ΑΡΘΡΟ: Ένας κλώνος της παλιάς ή μια νέα δημοτική διοίκηση για το Ωραιόκαστρο;

Η παλινδρόμηση σε ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα στις επόμενες Εκλογές, δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα προοπτική για τα τοπικά δημοτικά πράγματα του Ωραιοκάστρου.

Παντελής Κοσμίδης
Χημικός Μηχανικός

Η παρούσα Δημαρχοκεντρική διοίκηση φλερτάρει με την ιδέα της επανακαθόδου ως παράταξη στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο ανεξαρτήτως συγκεκριμένης πολιτικής αναφοράς, πολλοί είναι οι συνδημότες μας που στέκονται κριτικά απέναντι σε αυτή την προοπτική, με  ζητούμενο ένα  άλλου τύπου υπόδειγμα διοίκησης που θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό Δήμο με επίκεντρο όχι τη διοίκηση, αλλά τον Πολίτη. Όσοι από αυτούς αποφασίσουν να εμπλακούν ως υποψήφιοι, θα αντιμετωπίσουν το δίλημμα μεταξύ της αντιπαράθεσης εφ’ όλης της ύλης από τις επάλξεις ενός άλλου συνδυασμού ή τη συμμετοχή στο ίδιο ψηφοδέλτιο, με όρους επιλεκτικής διαφοροποίησης αλλά και τελικά συμφωνίας επί του κεντρικού προγράμματος.

Το ερώτημα είναι, πόσο ρεαλιστική είναι η δεύτερη επιλογή, και τι εκλόγιμος χώρος υπάρχει εντός του ψηφοδελτίου της σημερινής Διοίκησης, για νέα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες που φιλοδοξούν να προσφέρουν. Υποθετικά ας αναπαραστήσουμε την εικόνα του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου αν η σημερινή Διοίκηση κατεβεί ως έχει και λάβει σχετική πλειοψηφία.

Καταρχήν θα υπάρχουν 4 κενές θέσεις διότι προβλέπονται 29 αντί 33 Σύμβουλοι στη νέα σύσταση. Με μια πρώτη εκτίμηση επί του εκλογικού μέτρου, η απώλεια των 4 εδρών επιμερίζεται δυσανάλογα ανάμεσα στις Δημοτικές Ενότητες. Το Ωραιόκαστρο θα εκλέξει 18 αντί για 19 Δημοτικούς Συμβούλους το 2019, ενώ η Μυγδονία 7 αντί για 9 το 2019 και η Καλλιθέα 4 αντί για 5. Η απώλεια 3 από τους 4 Συμβούλους, απομειώνει δυσανάλογα την εκπροσώπηση των περιφερειακών Δημοτικών Ενοτήτων, έναντι του Ωραιοκάστρου που χάνει μόνο 1 έδρα σε σχέση με τη σύνθεση του 2019. Αν η παράταξη του σημερινού Δημάρχου επιτύχει σχετική πλειοψηφία κάτω του 43%, επωφελείται βάσει του πλειοψηφικού νόμου και λαμβάνει το 60% των εδρών, που μεταφράζεται σε 17 από τις 29 έδρες.

Για απλούστευση ας υποθέσουμε ότι τα ποσοστά μεταξύ των παρατάξεων δεν θα διαφέρουν αισθητά ανά δημοτική ενότητα. Τότε οι 17 έδρες του νικητή των δημοτικών εκλογών θα συγκεντρωθούν 11 από το Ωραιόκαστρο, 4 από τη Μυγδονία και 2 από την Καλλιθέα.

Στην Καλλιθέα οι Πρωταγωνιστές Ξανά εξέλεξαν το 2019 1 Σύμβουλο και προσεταιρίστηκαν 1 ακόμη από άλλο συνδυασμό. Αν οι 2 κύριοι που συνυπηρέτησαν την τρέχουσα Διοίκηση κατέβουν μαζί στον ενιαίο συνδυασμό και επανεκλεγούν, τότε είναι ασφαλώς άξιο συγχαρητηρίων για τα ανώτερα κίνητρά του το σύνολο των συνυποψηφίων τους στον ίδιο συνδυασμό από την Καλλιθέα.

Η Μυγδονία εξέλεξε 1 αιρετό από τους Πρωταγωνιστές Ξανά. Άλλοι 4 από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις συμμετέχουν στην σημερινή Διοίκηση. Αυτοί οι 5, μαζί με τους υπολοίπους του συνδυασμού αν κατεβούν μαζί, θα διαγκωνιστούν για τις 4 έδρες που θα δώσει η Δημοτική Ενότητα το 2023.

Στο Ωραιόκαστρο είναι 9 οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τους Πρωταγωνιστές Ξανά, μαζί με όσους η παράταξη προσεταιρίστηκε από αλλού. Αν οι παραπάνω κατέλθουν σε ενιαίο συνδυασμό με πιθανότητα επανεκλογής, υπάρχουν μόλις 2(!) θέσεις για νέους δημοτικούς συμβούλους της αυτής παράταξης, για να συμπληρωθούν οι 11 του Ωραιοκάστρου.  

Το συμπέρασμα είναι ότι εν μέσω ενός γενικότερου εθνικού προβληματισμού για όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν επιτέλους σε ολόκληρη τη χώρα, αντιμετωπίζουμε σε τοπικό επίπεδο μια πιθανότητα επανάληψης προσώπων και καταστάσεων, μέχρι του ακραίου σημείου της πιθανής μετεκλογικής κλωνοποίησης χωρίς καμιά ανανέωση, της σημερινής δημοτικής διοίκησης. Ανεξαρτήτως κομματικής αναφοράς, ποιος δημότης αλήθεια πιστεύει ότι αφήνει χώρο μια τέτοια προοπτική στη φρέσκια άποψη, τον ουσιαστικό διάλογο και την πρόοδο επί θεμάτων που αφορούν το Δήμο μας αλλά και ολόκληρη τη Μητροπολιτική μας περιφέρεια;

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , , ,