«Πυρά» κατά συγκεκριμένων «γαλάζιων» στελεχών εξαπέλυσε ο τέως δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον Παντελή Τσακίρη, η οποία τον οδήγησε σε άμεση παραίτηση τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας του. Ο κ. Γαβότσης εμφανίστηκε δημόσια σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα για πρώτη φορά μετά τη σκληρή λαϊκή ετυμηγορία, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όσον αφορά την ήττα, κάνοντας λόγο για «παρεμβατικό» ρόλο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφορικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα ο τέως δήμαρχος έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας: «Τα κάστρα πέφτουν από μέσα, όπως και πολλά λάθη που έγιναν από μέσα και προσωπικά δικά μου. Δείλιασα, δεν είχα το θάρρος να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές (στα τέλη του 2016) όταν έπρεπε να γίνουν. Ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα και η απόδοση να ήταν καλύτερη. Φοβούμενος τη διάσπαση της παράταξης». Υποστήριξε επίσης πως έβαλαν «το χεράκι» τους γι αυτή την ήττα «πρώην φίλοι του», βουλευτές της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης: «Οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ και ειδικά πρώην φίλοι μου, βουλευτές της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης έβαλαν το χεράκι τους. Δεν ήμουν τόσο πολύ δεξιός όπως ορισμένοι άλλοι ανθυποψήφιοι. Ανεξάρτητος προσκείμενος στην κεντροδεξιά. Δεν ήμουν αμιγώς δεξιός».
Ο κ. Γαβότσης μίλησε με συγκεκριμένα ονόματα και εξαπέλυσε τα βέλη του κατά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεόδωρου Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη. Για τον κ. Καράογλου είπε συγκεκριμένα πως «ο ρόλος τους κάθε άλλο παρά καθαρός υπήρξε απέναντί μου. Ένα από τα βασικά στελέχη της παράταξης ο κ Πέτρος Αταμιάν και ένα από τα στελέχη τα οποία βοήθησε στην εκλογική νίκη του 2014 είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την κάθοδό του με κάποια προσχήματα τα οποία δεν με έπεισαν προσωπικά παρά τις αλλεπάλληλες προσωπικές συναντήσεις που είχα μαζί του».
Για τον κ. Αναστασιάδη τόνισε πως η φιλιά τους «δεν είναι κομματική αλλά υπήρξε ανθρώπινη σχέση από τότε που ήταν ένας απλός εκτελωνιστής και εγώ ένας απλός γιατρός.» Ξαφνικά μετά από τη ρήξη, στέλεχος της παράταξης, παιδί του κομματικού μηχανισμού του κ. Αναστασιάδη ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές πήγε σε άλλο συνδυασμό. Πέρασε στη αντιπέρα όχθη. «Δεν είναι τυχαίο 125 ψήφους μέσα στο χωριό του παντελώς άγνωστος στηρίχτηκε μέσα στη Λητή. Μάλιστα μιλούσε απαξιωτικά τόσο για το πρόσωπο του νέου δημάρχου όσο και για την οικογένειά του. Υπάρχουν μαρτυρίες» είπε ο κ. Γαβότσης. Ο τέως δήμαρχος δεν έμεινε μόνο στους βουλευτές, αλλά αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Θωμά Βράνου, προέδρου της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως η σύζυγος του θα αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου Ωραιοκάστρου και κάνοντας λόγο για «συναλλαγή». «Προεκλογικά στήριζε τον νεοκλεγέντα δήμαρχο. Του είχα πει ότι η θέση του δεν είναι αυτή και δεν είναι σωστό από τη θέση που κατέχει να στηρίζει μία συγκεκριμένη παράταξη. Ο κ. Βράνος ήταν επιλαχών με τον κ. Καραγιάννη στον δήμο Λαγκαδά και με τις δικές μας ψήφους πήρε τη θέση του προέδρου της ΑΝΕΘ, μία καλή θέση έμμισθου υπαλλήλου. Η σύζυγός του αναλαμβάνει τη θέση του γ.γ του δήμου Ωραιοκάστρου» ανέφερε ο τέως δήμαρχος και συνέχισε: «Αν αυτό δεν είναι στα πλαίσια της συναλλαγής και μιας κομματικής στήριξης εγώ να ζητήσω και συγνώμη».
