«Μνήμες» από τα …παλιά ξύπνησε στον Π. Τσακίρη η ανάρτηση Η. Τσακαλίδη

Μνήμες από τα παλιά ξύπνησε στον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, η ανάρτηση στα social media του τέως στενού συνεργάτη του Αστ. Γαβότση και νυν «δεξί χέρι» του Αν. Πολυχρονίδη, Ηρακλή Τσακαλίδη, σχετικά με την «παράνομη» -όπως ισχυρίστηκε- πώληση δύο οικογενειακών τάφων, μια υπόθεση που κατήγγειλε ο κ. Τσακαλίδης και που τελικά έβαλε στο αρχείο η ίδια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Ο κ. Τσακαλίδης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την «αρχειοθέτηση» της υπόθεσης σημειώνοντας ταυτόχρονα πως επέλεξε «τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, την οποία ήδη κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Β Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Αρβανιτίδης».

Σήκωσε το γάντι ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου σήκωσε το γάντι σημειώνοντας καταρχάς ότι ήδη μια φορά ένα κοινοβουλευτικό κόμμα «έπεσε στη δίνη της εμμονής του» σχετικά με το δασόκτημα του Ωραιοκάστρου, και τώρα βάζει «βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να ρωτήσει τον Υπουργό Εσωτερικών γιατί δεν του απαντά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για μια υπόθεση που ο ίδιος μας ενημερώνει ότι αρχειοθετήθηκε».

Όμως ο κ. Τσακίρης προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπάνω θυμίζοντας στον κ. Τσακαλίδη ένα από τα «μελανά» σημεία επί θητείας του ως αντιδήμαρχος Οικονομικών (Δημαρχία Αστέριου Γαβότση) με την απόλυση 53 εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας αμέσως μετά την …πρόσληψή τους με οχτάμηνη σύμβαση, μέσω του ΑΣΕΠ, βυθίζοντας στην ανεργία δεκάδες οικογένειες.

Μάλιστα ο κ. Τσακίρης έθεσε και ερωτήματα για την υπόθεση με τους απολυμένους συμβασιούχους της καθαριότητας:

Η πολύπαθη ιστορία των απολυμένων συμβασιούχων της καθαριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι 53 εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί κανονικά, με διαδικασία ΑΣΕΠ και με 8μηνες συμβάσεις, στην εκπνοή του 2015 και τρεις μήνες αργότερα ο δήμος προχώρησε στις καταγγελίες των συμβάσεών τους προτού αυτές λήξουν. Οι εργαζόμενοι δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια και διεκδίκησαν δικαστικά, με ομαδική αγωγή, την επαναπρόσληψή τους αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Μάλιστα, σε μια έκρηξη αγανάκτησης, τον Απρίλιο του 2016, μπήκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν το αυτονόητο: τους μισθούς και την επαναπρόσληψή τους. Το βίντεο με τους αγανακτισμένους απολυμένους συμβασιούχους της καθαριότητας να κινούνται κατά του δημάρχου Αστέριου Γαβότση και του τότε προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των τηλεοπτικών δελτίων της χώρας.

Ακόμα σε μία περίπτωση, ξημερώματα, 6 χρόνια πριν, οι απολυμένοι συμβασιούχοι σε μία άτυχη στιγμή έντασης ήρθαν στα χέρια με τον τέως αντιδήμαρχο Οικονομικών. (βίντεο που ακολουθεί)

Η …διαχείριση

Η απόλυση είχε ξεσηκώσει τότε θύελλα αντιδράσεων από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που υπογράμμιζαν την προχειρότητα και την επιπολαιότητα διαχείρισης ενός μείζονος σημασίας θέματος τόσο από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου όσο και από τους λοιπούς «υπεύθυνους». Τότε μάλιστα ο δικηγόρος των απλήρωτων συμβασιούχων, Δημήτρης Νικολαΐδης, είχε προαναγγείλει ακόμη και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στη διοίκηση να δείξει -έστω και την ύστατη στιγμή- ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στις 53 οικογένειες που βρέθηκαν στον δρόμο.

Η δικαίωση

Τον Δεκέμβριο του 2016, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε αποδεκτή την ομαδική αγωγή των απολυμένων συμβασιούχων και τους επιδίκασε αποζημίωση απόλυσης 4.000 ευρώ για τον καθένα συν τα διάφορα επιδόματα, καθώς και τις 3.000 ευρώ στον καθένα, που είχαν ήδη δοθεί. Η τότε διοίκηση του Αστέριου Γαβότση προσέφυγε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και με την υπ’ αριθμ. 256/2019 τελεσίδικη απόφασή του επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση (με αριθμ.10028/2016) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και απέρριψε την έφεση -και τους ισχυρισμούς- του Δήμου Ωραιοκάστρου.

«Τώρα ο Δήμος υποχρεούται “αυθωρεί και παραχρήμα” μετά την κοινοποίηση της απόφασης, να καταβάλει περί τις 450.000 ευρώ στους 53 πρώην συμβασιούχους, ενώ τους έχει ήδη καταβάλλει για δεδουλευμένα τριών μηνών περίπου 160.000 ευρώ. Δηλαδή το ταμείο του ταλαίπωρου Δήμου Ωραιοκάστρου θα επιβαρυνθεί αδικαιολόγητα με συνολικά με περίπου 610.000 ευρώ» είχε επισημάνει ο τότε επικεφαλής της «Αλληλεγγύη- Ανατροπή», Γρηγόρης Εδιρνέλης.

«Ο δήμος καλείται να πληρώσει ξανά και τα δεδουλευμένα που είχε καταβάλει στους απολυμένους της καθαριότητας για τους τρεις μήνες και αυτό εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της. Το φωνάζαμε από την αρχή, ότι κάποια στιγμή η διοίκηση θα το βρει μπροστά της, αλλά είχε κλειστά τα αυτιά της» είχε σχολίασει ο επικεφαλής της «Δύναμη Δημιουργίας» Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Εμείς χαιρετίζουμε αυτή τη δικαίωση. Τώρα από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι είχαν όλη τη διάθεση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και παρόλα αυτά ο Δήμος τους απέλυσε. Είναι από τα ολέθρια λάθη της δημοτικής αρχής. Τα μαζεμένα λεφτά που θα βγουν τώρα από το ταμείο του δήμου είναι μεγάλο πρόβλημα, κάπου θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες, θα πρέπει να βρεθούν ποιοι έκαναν τους λάθος χειρισμούς», είχε υπογραμμίσει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Άγγελος Θεμελής.

«Πρόκειται για ακόμη έναν ατυχή χειρισμό της απερχόμενης διοίκησης […] προχώρησε στην υπογραφή των συμβάσεων με τους 53 εργαζόμενους με αποτέλεσμα, αφενός οι εργαζόμενοι να βρεθούν όλο αυτό το διάστημα σε δεινή οικονομική θέση καθώς και απλήρωτοι παρέμεναν και δεν μπορούσαν να εργαστούν σε άλλον δήμο, αφετέρου δε, τινάζονται στον αέρα τα οικονομικά στοιχεία που με περηφάνια παρουσίαζε την Κυριακή ο δήμαρχος, καθώς δεν προβλεπόταν σε αυτά το κόστος που θα έχει για τον Δήμο η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης» είχε αναφέρει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία τώρα» Ανέστης Πολυχρονίδης.

[Σύντομα θα ακολουθήσει και αναλυτικό ρεπορτάζ για τα Κοιμητήρια Ωραιοκάστρου]

==========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,