Η πολιτική “βόμβα” της εκτός σχεδίου δόμησης

Για απομείωση της αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων ανά την επικράτεια που παύουν να είναι άρτια και οικοδομήσιμα γίνεται λόγος από παράγοντες της αγοράς με αιχμή την απουσία ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Σε κατάσταση αναβρασμού είναι πολλές τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές, ένεκα της ουσιαστικής παύσης της δυνατότητας οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο μετά από προσφυγή για περίπτωση άδειας οικοδομής στην Πάτμο, αποφάνθηκε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων για να χτίσει κάποιος στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Απαραίτητο, με βάση την απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου είναι να έχει και πρόσωπο σε κοινόχρηστο και αναγνωρισμένο από διοικητική πράξη δρόμο ή από προϋφιστάμενο του 1923, απαίτηση του νόμου ήδη από το 1985.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά έχει βάλει πάγο από τις πολεοδομίες στην έκδοση οικοδομικών αδειών καθώς αναγνωρισμένοι, νομικά δρόμοι, είναι ελάχιστοι στην Ελλάδα (και ειδικά σε νησιωτικές περιοχές), ενώ η όλη διαδικασία, σε αυτή τη συγκυρία, για τη “νομική” κατοχύρωση δρόμων απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Ήδη, τα μηνύματα, ενόψει των εκλογών είναι “ηχηρά” προς “γαλάζιους δημάρχους” πολιτικά γραφεία κυβερνητικών βουλευτών, από χιλιάδες ιδιοκτήτες, που θεωρούν ότι απαξιώνεται η περιουσία τους, αλλά και από τον κλάδο των μεσιτών, που από την πλευρά τους εκτιμούν ότι ένα μεγάλο τμήμα των προς πώληση οικοπέδων έχουν τεθεί εκτός αγοράς.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει σπεύσει, μετά την υπαναχώρηση σε σχέση με τη δέσμευση για κατάθεση ρύθμισης, που θα “θεραπεύει” το ζήτημα, να δεσμευτεί για μετεκλογική λύση. Ωστόσο, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ότι δημιουργεί όρους “ομηρίας” σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, έστω κι αν η επίσημη άποψη της κυβερνώσας παράταξης είναι ότι η ρύθμιση δεν κατατέθηκε, επειδή θα θεωρείτο προεκλογικού χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα και τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Νομού Χανίων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, το απόγευμα της Τετάρτης, όπου συμμετείχαν πέρα από τη Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός και Υποψήφιος Βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης και Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Παντελής Πετσετάκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Υποψήφιος Βουλευτής ΚΚΕ Αλέκος Μαρινάκης.

Στο θέμα της απαραίτητης ρύθμισης, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα και άνω των 4 στρεμμάτων η Χανιώτισσα πολιτικός απαντώντας και σε σχόλιο του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, Παντελή Πετσετάκη, ότι η κυβέρνηση απέσυρε σχετική ρύθμιση και δεν έκανε τίποτα τόνισε ότι: “Δεν θέλαμε να φανεί προεκλογικό. Ο πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση και γι αυτό δεν έγινε ρύθμιση. Δεν θέλαμε να θεωρηθεί ότι ευνοούμε κάποιους εις βάρος άλλων.Θα γίνει ρύθμιση όμως μετά τις εκλογές”, είπε η κα Μπακογιάννη.

Τα τοπικά χωρτικά σχέδια η λύση;

Σχολιάζοντας το όλο θέμα στο news247.gr ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε από την πλευρά του ότι λύση στο θέμα έδινε το πλαίσιο που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και 2019 με τη σύνταξη των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, για τα οποία μάλιστα είχε διασφαλιστεί χρηματοδίτηση ύψους 600 εκατ. από την ΕΤΕπ. Με βάση την τότε πρωτοβουλία, όπως τόνισε, οι δήμοι σε έναν ορίζοντα δύο-τριών ετών θα συνέτασσαν τα τοπικά χωρικά σχέδια που θα κάλυπταν το σύνολο της χώρας, ξεπερνώντας παραδοσιακούς μηχανισμούς, ανάμεσα στα πολεοδομικά σχέδια και στην εκτός σχεδίου δόμηση.

“Ένα ενοποιημένο σύστημα πλέον με χρήσεις γης” θα δημιουργείτο ανέφερε δείχνοντας τον τρόπο για άρση του αδιεξόδου, με παράλληλη “θεραπεία” ενός βασικού ζητήματος της χωροταξικής διευθέτησης σε σχέση με τις δυνατότητες οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, που αποτελεί “κόκκινο πανί”, με βάση σχετικές πληροφορίες για το ΣτΕ, αλλά και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται, θα υπήρχε μια μόνιμη διευθέτηση, χωρίς την απαξίωση περιουσιών, που κατά πολλούς, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα διαδικασία “συγκέντρωσης” γης σε χέρια ολίγων.

Η κυβέρνηση

Πάντως η κυβέρνηση στο φόντο, της μεγάλης πίεσης και του πολιτικού κόστους που μπορεί να υπάρξει έχει σπεύσει να υποσχεθεί ρύθμιση που θα επαναφέρει την κατά παρέκκλιση οικοδομησιμότητα, μετά από σχετική αναλυτική μελέτη.

Αυτό, χαρακτηριστικά, είχε αναφέρει, το απόγευμα της Μ. Δευτέρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή, Γιώργου Βλάχου, στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος αν και είχε προαναγγείλει την κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα έλυνε το ζήτημα αποκαθιστώντας την οικοδομησιμότητα των οικοπέδων έως το 2025, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός, τόνισε ότι η ρύθμιση τελικώς δε θα έρθει στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Το ΤΕΕ

Να “ξεπαγώσει” η δυνατότητα δόμησης στις περιοχές εκτός σχεδίου είχε ζητήσει την Μεγάλη Δευτέρα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός σημειώνοντας πως “η λύση είναι ο σχεδιασμός και όχι ο ξαφνικός θάνατος”.

“Να επικρατήσει η κοινή λογική”, ανέφερε με έμφαση ο κ. Στασινός, ζητώντας από την κυβέρνηση να κατατεθεί άμεσα και πριν το κλείσιμο της Βουλής τροπολογία που θα επιλύει το ζήτημα.

Κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης δύο βημάτων και συγκεκριμένα:

Νομοθετική μεταβατική ρύθμιση για να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης μέχρι την ολοκλήρωση των ΤΠΣ (Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων) και ΕΠΣ (Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων) το 2025 όλα τα ακίνητα που είχαν οικοδομησιμότητα πριν το 2003.

Δημιουργία ειδικού τμήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και αντιστοίχου ειδικού τμήματος στο ΣτΕ ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ και ΕΠΣ που θα παραδοθούν το 2025 να γίνουν Προεδρικά Διατάγματα το αργότερο έως το 2026.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε μάλιστα ότι με την απόφαση του ΣτΕ, επηρεάζεται οριζόντια όλη η Ελλάδα και πλέον δε χτίζει σχεδόν κανείς, ενώ οι υπηρεσίες δόμησης έχουν σταματήσει να εκδίδουν οικοδομικές άδειες.

Χαρακτήρισε “απαθή” τη στάση της κυβέρνησης εφόσον δεν αντιδράσει σημειώνοντας πως το ΣτΕ είναι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, “ούτε Συνταγματικό Δικαστήριο είναι, ούτε νομοθετεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως στην πραγματικότητα η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ ναρκοθετεί και την εν εξελίξει προσπάθεια χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας.

=============

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,