Ο κ. Γαβότσης έκανε λόγο και για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, δικηγόρο, πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και πρώην γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Όταν κάποιος προσωπικός φίλος τον πήρε τηλέφωνο «τι γίνεται με τα δρώμενα τα αυτοδιοικητικά στο Ωραιόκαστρο» είπε μα βέβαια εμείς πρέπει να στηρίξουμε το παιδί του κομματικού σωλήνα.» Αυτή ήταν η απάντηση του Παπαμιμίκου. Άρα λοιπόν βλέπουμε η πλειοψηφία των πολιτών και εξαιτίας αυτή της συγκυρίας της αύξησης των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ, υιοθέτησε της άνωθεν κομματικές εντολές και κατευθύνσεις άσχετα από αυτά που λέγονταν τότε».
Από τα «πυρά» του Γαβότση δεν ξέφυγε ούτε ο περιφερειάρχης, Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ήρθε σε ρήξη με τον περιφερειάρχη με αφορμή την υπόθεση του δανειοθαλάμου στο Δρυμό. «Ένα άλλο άτομο και αυτό αυτοδιοικητικό, οποίο έπαιξε το ρόλο του. Η ρήξη με τον κ. Τζιτζικώστα ήρθε μετά από την καταψήφιση για την παραχώρηση του δανειοθαλάμου του Δρυμού στην ΠΚΜ να αξιοποιηθεί από μία Τεχνική Εταιρεία για να γίνει ο δρόμος που ενώνει τον κόμβο Ασσήρου – Μαυρονερίου. Εκεί έγινε η σχέση από άριστη αρνητική. Ήμουν υποχρεωμένος να συμφωνήσω με τις απόψεις της κοινωνίας του Δρυμού, ο κ. Τζιτζικώστας πίστευε ότι είναι ένα έργο που έπρεπε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε ο κ. Γαβότσης παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος -όσο και άλλοι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων- είχε ζητήσει εγγράφως συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα, για τις ενέργειες του αποχαρακτηρισμού της περιοχής του Μεσαίου δεν έγινε δεκτός. Στο σημείο αυτό, συνέδεσε τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης με τον Παντελή Τσακίρη. «Ένα 24ωρο πριν τη δεύτερη Κυριακή, ξαφνικά, ο κ. Τζιτζικώστας, είτε με δική του πρόσκληση, είτε με απαίτηση του νεοκλεγέντα δημάρχου, έγινε μία συνάντηση στην Περιφέρεια η οποία και δημοσιοποιήθηκε. Το ερώτημα το δικό μου είναι ότι αυτή η συνάντηση τι θα έχει να κάνει με τη νέα διοίκηση. Θα κάνω μία υπόθεση και εύχομαι να διαψευστώ. Αν όχι ενημερώνω και τη νέα διοίκηση αλλά και τους πολίτες του Ωραιοκάστρου ότι προσωπικά δεν θα αφήσω ότι πετύχαμε σαν διοίκηση με ομόφωνη απόφαση να δω την επόμενη διοίκηση να αθετεί τη λειτουργία του δανειοθαλάμου στον Δρυμό και να μην προχωρήσουν τα οκτώ ένδικα μέσα τα οποία ελήφθησαν στο δημοτικό συμβούλιο για να προχωρήσουμε στη μη αδειοδότηση και στη μη υπογραφή συμβάσεων με Νίκη και Κυψέλη όπου πίσω κρύβεται ο Τιτάνας».
