Κόντρα σωματείου εργαζομένων – διοίκησης με ανταλλαγή ανακοινώσεων

Για πλήρη αδιαφορία σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο κατηγορεί τη διοίκηση Τσακίρη ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Σε σχετική ανακοίνωση καταγγέλλουν πως δουλεύουν με …τρύπια παπούτσια, σε λύματα, χωρίς πόσιμο νερό στους εργασιακούς χώρους και χωρίς τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα ζητούν να πληρωθούν στους εργαζομένους όλα τα δεδουλευμένα που χρωστάει ο ΔΟΠΠΑΩ, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασία και του γάλακτος και την καταβολή τους σε χρήμα για όσα έτη δεν …χορηγήθηκαν!

Από τη δική της πλευρά η διοίκηση του Δήμου, σημειώνει με ανακοίνωσή της, πως αποτελεί επιθυμία και στόχο «οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες» και πως τα δίκαια αιτήματα  των εργαζομένων «εφόσον αυτά βασίζονται σε γεγονότα και αντικειμενικές ανάγκες» λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και ικανοποιούνται υπηρεσιακά.

Ωστόσο αφήνει αιχμές για «λογικές εντυπωσιασμού και αβάσιμων κατηγοριών» από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων.  

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις, του Συλλόγου Εργαζομένων και της Διοίκησης του Δήμου:

Σύλλογος Εργαζομένων

«Τα προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο Ωραιοκάστρου, μικρά και μεγάλα δεν έχουν τέλος.

Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Τους οφείλονται περίπου 160.000,00 €

Δεν έχουν χορηγηθεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε έχουν γίνει ενέργειες για την εφαρμογή του νόμου 4735/2020, άρθρο 60, για την καταβολή τους σε χρήμα για τα έτη που δεν χορηγήθηκαν, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να δουλεύουν με τρύπια παπούτσια και ρούχα και το κυριότερο να κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλειά τους και να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα

Η χορήγηση του Γάλακτος σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους δεν γίνεται, ούτε έχει καταβληθεί σε χρήμα για τα έτη που δεν χορηγήθηκε.

Οι χώροι εργασίας ακατάλληλοι. Δεν μπορούνε να εργάζονται μέσα στα λύματα υπερχειλισμένου βόθρου, ούτε να μην έχουνε λειτουργικές τουαλέτες στο αμαξοστάσιο… ΆΝΘΡΩΠΟΙ είναι.

Έλλειψη ακόμα και πόσιμου νερού στους εργασιακούς χώρους… η παροχή του οποίου δίδεται από το Σύλλογο Εργαζομένων.

Έλλειψη σε καθημερινά αναλώσιμα, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, εργαλεία, φαρμακεία στα αυτοκίνητα/ απορριμματοφόρα και πολλά άλλα.

Οχήματα κακοσυντηρημένα και με τεράστια προβλήματα

Για όλα αυτά και ιδιαίτερα για όσα χρονίζουν, το προεδρείο έχει ενημερώσει τόσο τα μέλη του όσο και τη Διοίκηση.

“Την ώρα που οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ωραιοκάστρου αντιμετωπίζουν όλα αυτά και τους οφείλονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, η Διοίκηση του Δήμου επέλεξε να ξοδέψει 89.000,00€  σε φιέστες με ακριβοπληρωμένους τραγουδιστές. Συγκεκριμένα εδώ μια εβδομάδα διαφημίζει παντού το πολιτιστικό καλοκαίρι, με έναρξη την Τρίτη 28/6/2022, η οικονομική έγκριση του οποίου, ψηφίστηκε μόλις χθες, ημέρα Τρίτη 21/6/2022 σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως είναι φυσικό σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο θα έπρεπε να αντιδράσει, προτάσσοντας την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Όλοι αγαπάμε τις εκδηλώσεις και τα Πολιτιστικά Καλοκαίρια, αλλά η Διοίκηση του Δήμου οφείλει να ενεργεί με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Όπως επίσης καθήκον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι, τα αιτήματα των εργαζομένων να αποτελούν πρωταρχικό τους μέλημα.

