Η Γ.Γ του Δήμου :«Κρίνομαι καθημερινά από την κόρη μου, το σύζυγο αλλά και από τους συνεργάτες μου στον Δήμο»

Η κ. Νατάσα Σισμανίδου είναι μία γυναίκα που καλείται καθημερινά να συνδυάσει επιτυχώς τρεις σημαντικούς, απαιτητικότατους και πολύ ουσιαστικούς ρόλους: αυτόν της μητέρας, της συζύγου και της εργαζόμενης.

 Όσο κι αν έχουν αλλάξει οι καταστάσεις αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, η ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια και στο ρόλο της γενικής γραμματέως του Δήμου Ωραιοκάστρου, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη αλλά ευτυχώς όχι ακατόρθωτη.

Σε μία θέση όπου οι άντρες υπερτερούν αριθμητικά των γυναικών, η κ. Σισμανίδου έχει να επιδείξει έργο και συμπεριφορά που αξίζουν αποδοχής και εκτίμησης από συνεργάτες, εργαζόμενους, ακόμα και από αυστηρούς «κριτές».

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ” και στον Κ. Παπαδάκη έχει ως εξής:

– Σύζυγος, μητέρα και γενική γραμματέας σε έναν δήμο. Μπορεί μια γυναίκα να προλάβει όλες τις υποχρεώσεις;

Με αυτή τη τυχαία σειρά που τα αποτυπώνετε, μπορώ να σας πω από καρδιάς ότι προσπαθώ πολύ και ελπίζω να το πετυχαίνω. Κρίνομαι καθημερινά από την κόρη μου, το σύζυγό αλλά και από τους συνεργάτες μου στον Δήμο. Mπορεί να ενεργώ εις βάρος του προσωπικού μου χρόνου αλλά παίρνω δύναμη για να ανταπεξέλθω ειδικά από την μικρή μου.

Κοινώς μπορεί να κοιμάμαι λιγότερο αλλά στο τέλος της ημέρας μένει η ικανοποίηση της προσφοράς σε όλα τα επίπεδα. Όπως άλλωστε μου λέει και ο μπαμπάς μου «τώρα θα κουραστείς και μετά θα απολαύσεις». Εγώ ελπίζω συν Θεώ ότι θα έρθει κάποτε και εκείνη η στιγμή!

Οι γυναίκες , όπως και όλοι οι άνθρωποι, όταν θέλουν μπορούν, αρκεί να υπάρχει κίνητρο και πού και πού να ακούμε και ένα μπράβο. Είναι ζωτικό για όλους εμάς που προσπαθούμε…

– Είναι ελάχιστες οι γυναίκες στις θέσεις γενικού γραμματέα των δήμων. Για ποιο λόγο; Δεν επιλέγονται ή δεν επιθυμούν οι ίδιες;

Έχω την αίσθηση πως την τελευταία πενταετία πανελλήνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν και επιλέγονται να προσφέρουν από αυτή τη θέση. Και προσδοκώ να γίνουμε περισσότερες.

Το ευρύ γυναικείο πνεύμα, ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων, η ιδιαίτερη ευαισθησία που μας διακρίνει και οι μεγάλες αντοχές νομίζω ότι βοηθούν εμάς τις γυναίκες να ανταπεξέλθουμε στις πολυποίκιλες απαιτήσεις αυτής της θέσης. Την απαιτούμενη κατάρτιση την θεωρώ δεδομένη.

Όπως περιγράψατε και παραπάνω είναι πολλαπλές οι ιδιότητες και δεν επιδέχονται «εκπτώσεις». Δίνεις ψυχή, μυαλό και καρδιά σε όλες. Αλλά οι γυναίκες κυρίως έχουμε δύναμη ψυχής και μεγάλη αφοσίωση στο σκοπό και στους στόχους μας.

– Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση του γενικού γραμματέα με τους εργαζόμενους για να κυλούν ομαλά οι υποθέσεις σε έναν δήμο;

Η ερώτησή σας προδιαγράφει την απάντηση. Αγαστή συνεργασία, συνεχής τριβή χωρίς εντάσεις, τήρηση ισορροπιών αλλά και γνώση του αντικειμένου προς υποβοήθηση των υπηρεσιών ώστε να μην «σκοντάφτουμε» στην δρομολόγηση υποθέσεων και στην επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν είναι τα κλειδιά. Πάντα με καλή προαίρεση. Εξάρσεις και εντάσεις υπάρχουν αλλά πάντα με δημιουργική διάθεση.

