Θεοφάνης Παπάς: Στις εκλογές επιλέγουμε αν θα πάμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε στο σκοτεινό παρελθόν

Ο Θεοφάνης (Φάνης) Παπάς ήταν ο νεότερος Δήμαρχος Σοχού και στη συνέχεια εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ανέλαβε καθήκοντα θεματικού αντιπεριφερειάρχη, το 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής και θα είναι ξανά στις εκλογές της 21ης Μαΐου με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

«Νομίζω ότι η είσοδος στη Βουλή είναι η λογική εξέλιξη για οποιονδήποτε ακολουθεί μια τέτοια πολιτική πορεία. Θέλω να συμβάλλω μέσα από τη νομοθετική εξουσία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου. Θέλω να αναδείξω ζητήματα, τα οποία η Αυτοδιοίκηση είτε λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων, είτε λόγω έλλειψης πόρων δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει επαρκώς», τονίζει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαι αγνός εκπρόσωπος της κοινωνίας της Β’ Θεσσαλονίκης. Δεν σταμάτησα ούτε μια μέρα, όλα αυτά τα χρόνια, να είμαι κοντά τους και να κάνω αυτό που γνωρίζω καλύτερα: να τους κοιτάζω στα μάτια, να τους σφίγγω το χέρι και να τους ακούω, καταθέτοντας κι εγώ τις απόψεις μου και στηρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου με τη ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης, Θεοφάνη (Φάνη) Παπά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο:

ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

ΑΠ: Ή θα πάμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε στο σκοτεινό παρελθόν. Η επιλογή είναι μονόδρομος. Η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια με κυβέρνηση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας πήγε μπροστά. Αυτό μόνον όσοι εθελοτυφλούν δεν το βλέπουν. Δεν είναι μόνο σε έναν τομέα η πρόοδος. Είναι σε όλους τους τομείς και μάλιστα υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Συνθήκες πρωτόγνωρες για μια κυβέρνηση και συνολικά για την κοινωνία. Θυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση μας έβγαλε από μια κρίση στα ελληνοτουρκικά και οδήγησε με ασφάλεια το καράβι, αποφεύγοντας μάλιστα όλες τις προκλήσεις που δέχτηκε. Θυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Θυμίζω ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που αντιμετώπισε χωρίς δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία την ενεργειακή κρίση και δίνει τη μάχη με την εισαγόμενη κρίση ακρίβειας. Θυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να λειτουργήσει τη χώρα σε περίοδο πολέμου στη γειτονιά μας και να τη βγάλει αλώβητη, απορροφώντας τις συνέπειες. Κι όλα αυτά σε ένα κλίμα δημοσιονομικής αμφισβήτησης, που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο ανέστρεψε πλήρως η κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα μετεκλογικά να περιμένουμε πια την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα. Κι όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα μείωνε θεαματικά την ανεργία, ενώ προσέλκυε μεγάλες επενδύσεις, ενώ ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των ξένων αγορών, ενώ μείωνε τους φόρους που κατέστρεψαν εμμονικά τη μεσαία τάξη, ενώ έδινε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, ενώ έδινε λελογισμένα έκτακτα επιδόματα για τη στήριξη των ασθενέστερων, ενώ υλοποιούσε τις τεράστιες μεταρρυθμίσεις που κρατούσαν αιχμάλωτη στο παρελθόν τη χώρα μας. Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι απολύτως ξεκάθαρο: Θα συνεχίσουμε στην ίδια αναπτυξιακή πορεία και θα πάμε σε ένα καλύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, πετυχαίνοντας τη σύγκλιση με την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα με ασφάλεια, σταθερότητα και συνέπεια ή θα επιστρέψουμε στην εποχή της ρευστότητας, του ‘δεν ξέρω τι μου ξημερώνει’, των μοιραίων πειραματισμών, της αυταπάτης και των ψευδαισθήσεων; Θα πάμε με εκείνον που ό,τι λέει το κάνει ή με εκείνον που μοιράζει ευχολόγια και φρούδες ελπίδες; Μητσοτάκης ή Τσίπρας; ΝΔ ή κυβέρνηση ηττημένων; Αυτό κρίνεται στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Και η απάντηση είναι μία: Κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΡ: Έχετε υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση, ως δήμαρχος Σοχού και θεματικός αντιπεριφερειάρχης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τι είναι αυτό που σας ωθεί να εκλεγείτε βουλευτής;

ΑΠ: Από το 2019 έκρινα ότι είχα ολοκληρώσει τον κύκλο μου στην Αυτοδιοίκηση. Η πορεία μου είναι γνωστή. Υπήρξα ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος και ο νεότερος δήμαρχος στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τον Σοχό. Υπηρέτησα τον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης επί χρόνια και είμαι υπερήφανος για το έργο που άφησα στον τόπο μου. Το επόμενο βήμα ήταν στον δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μού έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστώ ως μέλος της διοίκησης, ως αντιπεριφερειάρχης και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Έναν τομέα που είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για την Κεντρική Μακεδονία και ενδυνάμωσε τη σχέση μου με τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας γνωρίζουν την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί στη διοίκηση Τζιτζικώστα για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, για να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, αλλά και για να πάμε μπροστά τον αγροτικό κόσμο, με τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, με τη βελτίωση της καθημερινότητας στην ύπαιθρο, με όραμα τη σύνδεση της παραγωγής με την κατανάλωση, με την επένδυση στον αγροδιατροφικό χώρο, με την καθιέρωση θεσμών, όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, το Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Μακεδονική Κουζίνα και πολλά πολλά άλλα. Θεώρησα λοιπόν το 2019 ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε αυτή τη φορά να προσφέρω στους συμπολίτες μου από ένα διαφορετικό μετερίζι. Και νομίζω ότι η είσοδος στην κεντρική διοίκηση, στην κεντρική πολιτική σκηνή, στη Βουλή είναι η λογική εξέλιξη για οποιονδήποτε ακολουθεί μια τέτοια πολιτική πορεία. Θέλω να συμβάλλω μέσα από τη νομοθετική εξουσία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου. Θέλω να αναδείξω ζητήματα, τα οποία η Αυτοδιοίκηση είτε λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων, είτε λόγω έλλειψης πόρων δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει επαρκώς. Θέλω να βάλω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι για να πάει συνολικά η χώρα μας μπροστά. Σταθερά, τολμηρά, μπροστά.

