Η αύξηση των ενέργειας, τα “υπεξαιρεθέντα” τέλη και το τέλος ταφής διαλύουν τα οικονομικά των δήμων

Του Γρηγόρη Εδιρνέλη

Πρώην επικεφαλής «Αλληλεγγύη Ανατροπή» – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αγγίζει μεσοσταθμικά το 100%, καθώς η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων, κυμαίνεται από το 90% έως 130% ενώ και για το κόστος θέρμανσης η αύξηση προσέγγιζε τον χειμώνα το 70%.

«Υπάρχουν διαμαρτυρίες δημάρχων ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να καταβάλουν μισθοδοσία στην προσπάθεια τους να καλύψουν τα αυξημένα τιμολόγια ενέργειας»:  Δημ. Παπαστεργίου [Πρόεδρος ΚΕΔΕ]

Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται επίσης και  για την πολύμηνη καθυστέρηση των ιδιωτών – παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι δεν αποδίδουν στους Δήμους τα ήδη εισπραχθέντα ανταποδοτικά τέλη. Πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ, που δεν έχουν αποδοθεί στους Δήμους και αυτή η καθυστέρηση προκαλεί πρόβλημα στην εκτέλεση ενταλμάτων πληρωμής για οδοφωτισμό και καθαριότητα.

Σύσσωμη η ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική απόδοση των ανταποδοτικών τελών από τους ιδιώτες – παρόχους εντός διμήνου από την είσπραξή τους, διαφορετικά ζητούν αυτά τα ποσά να κριθούν ως «υπεξαιρεθέντα» με την επιβολή ταυτόχρονων νομικών κυρώσεων για τις εταιρείες.

Μαζί με το ενισχυμένο ενεργειακό κόστος, οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται και για την πρόσθετη επιβάρυνση από το τέλος ταφής απορριμμάτων με 35 ευρώ ανά τόνο. Παρότι υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση να καλυφθεί το ετήσιο κόστος των 40 εκατ. ευρώ για το τέλος ταφής, προκειμένου να μην μεταφερθεί σε αυτή τη συγκυρία στους δημότες, οι δήμαρχοι το χαρακτηρίζουν ως «τιμωρητικό τέλος».

Τονίζουν ότι «δεν έχουν ευθύνη για τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων ανακύκλωσης, που δεν υλοποιήθηκαν με ευθύνη του κράτους και των Περιφερειών». Οι δήμαρχοι μάλιστα εξετάζουν ακόμη και να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη με σκοπό την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης για την επιβολή του τέλους ταφής.

==========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,