Το προεδρείο του Συλλόγου ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο, για τις εξελίξεις, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, αργά το βράδυ, και λόγω πίεσης χρόνου  πρότεινε να πάρουμε αποφάσεις για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, με μοναδικό γνώμονα την αξιοπρέπεια των συναδέλφων, την δικαιοσύνη  και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Πρότεινε, παραστάσεις διαμαρτυρίας, δράσεις και κινητοποιήσεις, ώστε να πιεστεί η διοίκηση για την ικανοποίησή των αιτημάτων μας. Είναι τουλάχιστον προβληματικό να βλέπουμε, να βιώνουμε και να σιωπούμε…

Κάποιοι μας κατηγόρησαν για μικροπολιτική και αντιπολιτευτική στάση απέναντι στη Διοίκηση(!!!) Οι ίδιοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν(!!!) τη Διοίκηση του Δήμου και να τα «ρίξουν» σε ένα αόρατο χέρι που φταίει για όλα αυτά. Στην πραγματικότητα θέλουν ο Σύλλογος των Εργαζομένων να επανέλθει στο τέλμα, στην αδράνεια, στην ακινησία, ασκώντας εργοδοτικό συνδικαλισμό. Μήπως η κατασυκοφάντηση των μελών του Προεδρείου εξυπηρετεί άλλου είδους τακτικές και πολιτικά συμφέροντα;

Διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι ο Σύλλογος των Εργαζομένων δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε βήμα από τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων του Δήμου μας. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση απέναντι σε όλα τα μέλη του Συλλόγου μας.

Σταθερά και αταλάντευτα απαιτούμε:

Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης

Χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του γάλακτος και καταβολή τους σε χρήμα για όσα έτη δεν χορηγήθηκαν

Αξιοπρεπείς εργασιακούς χώρους

Μηχανολογικό εξοπλισμό που δεν θα θέτει σε κινδύνους την υγεία και την ασφάλειά μας

Μόνο με αγώνες έρχεται η Δικαίωση!»

Ανακοίνωση – απάντηση της Διοίκησης του Δήμου

Τα δίκαια αιτήματα  των εργαζομένων, εφόσον αυτά βασίζονται σε γεγονότα και αντικειμενικές ανάγκες, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και ικανοποιούνται υπηρεσιακά, σύμφωνα με παγιωμένες διαδικασίες οι οποίες δυστυχώς απαιτούν χρόνο και δεν έχουν να κάνουν με τη δική μας πολιτική βούληση. Ανυπόγραφες ανακοινώσεις, όμως, δεν παράγουν γόνιμα αποτελέσματα, παρά μόνο δημιουργούν εντυπώσεις.

Συγκεκριμένα επί των θεμάτων που αναπτύξατε:

•            Οι εργαζόμενοι στον Δημοτικό Οργανισμό (ΔΟΠΠΑΩ) και ουχί δημοτική επιχείρηση έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση που έγινε παρόντος και του Προέδρου κου Πανούση, ότι θα πληρωθούν με εντολή του Δημάρχου , παρά την διαφωνία της Π.Ο.Υ. Η διαδικασία ήδη δρομολογείται όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από την ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα 27/6/2022.

•            Για την εφαρμογή του νόμου 4735/2020 και εν προκειμένω για την αποτίμηση της καταβολής τους σε χρήμα για τα έτη που δεν χορηγήθηκαν , όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος ενώπιον της Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του συλλόγου σας σε συνάντηση κατά το μήνα Μάιο, έχει δοθεί από τον Δήμαρχο η σχετική εντολή εγγραφής των πιστώσεων στον προϋπολογισμό έτους 2022 στην Π.Ο.Υ στις 21/6/2022,  μετά από έλεγχο της αναφοράς της εν λόγω κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

•            Η μελέτη χορήγησης των ΜΑΠ έτους συντάσσεται από την αρμόδια Υπηρεσία (Διεύθυνση Διοικητικού) και επίκειται η διακήρυξή της, κατόπιν συνεχών εγγράφων οχλήσεων της διοίκησης.