ΕΡ: Ποιο είναι το σύνθημα της προεκλογικής σας εκστρατείας;

ΑΠ: Δεν λειτουργώ με συγκεκριμένα συνθήματα και τσιτάτα. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να επενδύω σε επικοινωνιακά τρικ για να κερδίσω τη συμπάθεια, την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μου. Ίσως αυτό να το κάνω και εκ του ασφαλούς. Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2019, προσωπικά τα αξιοποίησα για να συνομιλώ με τους συμπολίτες μου στην εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκη. Με τους πολίτες και τους ψηφοφόρους της Β’ Θεσσαλονίκης. Δεν σταμάτησα ούτε μια μέρα όλα αυτά τα χρόνια να είμαι κοντά τους και να κάνω αυτό που γνωρίζω καλύτερα: να τους κοιτάζω στα μάτια, να τους σφίγγω το χέρι και να τους ακούω, καταθέτοντας κι εγώ τις απόψεις μου και στηρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε συνθήματα, ούτε δεκάρικους λοιπόν. Θέλω να πιστεύω ότι είμαι αγνός εκπρόσωπος της κοινωνίας της Β’ Θεσσαλονίκης κι όχι ένας δεινός ρήτορας ή ένας καλός ατακαδόρος. Το προτιμώ. Προτιμώ να είμαι αποτελεσματικός, παρά να περιφέρω παρόλες και κηρύγματα. Και κυρίως όταν απευθύνομαι στους συμπολίτες μου να καθιστώ σαφές ότι είμαι ένας από αυτούς, να με καταλαβαίνουν και να μη χρειάζομαι μεταφραστή για να επικοινωνήσω μαζί τους. Ειδικά με τους πολίτες της υπαίθρου, που αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα ποιος τους εκπροσωπεί, ποιος γνωρίζει τα προβλήματά τους και ποιος υποκριτικά τους συμπαρίσταται. Τώρα αν επιμένετε, επειδή έχουμε και τις ανάγκες των φυλλαδίων, της κάρτας μας κτλ., υιοθέτησα κι εγώ το σύνθημα “Νέα Δυναμική στη Β’ Θεσσαλονίκης”.

ΕΡ: Τι προτείνετε για τα θέματα της εκλογικής σας περιφέρειας;

ΑΠ: Είναι τόσα πολλά τα ζητήματα της Β’ Θεσσαλονίκης, που δεν μπορώ επιγραμματικά να τα καλύψω όλα. Πρώτον διότι έχουμε μια ανομοιογενή εκλογική περιφέρεια, που έχει συγκεκριμένα τοπικά χαρακτηριστικά. Για να δώσω την εικόνα έχουμε δυο σημαντικούς τουριστικούς πόλους (Δήμοι Βόλβης και Θερμαϊκού), έχουμε δυο από τους μεγαλύτερους κάμπους, τις μεγαλύτερες αγροτικές περιοχές στη χώρα (Δήμοι Λαγκαδά, Δέλτα και Χαλκηδόνος), έχουμε περιοχές με έντονα αστικά χαρακτηριστικά (Δήμοι Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου) και εντός των οχτώ Δήμων έχουμε ορεινούς όγκους, με ιδιαίτερες ανάγκες, έχουμε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και περιοχές με αναπτυγμένο τον δευτερογενή τομέα (βιοτεχνία, βιομηχανία) και τον τριτογενή (υπηρεσίες, τεχνολογικά πάρκα, υποδομές εκπαίδευσης, υπερτοπικές υποδομές κτλ.). Εκείνο που θέλω προσωπικά για τη Β’ Θεσσαλονίκης είναι ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από σημαντικές υποδομές, για τις οποίες ελάχιστα έχουν γίνει καθώς ο κεντρικός σχεδιασμός δεν έχει περιλάβει την ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα στο βαθμό που αυτή δικαιούται. Κι αυτό είναι το μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα εφόσον μου δοθεί η ευκαιρία να εκπροσωπήσω στην επόμενη Βουλή τους συμπολίτες μου. Υπερτοπικές υποδομές μεγάλης αξίας, χωροθετημένες στη Β’ Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα βελτιώσουν και τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων, θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα, θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και θα βελτιώσουν το περιβάλλον όχι μόνο για τη δραστηριοποίηση, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων της υπαίθρου. Κι αυτό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, που είναι πολλά. Μόνον έτσι θα πάψουν οι κάτοικοι της Β’ Θεσσαλονίκης να αισθάνονται ότι ζουν στη σκιά των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος, ότι είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Είμαι αποφασισμένος να δώσω αυτή τη μάχη, γι’ αυτό και ζητώ την εμπιστοσύνη όλων.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, ,