Μελισσοχώρι: Τιμήθηκαν οι ήρωες των μαχών Κιλκίς – Λαχανά

Την επέτειο της 19ης Ιουνίου 1913 και τους ήρωες των μαχών Κιλκίς – Λαχανά, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, τίμησε σήμερα ο Δήμος Ωραιοκάστρου με εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Μελισσοχώρι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας. Εκεί το 1913 εγκαταστάθηκε το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, ο οποίος διηύθυνε τις νικηφόρες μάχες του Κιλκίς-Λαχανά και σήμερα είναι τοποθετημένη η προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη. Η συμβολή των κατοίκων του Μελισσοχωρίου στη νικηφόρα έκβαση των μαχών υπήρξε καθοριστική και η συμμετοχή τους ήταν πάνδημη.

Η εκδήλωση άρχισε με έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτωνα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γεώργιος Παπάζογλου, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία και αναφορές από τον ελληνικό και ξένο Τύπο σχετικά με τις μάχες που έγιναν στην περιοχή και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών και των κατοίκων του Μελισσοχωρίου.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη.

Στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ο βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης, ο βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Γερακίνα Μπισμπινά, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, Αθανάσιος Μοσχόπουλος και άλλοι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

==========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
,