Όλο το παρασκήνιο για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στον δήμο Ωραιοκάστρου

Με φαβορί τον νυν δήμαρχο, Παντελή Τσακίρη, οι δημοτικές εκλογές του 2023 στο Ωραιόκαστρο, όπου η «διάσπαση» της κεντροδεξιάς του 2019, λόγω και του συστήματος της απλής αναλογικής, είναι πιθανό να περιοριστεί σημαντικά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με το νέο σύστημα.

Ο Αστέριος Γαβότσης, πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, είναι πιθανό αυτή τη φορά να μην είναι υποψήφιος, όμως βρίσκεται μέσα στα δημοτικά πράγματα και είναι πιθανό, εφόσον έχει αποφασίσει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, να στηρίξει κάποιον άλλο υποψήφιο, όχι όμως τον κ. Τσακίρη.

Στις εκλογές του 2019, την πρώτη Κυριακή, η παράταξη Τσακίρη πήρε ποσοστό 24,34% και η παράταξη Γαβότση 18,59%. Στον δεύτερο γύρο ο κ. Τσακίρης «σάρωσε» επιτυγχάνοντας ποσοστό 69,27% (10.380 ψήφοι) έναντι 30,73% (4.604 ψήφοι) του κ. Γαβότση.

Ήταν συνεπώς αναμενόμενο η ενισχυμένη προτίμηση στο πρόσωπο του νυν δημάρχου να διαμορφώσει και νέες καταστάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και τα δημοτικά πράγματα στην περιοχή του δήμου Ωραιοκάστρου.

Ο κ. Τσακίρης ενίσχυσε τη δημοτική ομάδα του, παίρνοντας κόσμο τόσο από την παράταξη του κ. Γαβότση όσο και του τρίτου στη σειρά εκλογής το 2019, Παντελή Σκαρλάτου. Ο τελευταίος αποτελεί ερώτημα εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Προφανώς θα ζυγίσει τα δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα, και θα αποφασίσει. Συναντήσεις ακούγεται ότι κάνει, όμως η περιορισμένη δημόσια εμφάνισή του και οι απουσίες του κι από συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δείχνουν σε άλλη κατεύθυνση… Επίσης, στελέχη της παράταξής του έχουν απομακρυνθεί. Θα το δείξουν προφανώς και οι… δημοσκοπήσεις.

Ο δήμαρχος πάντως αρχίζει ήδη τις προεργασίες και τις συζητήσεις για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου που θα παρουσιάσει. Η προεκλογική ατζέντα του θα έχει ως κύριο όπλο τα έργα υποδομής που υλοποίησε στη διάρκεια της θητείας του, τα οποία μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι σύμφωνα με τους συνεργάτες του. Με σημαία τις υποδομές και θεμέλιο την έναρξη και ολοκλήρωση έργων που εκκρεμούν επί χρόνια στον δήμο Ωραιοκάστρου, ο κ. Τσακίρης είναι προφανές ότι ξεκινά με προβάδισμα την προεκλογική κούρσα.

Στη μάχη των δημοτικών εκλογών αναμένεται εκ νέου να μπει και ο κ. Ανέστης Πολυχρονίδης, ο οποίος στις εκλογές του 2019 ήταν τέταρτος με 16% και δημοσκοπήσεις τον βρίσκουν πιο ψηλά ακόμη. Ζητήματα όμως υπάρχουν με τη στελέχωση της παράταξής του, τα οποία αναμένεται να ξεπεραστούν μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποτελεί επίσης ένα ερώτημα. Στις προηγούμενες εκλογές πήρε ποσοστό 15,13%, πλην όμως μεσολάβησαν πολλά και πλέον στελέχη της παράταξής του είναι ήδη στην πλευρά Τσακίρη, όπως για παράδειγμα ο νυν αντιδήμαρχος Πολεοδομίας. Πιθανότατα δεν θα κατεβεί στις επόμενες εκλογές, εκτός εάν έχει την ευκαιρία να στήσει ένα ψηφοδέλτιο με αξιώσεις εκλογής.

Στην κεντροδεξιά του δήμου Ωραιοκάστρου άλλο ένα όνομα που παίζει ενεργό ρόλο είναι ο κ. Σωτήρης Μπάτος. Το όνομά του ακούγεται ως υποψήφιου δημάρχου στις εκλογές του 2023, πλην όμως τα σημερινά δεδομένα δείχνουν διαφορετική εξέλιξη. Ο κ. Μπάτος, κουβαλώντας και την παράδοση του πατέρα του, Νίκου, είναι από τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα που παίζουν και θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στο Ωραιόκαστρο. Μέχρι ποιο σημείο και σε ποιο επίπεδο; Ο κ. Μπάτος ήταν αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στη διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστα και πλέον είναι τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας. Ενεργός περιφερειακός σύμβουλος και νέος σε ηλικία, αξιοποιήθηκε σε θέσεις από τον περιφερειάρχη και συνεχίζει να είναι μέλος της διοίκησης, οπότε δύσκολα δεν θα είναι στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα για την επαναδιεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2023. Οι φήμες περί καθόδου του ως υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν επιβεβαιώνονται. Αντιθέτως, το γεγονός ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον νυν δήμαρχο, αλλά και μια συνάντηση μεταξύ των δύο, δείχνουν ότι θα… κάνει υπομονή μέχρι το 2028. Μένει να ξεκαθαριστεί μάλλον το φθινόπωρο.

Στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η αντικατάσταση του κ. Γρηγόρη Εδιρνέλη από τον κ. Πασχάλη Χατζηευαγγέλου φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφού επικεφαλής της παράταξης θα είναι ο κ. Χατζηευαγγέλου.

Αντιστοίχως σταθερός αναμένεται να είναι ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ ο κ. Άγγελος Θεμελής.

Άλλο ένα πρόσωπο που «ψάχνεται» για να στήσει δημοτική παράταξη είναι ο κ. Ηλίας Ζιακούλης, αλλά μάλλον περισσότερο για «πλασάρισμα», παρά για διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Είναι από τις φήμες, που δύσκολα μπορεί να διευκρινιστεί εάν στέκουν ή όχι ειδικά αυτή την περίοδο, 15 – 16 μήνες πριν τις εκλογές.

   ΠΗΓΗ : Tάσος Τασιούλας  –  αναδημοσίευση voria.gr

==========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,