Ενθουσιασμός για τους νέους και το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Δημοτικό Συμβούλιο Νέων”

Και ο Δήμος Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με τις Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων και τον Δήμο Θέρμης, υλοποιούν το χρηματοδοτούμενο έργο για τη δημιουργία «Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου» μετά από έγκριση της χρηματοδότησης του από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της Βασικής Δράσης 1 – Μαθησιακή Κινητικότητα στον Τομέα της Νεολαίας.

Σημειώνεται ότι αρκετοί δήμοι (π.χ. Δ. Πειραιά) της χώρας προχώρησαν ήδη στη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων (Δ.Σ.Ν.) το οποίο αποτελεί όργανο διαβούλευσης της νεολαίας του εκάστοτε Δήμου.

Συνιστά μηχανισμό δομημένου διαλόγου μεταξύ των νέων της περιοχής και των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μέσα από τη λειτουργία του, φιλοδοξεί να αναδείξει ζητήματα που αφορούν τους νέους της περιοχής και να συμβάλει στη διαμόρφωση τοπικής νεανικής ατζέντας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων στοχεύει στην ενεργοποίηση των νέων και την ανίχνευση, καταγραφή και χαρτογράφηση των τοπικών προβλημάτων νεολαίας.

Στο Δ.Σ.Ν. θα λειτουργούν δύο επιτροπές:

1.Επιτροπή πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος.

2.Επιτροπή προώθησης και εξωτερικών σχέσεων με σκοπό την καταγραφή των ζητημάτων που άπτονται των δραστηριοτήτων τους.

Πρώτη συνάντηση γνωριμίας

Στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Μαρτίου 2023, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου νέες και νέοι από την περιοχή έδωσαν το παρών και έκαναν τα πρώτα βήματα για να συγκροτήσουν το Συμβούλιο Νέων.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, μιλώντας προς τις νέες και τους νέους αναφέρθηκε στη δημιουργία Συμβουλίου Νέων σημειώνοντας εκτός των άλλων ότι «ένα δημοτικό Συμβούλιο Νέων θα μπορούσε να λειτουργήσει κατ’ αρχήν ως πεδίο ενασχόλησης με τα κοινά του τόπου μας νέων ανθρώπων σαν εσάς, αλλά και ως πιθανό “φυτώριο” για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους του αύριο».

Για το χρηματοδοτούμενο έργο, που στοχεύει στην ενεργοποίηση των νέων της περιοχής για τη δημιουργία «Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου», μίλησαν εκπρόσωποι των Ενωμένων Κοινωνιών των Βαλκανίων, ενώ κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα Συμβούλια εκπρόσωποι του Συμβουλίου Νέων Θέρμης και του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης.

Οι νέες και οι νέοι που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση γνωρίστηκαν μεταξύ τους, ενημερώθηκαν για καλές πρακτικές άλλων Δήμων και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν βήματα με στόχο να δημιουργηθεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου Συμβούλιο Νέων.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στις Κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου, ώστε να κινητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν νέες και νέοι από όλες τις περιοχές του Δήμου.

Το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους του Δήμου Ωραιοκάστρου ηλικίας από 17 έως 30 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο Ωραιοκάστρου, καλώντας στο τηλέφωνο 2313304090.

========

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,