Το ζητούμενο είναι να βρίσκουμε τρόπους για να γεφυρώνουμε τις υπηρεσιακές -πάντα- διχογνωμίες που ανακύπτουν. Οι υπάλληλοι έχουν την ιστορική γνώση. Εμείς έχουμε το όραμα. Μαζί πορευόμαστε για να υλοποιήσουμε τα καλά που έχουμε προγραμματίσει για τον δήμο μας και τους πολίτες του.

Στην πορεία μου μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει κακή προαίρεση από κάποιον . Εξάλλου μπορεί να με έχουν χαρακτηρίσει «τρομακτική» με την έννοια της αυστηρής αλλά πάντα παραδέχομαι τα λάθη μου και πάντα ακούω. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι δεκτικός και προνοητικός. Και αυτό έχω μάθει να το κάνω καλά!

– Έχετε διαπιστώσει αρρυθμίες στο συντονισμό των δημοτικών υπηρεσιών μεταξύ τους;

Φυσικά και τις έχω διαπιστώσει. Και προσπαθώ να τις συντονίσω όσο πιο άμεσα και όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Για αυτό το λόγο έχουμε επενδύσει σε κινήσεις διοικητικής αναδιάρθρωσης και μετακινήσεις στελεχών. Για να «δοκιμαστούν» όλοι και να αποτυπώσουμε πώς  μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα.

Οσονούπω θα διενεργηθούν και οι κρίσεις Διευθυντών και προϊσταμένων. Ελπίζω και εύχομαι να αναδειχθούν στελέχη με γνώση, όρεξη για δουλειά και για προσφορά. Το πλαίσιο εργασίας έχει γίνει πιο απαιτητικό τόσο από άποψη αντοχών όσο και από άποψη γνώσεων.

Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και η επιμόρφωση πρέπει να είναι συνεχής. Τα νέα στελέχη οφείλουν να εστιάσουν στην αποδοτικότητα και στην έγκαιρη και έγκυρη εξυπηρέτηση του συμφέροντος του δημοσίου και των εξυπηρετούμενων πολιτών του.

– Ο – Η Γενική Γραμματέας διορίζεται και απολύεται με απόφαση Δημάρχου. Ο ρόλος σας είναι και πολιτικός;

Θα μπορούσα να αναπαράξω την προσφιλή σε όλους απάντηση -από τον Αριστοτέλη- ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό ζώο, προορισμένο να ζει σε μια οργανωμένη πολιτική κοινωνία.

Ωστόσο θα σας πω ευθαρσώς ότι ο ρόλος μου δεν είναι πολιτικός αλλά φροντίζω τις όποιες πολιτικές μου γνώσεις και περγαμηνές να τις χρησιμοποιώ προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετώ. Εν προκειμένω του Δημάρχου μας και προσωπικού μου φίλου από δεκαετίες Παντελή Τσακίρη.

Και κατ΄ επέκταση του δήμου μας, στον οποίο ζω από το 2007 και προσδοκώ να αποκτήσει τα θετικά χαρακτηριστικά ενός μητροπολιτικού δήμου διατηρώντας την φιλο-περιβαλλοντική του φυσιογνωμία και την θέρμη των ανθρώπων που συναντάς σε ένα χωριό.

– Πώς θα επιχειρήσετε να αφήσετε το στίγμα σας στη συγκεκριμένη θέση περίπου ενάμισι χρόνο πριν τις εκλογές;

Θα προτιμούσα απολογιστικά να σας αποτυπώσω το όποιο στίγμα αφήσω στο τέλος της θητείας μου. Ειλικρινά το ρητό RES NON VERBAT με αντιπροσωπεύει πλήρως. Προερχόμενοι όλοι μας από την πανδημία και τις συνέπειές της , το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι προσπαθούμε για το καλύτερο.

Οπότε ξαναδίνουμε ραντεβού!

============

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,