720 καφέ κάδοι ήρθαν στο Ωραιόκαστρο

Ένα σημαντικό βήμα ως προς την διαχείριση των βιοαποβλήτων κάνει η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει την τοποθέτηση καφέ κάδων, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν οργανικά απόβλητα. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καθημερινότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σοφία Δημητριάδου, ο Δήμος Ωραιοκάστρου στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ΦΟΔΣΑ παρέλαβε πρόσφατα 720 καφέ κάδους και το επόμενο διάστημα αναμένεται να παραλάβει ένα ειδικό απορριμματοφόρο όχημα για τη συλλογή και την μεταφορά των βιοαποβλήτων που θα συγκεντρώνονται στους καφέ κάδους, καθώς επίσης και έναν κλαδοτεμαχιστή για τη διαχείριση των πράσινων αποβλήτων.

«Στο Δήμο Ωραιοκάστρου με οδηγίες του δημάρχου μας, Παντελή Τσακίρη, αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων που είναι φιλικές στο περιβάλλον. Από στοιχεία του ΦΟΔΣΑ προκύπτει ότι το ποσοστό των οργανικών αποβλήτων αγγίζει το 40% του συνόλου των απορριμμάτων. Συνεπώς, η διαχείρισή τους αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού όγκου των σκουπιδιών που διαχειριζόμαστε, ώστε σε συνδυασμό με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση να μειώνονται οι ποσότητες που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ», αναφέρει στο «Αποτύπωμα» η αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Σοφία Δημητριάδου.

Τι είναι ο καφέ κάδος

Όπως εξηγεί η κ. Δημητριάδου ο καφέ κάδος είναι ο κάδος, μέσα στον οποίο μπορούμε να συλλέγουμε τα οργανικά βιοαπόβλητα του νοικοκυριού μας. Ουσιαστικά ο καφέ κάδος είναι ο τρόπος, με τον οποίο ξεκινάει η διαδικασία κομποστοποίησης, δηλαδή ο φυσικός και άμεσος τρόπος της ανακύκλωσης  των οργανικών υπολειμμάτων.

Στον καφέ κάδο οι πολίτες μπορούν να συλλέγουν οργανικά υλικά, όπως είναι υπολείμματα φαγητού, λαχανικά, φρούτα, λουλούδια κ.ά., με απώτερο σκοπό την κομποστοποίηση, δηλαδή να μετατραπούν με φυσική διαδικασία σε λίπασμα ή όπως αλλιώς το ονομάζουμε κομπόστ. Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης μετατρέπει ένα οργανικό υλικό, το οποίο ονομάζουμε ”σκουπίδια”, σε λίπασμα που είναι χρήσιμο για όλους. Και όλα αυτά χωρίς απολύτως καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Όπως διευκρινίζει η αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σοφία Δημητριάδου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής και του ειδικού απορριμματοφόρου, του καφέ απορριμματοφόρου, καθώς και να τοποθετηθούν σε περιοχές του Δήμου οι καφέ  κάδοι, στους οποίους θα εναποθέτουν οι πολίτες τα οργανικά βιοαπόβλητα. Το περιεχόμενο αυτών των κάδων θα παραλαμβάνεται από το καφέ απορριμματοφόρο και θα μεταφέρεται σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να δημιουργηθεί με φυσική διαδικασία ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.

«Ευελπιστούμε ότι οι Δημότες μας θα είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια και θα υιοθετήσουν μια νέα στάση απέναντι στην διαχείριση των απορριμμάτων, συμβάλλοντας ακόμη πιο ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει η κ. Δημητριάδου.

Τα οφέλη της κομποστοποίησης

Τα οφέλη της κομποστοποίησης για τις τοπικές κοινωνίες είναι πολλαπλά με κυριότερο την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, τουλάχιστον το 40% των ανθρώπινων αποβλήτων είναι οργανικά.

Όπως προκύπτει από έρευνες και μελέτες η πρώτη θετική επίπτωση από τη διαδικασία ανακύκλωσης των οργανικών υπολειμμάτων είναι να υπάρχουν λιγότεροι και μικρότεροι χώροι ταφής απορριμμάτων.

Η διαδικασία της κομποστοποίησης μειώνει σημαντικά τον όγκο, αλλά και την ποσότητα των υλικών τα οποία σήμερα θάβονται με διάφορες μεθόδους. Απομακρύνει τα απόβλητα από την είσοδό τους σε χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα την μείωση παραγωγής στραγγισμάτων και αερίων του θερμοκηπίου.

Όσο λιγότερα βιοαπόβλητα καταλήγουν για ταφή, τόσο  μεγαλύτερη είναι η θετική επίπτωση στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Η μείωση της ταφής των απορριμμάτων μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως το αέριο, το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα και τα λοιπά αέρια του θερμοκηπίου.

Επίσης, μειώνονται τα βλαβερά χημικά λιπάσματα και ουσιαστικά με το κομπόστ επιστρέφουμε στη φύση ό,τι της ανήκει.

Το λίπασμα που παράγεται από τη φυσική διαδικασία της κομποστοποίησης δεν είναι εργοβόρο κατά την παραγωγή του και  κατά τη χρήση του δεν έχει τις βλαβερές συνέπειες των χημικών λιπασμάτων. Εξάλλου, είναι γνωστές οι συνέπειες, από την υπερκατανάλωση και την αλόγιστη χρήση των χημικών λιπασμάτων, στον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον.

Η αλλαγή της μεθόδου λίπανσης των καλλιεργειών, η αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων από φυσικά πράσινα εδαφοβελτιωτικά, μέσω της κομποστοποίησης, βοηθάει   την ανθρωπότητα και το περιβάλλον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Από την ώρα που συλλέγουμε στους καφέ κάδους  οργανικά απόβλητα, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πιο «καθαρούς»  κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να είναι πιο αποδοτική η δευτερογενής ανακύκλωση του περιεχομένου τους.

Ακόμη, η διεύρυνση της χρήσης του καφέ κάδου, σταδιακά, δίνει στους Δήμους την δυνατότητα να αναπτύξουν ένα μεγαλύτερο δίκτυο κάδων ανακύκλωσης άλλων υλικών, με την ταυτόχρονη μείωση του δικτύου των κάδων για τα σύμμεικτα απορρίμματα.

============

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,