Τα… κορίτσια και ο Άγιος Πορφύριος

Του π. Νικολάου Μοναστηρίδη

Προϊσταμένου του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου

Μελετώντας κανείς τους βίους των Αγίων μας εκπλήσσεται από το βάθος της σοφίας που δεν μοιάζει με καμιά ανθρώπινη. Είναι μια σοφία θεοειδής, η οποία δεν έχει να κάνει με την ακαδημαϊκή ή ακόμα και με την κοινωνική -όπως λέγεται- μόρφωση. Η σοφία των Αγίων έχει αγάπη! Ανυπόκριτη, αυθεντική, σκανδαλιστική αγάπη! Τέτοια που έχει ο Θεός για όλους. Τέτοιου είδους αγάπη είχε και ο νεοφανής Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.

Κάποια Θεοφάνια ο Όσιος Πορφύριος γυρνούσε στο κέντρο της Αθήνας και «φώτιζε» κατά το έθιμο. Περνώντας από την Ομόνοια μπήκε και σε ένα πορνείο. Όχι, δεν έκανε λάθος. Μπήκε μέσα έχοντας πλήρη συναίσθηση που έμπαινε! Βγαίνει, λοιπόν, η «μαντάμ» και του λέει: «Πάτερ μη δώσεις τον Σταυρό να τον προσκυνήσουν διότι βλέπεις ότι είναι πόρνες και δεν είναι άξιες να Τον φιλήσουν.» Τότε ο άγιος τις φωνάζει όλες αποκαλώντας τες «κορίτσια» και τις προτρέπει να ασπαστούν τον Τίμιο Σταυρό και ταυτόχρονα τις ραντίζει με τον Μεγάλο Αγιασμό. Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε τη σκηνή! Ο άγιος τις αποκάλεσε «κορίτσια», δηλαδή τις αντιμετώπισε σαν αγνές! Δεν συνέδεσε τα πρόσωπά τους με την πτώση τους, με την αμαρτία. Τους έδωσε «χώρο»! Χώρο μετανοίας!

Αυτό κάνει και ο Θεός. Μας δίνει χώρο. Δεν μας συνδέει με την πτώση μας. Δίνει σε όλους το δικαίωμα της ανάνηψης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι πιθανά σκεφτόμαστε περί δικαιοσύνης ή περί τιμωρίας κλπ. Συνήθως οι άνθρωποι καταδικάζουμε τον άλλον δίχως κανένα περιθώριο αγάπης και ευσπλαχνίας μόνο και μόνο διότι πάντοτε συνδέουμε τον άλλον με την πτώση του. Κακία και πρόσωπο ένα πράγμα και για να εξαλειφθεί το πρώτο, πρέπει να ισοπεδωθεί και το δεύτερο. Ευτυχώς για τον Θεό δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε την πτώση του αδελφού μας και μέσα από τα δικά του μάτια. Να δούμε τι έφταιξε και τι ήταν εκείνο που τον οδήγησε ακόμα και στην πιο αποτρόπαια πράξη. Εάν σιγά σιγά το προσπαθήσουμε, θα κατανοήσουμε κάπως το μεγαλείο της αγάπης του Θεού.

Καλή και ευλογημένη χρονιά.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ”

=============

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,