Γιώργος Τομπάζης: Η μουσική είναι μια δυναμική τέχνη που διαρκώς εξελίσσεται

Συνέντευξη στον Κ. Παπαδάκη και στην εφημερίδα “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ”

Η μουσική και το τραγούδι συνοδεύουν την ανθρώπινη ιστορία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πέρα από την πολιτιστική τους αξία, αποτελούν και μία μορφή έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Παλιότερα οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να ακούν μουσική και τραγούδια μόνο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που είχαν ιδιαίτερη σημασία για αυτούς (γιορτές, κοινωνικά γεγονότα ευχάριστα ή δυσάρεστα, κλπ.). Σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας αποκτήσαμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τον τόπο και τον χρόνο που θα ακούσουμε μουσική.

Ο Γιώργος Τομπάζης είναι άνθρωπος της μουσικής, γνωρίζει γι αυτήν, ζει με αυτήν. Και αυτός ο εξαιρετικός άνθρωπος, ο εξαιρετικός μουσικός είναι ο νέος μας φίλος στο στούντιο, στον τόπο μας, στο Ωραιόκαστρο.

Ο κ. Τομπάζης, διευθυντής Μουσικής Σχολής, μίλησε στο «Αποτύπωμα»:

Κ. Τομπάζη, τι ήταν εκείνο που σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με τη μουσική, τι σας τράβηξε αρχικά και τι σας κρατάει ακόμα;

Η μουσική με γοήτευσε από πολύ μικρή ηλικία και έτσι, ήδη από τα πέντε μου χρόνια ξεκίνησα μαθήματα ακορντεόν. Η σχέση μου με τη μουσική φώτισε ένα ξεχωριστό κόσμο μπροστά μου, έγινε ο κύριος τρόπος για να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Η αγάπη μου για αυτήν όλο και πιο πολύ μεγάλωνε ανακαλύπτοντας συνεχώς άλλα όργανα, όπως την κιθάρα, το μπουζούκι και το πιάνο, με τα οποία ασχολούμαι μέχρι σήμερα.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε κρατάει στη μουσική, πέρα από την ίδια τη μουσική. Η επιρροή της πάνω μου είναι τόσο ισχυρή, τόσο πνευματικά, όσο συναισθηματικά, αλλά και σωματικά.

Πόσο μας μιλάει η μουσική; Δηλαδή η μουσική μας περνάει μηνύματα, συναισθήματα;

«Η μουσική αρχίζει εκεί που σταματούν οι δυνατότητες της γλώσσας», είχε πει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Jean Sibelius. Για εμένα, οι νότες έχουν τη δύναμη να επικοινωνήσουν σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα λόγια. Άλλωστε, το «λεξιλόγιο» της μουσικής είναι καθολικού χαρακτήρα, απευθυνόμενο σε όλες τις κοινωνίες. Το κάθε άτομο μπορεί να ερμηνεύσει τα μηνύματα που λαμβάνει από ένα έργο με βάση τα προσωπικά του βιώματα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο ένα μουσικό κομμάτι ίδιο στα αυτιά όλων, αλλά τόσο ξεχωριστό στη ψυχή του καθένα. Κάπως έτσι, μέσω της μελωδίας, του ρυθμού και των στίχων, η μουσική στέκεται δίπλα μας σε στιγμές απόλυτης ευτυχίας, αλλά και θρήνου, συνδέεται με τις στιγμές που ζούμε και τις αναμνήσεις μας.

Υπάρχει άμεση η έμμεση σύνδεση της μουσικής με την κοινωνία και όσα συμβαίνουν σε αυτή, στις μέρες μας;

Η μουσική είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, και όπως όλα τα ανθρώπινα κατασκευάσματα, ο αντίκτυπός της αντανακλάται στην κοινωνία. Αυτό είναι φανερό, αρκεί μόνο να αντλήσουμε στοιχεία από την προέλευση και την εξέλιξή της. Διάφορες ομάδες ατόμων δημιουργούν τη δική τους μουσική για να εξωτερικεύσουν τα προβλήματά τους, να επικοινωνήσουν τον τρόπο ζωής τους και τις ιστορίες τους. Είναι ο πιο επιδραστικός τρόπος για να δώσουμε φωνή, να ακούσουμε, αλλά και να μάθουμε το τί συμβαίνει γύρω μας, στην κάθε κοινωνία και στην κάθε εποχή.