•            Ο διαγωνισμός για τη χορήγηση του γάλακτος είναι σε εξέλιξη καθώς υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι ανά κατηγορία τροφίμων και γάλακτος (πρόκειται για ενιαία μελέτη).

•            Υπάρχει γνώση για τις συνθήκες υγιεινής και εργασίας καθώς μετά από αλλεπάλληλα δελτία ελέγχου από το σώμα επιθεώρησης την τελευταία δεκαετία και η διοίκησή μας αναλογιζόμενη την σημαντικότητα των παρατηρήσεων άμεσα ανταποκρίθηκε στις απαιτούμενες διορθώσεις – προσθήκες – βελτιώσεις. Ο δε δήμαρχος εξέδωσε απόφαση περί εξεύρεσης κατάλληλου χώρου εντάσσοντας στην ομάδα που θα καταθέσει την βέλτιστη πρόταση και την Πρόεδρο του συλλόγου. Ωστόσο, μεριμνώντας για το βραχύχρονο και άμεσο αποτέλεσμα ήδη δόθηκε εντολή για προμήθεια και εγκατάσταση χημικών τουαλετών. Η έλλειψη σε προϊόντα υγιεινής και ασφάλειας όπως τα περιγράφετε δια εγγράφων των αρμόδιων τμημάτων, όπου απευθυνθήκαμε για να σας απαντήσουμε έγκυρα, δεν υφίσταται.

•            Η δε προμήθεια φαρμακείων στα αυτοκίνητα/ απορριμματοφόρα είναι δεδομένη καθώς υπάρχει η έγγραφη διασφάλιση από το αρμόδιο τμήμα κίνησης οχημάτων.

•            Τέλος, ως προς τη συντήρηση οχημάτων έχει υποβληθεί στην Π.Ο.Υ πρωτογενές αίτημα σε συνδυασμό με το υπ’ αριθ. 12702/14-06-2022 τεκμηριωμένο αίτημα καθώς και πλήρης-αιτιολογημένη έκθεση αναγκαιότητας προκειμένου να εκδοθεί η απαραίτητη ΑΑΥ για την αποκατάσταση του στόλου, για το οποίο αναμένουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό έλεγχο της υπηρεσίας μας. Επιπρόσθετα, εμείς ήμασταν αυτοί που κινητοποιηθήκαμε έγκαιρα για διενέργεια διαγωνισμού, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 11/01/2021 και ο οποίος με ευθύνη του αναδόχου δεν τελεσφόρησε, καθώς αυτός δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του. Επίκειται, μάλιστα, διαγωνισμός προμήθειας δύο απορριμματοφόρων και ενός φορτηγού με υδραυλική πόρτα για την καθαριότητα.

Όπως γίνεται κατανοητό, οι άδικοι συμψηφισμοί με άλλες ανάγκες και δραστηριότητες πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα που διοργανώνονται φυσιολογικά σε κάθε δήμο και απευθύνονται στους δημότες είναι άστοχες, διότι απλούστατα δημιουργούν μόνο παραπλανητικές εντυπώσεις.

Τα εργασιακά με τα πολιτιστικά, όπως και οι όποιες άλλες ανάγκες ενός δήμου, δεν μπορούν να τίθενται διαζευκτικά: δηλαδή, είτε το ένα είτε το άλλο. Όλα αποτελούν διαφορετικές, αλλά αναγκαίες, πτυχές του δημοτικού έργου και σε όλες τις περιπτώσεις αποδέκτες και ωφελούμενοι αυτού είναι οι πολίτες.

Επιθυμία και στόχος μας είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Αν υπάρχουν αστοχίες και καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες ή και από την διοίκηση που πρέπει να στηλιτευτούν, έχουμε μάτια και αφτιά ανοιχτά να τα αποδεχτούμε και να ενεργήσουμε άμεσα στην αποκατάστασή τους.

Από κει και πέρα όμως τα προβλήματα λύνονται με γόνιμο διάλογο και καλή πληροφόρηση και όχι μέσα από λογικές εντυπωσιασμού και αβάσιμων κατηγοριών.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,