Ο τέως δήμαρχος αναφέρθηκε και στη «στήριξη» που παρείχε ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος στον νέο δήμαρχο. «Έδωσε μία συνέντευξη σε τοπικό site όπου ούτε λίγο ούτε πολύ στιγμάτισε την παρουσία μου ευνόησε τους νέους δημάρχους, στην ουσία φωτογράφισε των νεοκλεγέντα δήμαρχο και απαξίωσε την παρουσία μου στη εκλογική διαδικασία. Το ερώτημα είναι γιατί; Πολύ απλά. Εκκρεμεί δικαστική κατάσταση για απώλειες εσόδων από τον πρώην δήμο Καλλιθέας 3.300.000 ευρώ. […] Άρα μήπως η στήριξη στη νέα διοίκηση του κ Σαραμάντου αποβλέπει στο να ξεχαστεί αυτή η διαδικασία. Ξέρετε πολύ καλά τρία χρόνια μετά τη καταδίκη θα πρέπει ο δήμος τα χρήματα να τα ζητήσει πίσω διότι θεωρούνται διαφυγόντα έσοδα. Μήπως υπάρχει μία συμφωνία η νέα διοίκηση ή οποιαδήποτε άλλη διοίκηση προκύψει να ξεχάσει να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο την υπόθεση για να χρεωθεί ο κ. Σαραμάντος και δυστυχώς όσους ενέπλεξε, οι άλλοι 20, τα χρήματα πίσω;» τόνισε ο κ. Γαβότσης.
Ο κ. Γαβότσης μίλησε και για τέσσερα δικά του στελέχη, Π. Αταμιάν, Παναγιώτη Κοϊτσίδη, Νίκο Παπαδόπουλο αλλά και Θωμά Δίγκαλη. «Τέσσερα άτομα από τη διοίκηση οι οποίοι οι τρεις κατέχουν ακόμα και σήμερα έμμισθη θέση, υπεύθυνη, ο Αταμιάν, Κοϊτσίδης Παπαδόπουλος και Δίγκαλης, δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Στην αρχή προσπάθησα να απαξιώσω την απουσία τους αλλά απ’ ότι φαίνεται αυτό κόστισε σημαντικά στη διοίκηση. […] Δεν τόλμησα να πάρω τις αποφάσεις μου αυτές που έπρεπε να πάρω τότε. Και βέβαια σήμερα απορώ πως αυτοί οι τρεις άνθρωποι, εννοώ τον κ. Κοϊτσίδη, τον κ. Αταμιάν, αλλά και τον κ. Παπαδόπουλο, μετά την παραίτησή μου, και εφόσον δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, πως παραμένουν ακόμα σε θέσεις που εγώ τους διόρισα. Θα περίμενα η αυτοδιοικητική τους ευθιξία την επόμενη ημέρα μαζί με την δική μου παραίτηση να είχαν παραιτηθεί.» Ακόμα αναφέρθηκε και στα άτομα τα οποία εκλέχτηκαν, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι δε θα μπορούσε να φανταστεί να συνεργάζονται με τη νέα διοίκηση, τη στιγμή μάλιστα που τα κατηγορούσαν για ανεπάρκεια έργου.
Τέλος, όσον αφορά του λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε αμέσως μετά τη βαριά ήττα, ο κ Γαβότσης αποκάλυψε πως η παραίτησή του ήταν έτοιμη από την Τετάρτη , ανάμεσα στις δύο Κυριακές και πως δε θα μπορούσε να συνεχίσει να δουλεύει σε τοξικό περιβάλλον. «Αν είχα εκλάβει το αποτέλεσμα ως προσωπική ήττα και αποδοκιμασία να είστε βέβαιοι ότι θα παρέμενα και ο ίδιος θα παρέδιδα στη νέα δημαρχία. Από τη στιγμή όμως ότι η ήττα ήρθε από όλα αυτά από τα οποία προανέφερα για εμένα ήταν δυσβάσταχτο για τις αρχές μου, το ήθος μου και την προσωπικότητά μου, να παραμείνω και να συνεχίσω μέσα σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον» κατέληξε ο κ. Γαβότσης.