Τα παιδιά που έρχονται φαίνεται ότι εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές εκφράσεις της μουσικής και μπαίνουν σε νέα όπως ρεύματα ραπ και τραπ. Ισχύει αυτό;

Σίγουρα τα παιδιά μικρότερων ηλικιών περικυκλώνουν τον εαυτό τους γύρω από ένα ντουβάρι, εμποδίζοντας να «εισβάλλει» στον κόσμο τους κάτι «ξένο» από αυτό που θεωρείται τάση. Γίνονται λοιπόν, πιστοί ακροατές των νεώτερων μουσικών ρευμάτων. Ωστόσο, όταν αυτό το ντουβάρι γκρεμιστεί και πάρουν μία γεύση και από τα παλαιότερα μουσικά ακούσματα, οι νέοι γίνονται πιο δεκτικοί και ενσωματώνουν και άλλα μουσικά είδη στην playlist τους. Η μουσική ούτως ή άλλως είναι μια δυναμική τέχνη, που ακολουθώντας την κοινωνία, διαρκώς εξελίσσεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα αποτελούν ένα υβριδικό αποτέλεσμα του παλιού και του νέου, που συνδυάζει και εμπνέεται από στοιχεία τόσο του παρόντος, όσο και του παρελθόντος.

Όταν υπάρχει «φασόν» μουσική πόσο επηρεάζονται οι σχολές μουσικής από τέτοιου είδους ρεύματα; Σταματούν να έρθουν να μάθουν κιθάρα, πιάνο, φλάουτο σαξόφωνο, σπουδές κλασικής μουσικής;

Η επίδραση των μουσικών «φασόν» στις σχολές μουσικής εξαρτάται από το πόσο δημοφιλή είναι αυτά τα φαινόμενα και πόσο μακροχρόνια θα διατηρηθούν. Στις περιπτώσεις που τέτοια φαινόμενα είναι παροδικά και δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι σχολές μουσικής μπορεί να μην επηρεαστούν σημαντικά. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που τα φαινόμενα αυτά είναι διαρκή και δημοφιλή, μπορεί να παρουσιαστεί μια μείωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχολές μουσικής θα σταματήσουν να υπάρχουν ή ότι η παραδοσιακή μουσική θα εξαφανιστεί, αφού παραμένει σημαντική για πολλούς ανθρώπους. Επιπλέον, η μουσική εκπαίδευση μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές και τις εξελίξεις της μουσικής βιομηχανίας.

Εδώ  στο Ωραιόκαστρο, πως βλέπετε τα πράγματα στο μουσικό κομμάτι; Υπάρχει υποστήριξη στους μουσικούς, χώροι για πρόβες, Bar να παίζουν καλή μουσική, ακροατήριο να την αποζητά;

Στο Ωραιόκαστρο η έλλειψη ενός πολιτιστικού κέντρου, μιας μουσικής σκηνής, αναπόφευκτα αποθαρρύνει τον κόσμο της τέχνης να συνδράμει στην πολιτιστική εξέλιξη του τόπου μας. Βέβαια, η έμπρακτη υποστήριξη των τοπικών καλλιτεχνών κρίνεται και από την αυτοδιοίκηση της κάθε περιοχής, και εντοπίζεται στην πολιτιστική πολιτική και διαχείριση που ακολουθεί, καθώς και στην οικονομική κατάσταση του τόπου. Δυστυχώς όμως, το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να μην επηρεάζει αποκλειστικά τους μουσικούς, αλλά και το κοινό, που αναζητώντας πολιτιστικά δρώμενα για να παρακολουθήσει, αναγκάζεται τελικά να μετακινηθεί σε άλλες περιοχές, λόγω της απουσίας τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον – βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;

Το κύριο μου μέλημα, ως διευθυντής της Μουσικής Σχολής είναι η διατήρηση της ποιότητας στην εκπαίδευση των μαθητών μας. Για τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους λοιπούς συνεργάτες, βρισκόμαστε σε μία διαρκή διαδικασία ενημέρωσης του προγράμματος σπουδών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχουμε ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικές μεθόδους και προσπαθούμε συνεχώς να αναπτύσσουμε νέες καινοτόμες ιδέες που θα κάνουν τις μαθησιακές εμπειρίες πιο ενδιαφέρουσες για τους σπουδαστές μας.

============

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , ,