφύγων. 
 • Διοργάνωση στα δημοτικά σχολεία διαγωνισμού ζωγραφικής, με θέμα την Μικρασιατική καταστροφή.
 • Πρόταση στα γυμνάσια-λύκεια και στους συλλόγους, να ανεβάσουν μια αντίστοιχη θεατρική παράσταση.
 • Εθελοντικές αιμοδοσίες, συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, τους τοπικούς φορείς και τους συλλόγους για την δυνατότητα φιλοξενίας ομογενών από την πολύπαθη Μαριούπολη και όχι μόνον!
 • Πολιτιστική βραδιά με μουσική, τραγούδι, χορό και δρώμενα σε συνεργασία με τους συλλόγους.

Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά!

==========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,