Οι εκλογές στον ελληνικό κινηματογράφο – Από τον Γκόρτσο στον Μαυρογιαλούρο

Ο Πρωθυπουργός στο σημερινό συμβούλιο ανακοίνωσε κάτι που λίγο πολύ ξέραμε, ότι δηλαδή οι Εθνικές εκλογές θα γίνουν την 21η Μαΐου, όταν οι Έλληνες θα κληθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν την κυβέρνηση που θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία.

Οι εκλογές είναι ένα ζήτημα που στο παρελθόν έχουν απασχολήσει την ελληνικό κινηματογράφο με ταινίες που άφησαν εποχή! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον «Γκόρτσο» με τον αξέχαστο Διονύση Παπαγιαννόπουλο, όπως και τον «Μαυρογιαλούρο» με τον αγαπημένο Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Και ποιος δεν θυμάται κάποιες από τις πλέον αγαπημένες ελληνικές ταινίες με θέμα τις εκλογές που άφησαν εποχή!

Υπάρχει και φιλότιμο:

Εμβληματική κωμωδία του 1965, που προβάλλεται πάντα την ημέρα των εκλογών από κάποιο κανάλι και που γύρισε ο Αλέκος Σακελλάριος, σε σενάριο που έγραψε ο ίδιος σε ιστορία του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Με τον αξέχαστο και ιδανικό, για το ρόλο του πασίγνωστου υπουργού Μαυρογιαλούρου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος ενώ απολαμβάνει το μύθο του αξιώματός του, ανακαλύπτει, σε μία επίσκεψή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του και εκλογική του περιφέρεια, στην οποία πηγαίνει γιατί, όπως πάντα οι εκλογές είναι κοντά, την άποψη που έχουν γι’ αυτόν οι κάτοικοι ενός διπλανού χωριού, αλλά και τις ρεμούλες του κομματάρχη του, επίσης διάσημου πια, Γκρούεζα.

«Τζένη Τζένη»

Ο εφοπλιστής Κασανδρής (Λάμπρος Κωνσταντάρας) φέρνει από το εξωτερικό τον νεαρό ανιψιό του Μαντά (Ανδρέας Μπάρκουλης) για υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές, έχοντας να αντιμετωπίσει τον Σκούταρη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) ένα διαφορετικό κομματάρχη, που έχει τρέλα με την πολιτική και υποστηρίζει τον «λαϊκό» Γκόρτσο, «το παιδί του λαού», αν και υπέργηρο. Η κόρη του Σκούταρη, η Τζένη (Καρέζη) που θέλει να γίνει δασκάλα και μπαινοβγαίνει στη βιβλιοθήκη των Κασανδρήδων, θα δεχθεί έναν «χαριτωμένο» εκβιασμό από την εφοπλιστική οικογένεια, για να συνάψει ένα λευκό γάμο με τον Μαντά, ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί στο Αμέρικα, προκειμένου να εξουδετερωθεί η δύναμη του πατέρα της, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα…

«Θανασάκης ο Πολιτευόμενος»

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο ρόλο ενός μεγαλομπακάλη, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την έπαρση του γαμπρού του Θανασάκη Γκοβότσου (Βύρωνας Πάλλης) που θέλει και αυτός με τη σειρά του να σώσει τη χώρα μπαίνοντας στην πολιτική και τρώγοντας την προίκα της αδελφής (Άννα Συνοδινού) του μεγαλομπακάλη.

«Η Κυρία Δήμαρχος»

Η ανεπανάληπτη Γεωργία Βασιλειάδου, να θέλει να πάρει τη δημαρχία από τον πληθωρικό Βασίλη Αυλωνίτη.

Στουρνάρα 288

Ο βουλευτής Καλοχαιρέτας υπόσχεται αφειδώς διορισμούς ή ρουσφέτια με αντάλλαγμα ψήφους και σε κάθε αίτημα απαντά με τη λέξη «Ετελείωσε» χωρίς να πραγματοποιεί ό,τι υπόσχεται.

Πηγή: https://www.thepressroom.gr/

=============

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , ,