Δ. Βαρτζόπουλος: συγκοινωνίες και σκουπίδια – καθοριστικά στοιχεία ποιοτικής καθημερινότητας

Άρθρο του Δημήτρη Βαρτζόπουλου -Βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης- στο Polites Oraiokastrou

  • Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου
  • Πρώην Υφυπουργός Υγείας
  • Πρώην Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης

……….

“Πέρα από τα «μεγάλα», υπάρχουν και τα «μικρά». Θέματα, που δεν εντυπωσιάζουν, αποτελούν όμως καθοριστικά στοιχεία μίας ποιοτικής καθημερινότητας. Δύο παραδείγματα; Οι συγκοινωνίες και τα σκουπίδια. 

ΟΑΣΘ – ΚΤΕΛ

Ας πάρουμε τις συγκοινωνίες: Μέχρι πρόσφατα οι συνθήκες στον ΟΑΣΘ θύμιζαν αυτές τριτοκοσμικής χώρας. Το επιβατικό κοινό δεν εξυπηρετείται, αλλά ταλαιπωρείται βάναυσα τα τελευταία χρόνια. 

Η κατάσταση βελτιώνεται όμως πλέον ραγδαία. Περισσότερα λεωφορεία κυκλοφορούν, νέα παραγγέλλονται. Οι αναμονές θα μικρύνουν, οι διαδρομές θα γίνουν πιο άνετες και ανθρώπινες. 

Μία επί πλέον σανίδα σωτηρίας για το επιβατικό κοινό είναι η σχεδιαζόμενη ανάθεση προαστιακών δρομολογίων στα ΚΤΕΛ. Ο ΟΑΣΘ θα απεγκλωβιστεί από μακρινές διαδρομές, τα ΚΤΕΛ με την τεράστια εμπειρία τους επιστρέφουν σε γνωστά λημέρια. 

Για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα

Τα σκουπίδια: Έργο πνοής είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, που προ ολίγων ημερών ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Θα εξυπηρετεί τον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είναι η τελευταία από τις τρεις μονάδες, που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, έπειτα από αυτές των Σερρών, που έχει ολοκληρωθεί, και του Ανατολικού Τομέα, που δημιουργείται στον Δήμο Θέρμης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπό υλοποίηση αυτή τη στιγμή στη χώρα. 

Το έργο προβλέπει την κατασκευή εκτός της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων («κανονικών») απορριμμάτων και ειδική μονάδα επεξεργασίας προ διαλεγμένων βιοαποβλήτων.  

Mε την ολοκλήρωση του θα αλλάξει και η λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς εκεί θα καταλήγει πλέον μόνο το υπόλειμμα των αποβλήτων και όχι το σύνολο των απορριμμάτων, αποφορτίζοντας περιβαλλοντικά την περιοχή αλλά και παράγοντας ενέργεια. 

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται τα σκουπίδια θα ανταποδώσουν στην κοινωνία. Η κατασκευή και η λειτουργία μιας τέτοιας σύγχρονης μονάδας έχει σημαντικά οφέλη: 

-Μειώνει δραστικά τον όγκο και την επικινδυνότητα  των προς διάθεση αποβλήτων. 

-Περιορίζει δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων. 

-Αίρει  τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις. 

Δίνεται έτσι σύγχρονη  λύση στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για  την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία. Τελικός σκοπός είναι, όχι απλώς να μην υπάρξει καμία μελλοντική επιβάρυνση από πρόστιμα-τέλη, αλλά – κυρίως- να ζούμε καλύτερα.”

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , , , ,