Αν. Πολυχρονίδης από το Detmold: Όλα μια ιδέα είναι;

“Οι απόψεις διίστανται σε αυτήν την τοποθέτηση και μου φαίνεται απολύτως λογικό. Προσωπικά υποστηρίζω ότι όλα από μια ιδέα ξεκινούν και νομίζω πως σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Το καλύτερο παράδειγμα η επέτειος των 10 ετών από την επίσημη αδελφοποίηση του δήμου Ωραιοκάστρου με τον δήμο του Detmold Γερμανίας.

Όλα ξεκίνησαν από τον πρώην δήμο Καλλιθέας, από μια τυχαία συμμετοχή νέων σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα της πόλης του Ντέτμολντ. Μέσα από αυτή την επαφή δημιουργήθηκαν γνωριμίες, έγιναν φιλίες που οδήγησαν σε ανταλλαγές επισκέψεων και των διοικήσεων των δύο δήμων.

Από μια ιδέα που ήταν η αφορμή, μπήκαν δυνατές βάσεις, οι οποίες από το 2013 -ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, μέχρι σήμερα στηρίζουν την πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο πόλεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων  κοινές δράσεις που αφορούν τους νέους, τις ακολουθούμενες πρακτικές των δήμων στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας, της απασχόλησης, του ρατσισμού, του περιορισμού του ενεργειακού κόστους, κ.α. Ο στόχος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δήμων, καθώς και η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ταυτότητας.

Δεν θα διαφωνήσω με όλα αυτά, θα ήθελα όμως να προσθέσω τη προσωπική εμπειρία αυτής της τόσο ιδιαίτερης αδελφοποίησης, επειδή σήμερα δεν γιορτάζουμε μόνο τα 10 χρόνια συνεργασίας, πολύ περισσότερο γιορτάζουμε 10 και πλέον χρόνια φιλίας, πολιτισμού και ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και φιλοσοφίας. Προωθούμε και ζούμε την ευρωπαϊκή ιδέα καθημερινά μέσω των προσπαθειών που έγιναν και γίνονται για τη γεφύρωση της όποιας γεωγραφικής απόστασης των πόλεων μας, όπως και την ενίσχυση και εξέλιξη αυτής της συνεργασίας.

Προσωπικά νιώθω πολύ περήφανος που συνέβαλα σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει προσφέρει μόνο θετικές εμπειρίες σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές αλλά και φοιτητές του δήμου Ωραιοκάστρου διότι τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν :

 -στα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών των διαφόρων σχολείων,

-σε άσκηση πρακτικής εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις και να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικούς τρόπους συνεργασίας και γενικά μια άλλη καθημερινότητα.

Καταφέραμε σε τοπικό επίπεδο να μεταφέρουμε την ευρωπαϊκή ιδέα από τη θεωρία  στη πράξη με μεγάλη επιτυχία. Εύχομαι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα συνεχίζω να στηρίζω αυτό το έργο, όπως το έκανα όλα αυτά τα χρόνια, για να μην μείνει απλά μια ιδέα.”

=============

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,