Η 26χρονη Μαρία Αραμπατζίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ωραιόκαστρο. Ως αριστούχα απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, βρέθηκε με επιτυχία στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης των εισαχθέντων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Management σ’ ένα από τα καλύτερα και αρχαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, το University of St Andrews της Σκωτίας.
Έχει υπάρξει καθηγήτρια στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπεύθυνη σύνταξης στο περιοδικό Glow, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την διοίκηση επιχειρήσεων που εστιάζουν στις εξαγωγές μηχανολογικών προϊόντων.
- Είστε πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ωραιοκάστρου. Τι έργο παραλάβατε από τον προκάτοχό σας;
«Το προηγούμενο συμβούλιο λειτουργούσε με διαφορετικές προτεραιότητες, ως ένα βαθμό λιγότερες αρμοδιότητες, και δίχως ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα, γι αυτό και δεν κατόρθωσε να αναγνωριστεί. Σε συνάντηση μου με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του, συνειδητοποίησα πως αν και οι προθέσεις και η διάθεση ξεκάθαρα υπήρχαν, το συμβούλιο για διάφορους λόγους είχε πάψει να έχει φωνή. Εμείς ξεκινάμε από το μηδέν, θέτοντας νέους, ουσιαστικούς στόχους και διεκδικώντας τους με δυναμική παρουσία.»
- Αν και είστε ελάχιστο χρόνο στη διοίκηση η απλή αναλογική της κάλπης εφαρμόζεται και στην πράξη;
«Πολλές φορές, η πολυφωνία ενισχύει την διαμάχη, ενώ θα μπορούσε απλά να αποτελεί, όπως προσδοκάται, την αρχή της δημοκρατίας. Το στοίχημα είναι να πείσεις πως η συνεργασία πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό για το καλό του τόπου. Ωστόσο, έχουν όλοι την ιδιοσυγκρασία, την κουλτούρα ή το συμφέρον για να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο;»
- Πόσο επιτυχημένα μπορεί να συνδυάσει ένας νέος πολιτικός ή ένας νέος μάνατζερ τα χαρακτηριστικά και των δύο για να πάει ο δήμος μπροστά;
«Η νεότητα φέρνει την εξωστρέφεια σ’ έναν δήμο που την έχει πραγματικά ανάγκη. Θεωρούσα πάντα πως «όλα γύρω μας είναι θέμα σωστού μάνατζμεντ», δηλαδή σωστής διαχείρισης. Η διοίκηση του δήμου απαιτεί πρωτίστως κάτι τέτοιο. Μόνο που το μάνατζμεντ και η πολιτική είναι δύο κλάδοι που συνεχώς και παράλληλα εξελίσσονται. Όσο πιο πρόσφατη η γνώση που κατέχει κανείς, τόσο πιο εναρμονισμένη με τα νέα δεδομένα και εφαρμόσιμη.»
- Στις τελευταίες εκλογές φάνηκε μία κάποια δυσπιστία των δημοτών απέναντι στην υπερβολή, στα πανηγύρια και στα «μπαλκόνια». Έδειξαν να τα αντιμετωπίζουν ως «παρωχημένα» χαρακτηριστικά ορισμένων υποψηφίων ζητώντας να δουν παράλληλα και έργα. Τι να περιμένουμε από τα νέα παιδιά της διοίκησης Τσακίρη;
«Αρχικά, την ανανέωση του συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης με πείσμα, γνώση και υπευθυνότητα, ώστε να συμβαδίζει με την εποχή. Την ιεράρχηση των αναγκών με μια στροφή στην καθημερινότητα που θα επαναφέρει την εικόνα του Ωραιοκάστρου που όλοι ελπίζουμε να δούμε. Και έπειτα, την επιδίωξη να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες προς όφελος των πολιτών. Ως νέα γενιά έχουμε πρώτιστο χρέος απέναντι στον εαυτό μας και στο μέλλον του κόσμου, γι’ αυτό οφείλουμε να μιλάμε, να διεκδικούμε και κυρίως να δρούμε ενάντια σε επιζήμιες πρακτικές. Πλεονέκτημα μας οι φρέσκιες ιδέες, η δημιουργικότητα και η διάθεση για παραγωγικότητα.»
- Στην τελική ευθεία έχει μπει το σχέδιο συνεργασίας και συνέργειας των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης με τα ΚