Σ. Φάμελλος και Δ. Αυγέρη για την επιλογή “Καρατάσιου” για το Νέο Ογκολογικό

Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ της Β’ Θεσσαλονίκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Δώρα Αυγέρη μιλούν στην εφημερίδα «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» για την επιλογή του «Καρατάσιου» σχετικά με τη δημιουργία του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης:

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η κυβέρνηση παραπλανεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τους πολίτες της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης

Σωκράτης Φάμελλος

Η κυβέρνηση με την ανακοίνωση χωροθέτησης του Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Ο.Ν.Θ.) στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου, επιχειρεί να δώσει την πλαστή εικόνα ότι προωθεί έργα στη Θεσσαλονίκη ενόψει πρόωρων εκλογών. Στην πραγματικότητα δεν έχει εντάξει ούτε ένα έργο της πόλης και του Νομού Θεσσαλονίκης στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφορικά με τη χωροθέτηση του Ογκολογικού Νοσοκομείου, δυστυχώς για ακόμη μία φορά δικαιωθήκαμε. Ήδη από τον Οκτώβριο 2021 είχαμε προειδοποιήσει, μέσα από το «Αποτύπωμα» και μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για τον κίνδυνο παραπλάνησης των πολιτών της Β’ Θεσσαλονίκης. Τότε που βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από την Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης αλλά και αυτοδιοικητικοί διαγωνίζονταν σε επίπεδο δηλώσεων, προκαταβάλλοντας ότι το Ογκολογικό Νοσοκομείο θα χωροθετηθεί στη περιοχή της Λητής. Κάτι που διέψευσε τελικά η κυβέρνηση.

Ξεκαθαρίζουμε την ισχυρή υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κατασκευή ενός καινούργιου Ογκολογικού Νοσοκομείου που θα ανακουφίσει την Βόρεια Ελλάδα, παρέχοντας σε όλους τους πολίτες υψηλού επιπέδου παροχές υγείας και φροντίδας, απολύτως ενταγμένου στο Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης, όπως και η ολοκλήρωση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία και τις ανάγκες υγείας στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα ήταν υπεύθυνη για την έξαρση του Κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Και τώρα στο θέμα του Ογκολογικού παραπλανεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τους πολίτες της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης. Ποτέ δεν εκπόνησε τις απαραίτητες χωροταξικές και κυκλοφοριακές μελέτες, ώστε να καταλήξει στην καταλληλότερη χωροθέτηση του νοσοκομείου. 

Για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα ενόψει πρόωρων βουλευτικών εκλογών ήρθε ο κος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Εθν. Άμυνας να ανακοινώσει τη χωροθέτηση στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Φυσικά χωρίς κανένα σχεδιασμό, εφόσον είναι απλά προεκλογική εξαγγελία. Για αυτό και πλέον η παροιμία λέει, «όπου ακούς εξαγγελίες έργων από τον Μητσοτάκη κράτα και μικρό καλάθι…»

Δώρα Αυγέρη: Η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε επιδεικτικά την κοινή πρόταση των τριών δήμων

Δώρα Αυγέρη

Η προ ημερών αιφνιδιαστική ανακοίνωση, από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Καλαφάτη, της χωροθέτησης του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων, όχι αδικαιολόγητων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε επιδεικτικά την κοινή πρόταση των δήμων Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης για την κατασκευή του νοσοκομείου σε έκταση 350 στρεμμάτων που παραχωρεί ο δήμος Ωραιοκάστρου. Κι αυτό, ενώ ήδη οι τρεις δήμοι είχαν επεξεργαστεί και παρουσιάσει τεκμηριωμένο σχέδιο για την κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Λητή, όπου δεν εγείρονται προβλήματα χρήσεων γης, προβλήματα προσβασιμότητας, αλλά ούτε και αρχαιολογικά ή δασολογικά εμπόδια, κι ούτε βεβαίως ζητήματα μεγάλου εύρους παρεμβάσεων.

Δυστυχώς, ένα από τα μεγάλα θέματα της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας έγινε αντικείμενο μικροπολιτικής και παρασκηνιακών μεθοδεύσεων στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα εξαπτέρυγά της πάτησαν στο γεγονός ότι, πράγματι, το γηρασμένο όσο και ηρωικό «Θεαγένειο» έχει από καιρό ξεπεράσει το όριο των δυνατοτήτων του. Το τεράστιο έργο του δημόσιου αυτού νοσοκομείου και των λειτουργών του κατά την περίοδο της πανδημίας θα έπρεπε να έχει εξασφαλισμένη συνέχεια σε ένα προσφορότερο έδαφος, ένα καλύτερο επίπεδο, με κύριο όμως άξονα αναφοράς τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Ωστόσο, η χωροθέτηση, η κατασκευή και η λειτουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου που θα αντικαταστήσει το Θεαγένειο δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να προσπεραστεί έτσι, να παρακαμφθεί με μικροπολιτική κουτοπονηριά. Απασχολεί και κρατά έντονο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων συμπολιτών μας από τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, τη Βόρεια Ελλάδα και κάθε περιοχή που υπηρετεί το Θεαγένειο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μετέχουν των μικρομματικών παιχνιδιών του κυβερνητικού και πρωθυπουργικού συστήματος. Επιθυμούν διακαώς να ακούσουν ότι το νέο ογκολογικό νοσοκομείο δεν θα έχει την τύχη άλλων έργων με τα οποία καταπιάστηκε ο κομματικός μικρόκοσμος της ΝΔ.

Οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες της Θεσσαλονίκης προβληματίζονται για τις μεθοδεύσεις αναφορικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.  Ανησυχούν και επαγρυπνούν. Γιατί, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης- η κατασκευή του οποίου δρομολογήθηκε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – η μόνη χωροθέτηση που έχει κατά νου η «Μαξίμου Α.Ε.» είναι η χωροθέτηση που μπάζει ιδιωτικά συμφέροντα  μέσα σε κάθε υπηρεσία του κοινωνικού κράτους και κάθε λειτουργία του δημόσιου ΕΣΥ.

Η υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κι αυτή μια ανομολόγητη μπίζνα. Η πραγματικότητα, όμως, των αριθμών της πανδημίας, αλλά και η εικόνα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης μετά από κάθε βάρδια που δεν βγήκε, μετά από κάθε χειρουργείο που αναβλήθηκε, μετά από κάθε εργαζόμενο που απομακρύνθηκε, είναι η σκληρή πραγματικότητα από την οποία δεν υπάρχει διαφυγή για τον κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες που έλαβαν ή είναι συμμέτοχοι στη λήψη αυτής της απόφασης, αν δεν μπορούν να την αναθεωρήσουν,  έχουν μια ευκαιρία να προσφέρουν κάτι αληθινό στην πατρίδα: να πείσουν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , ,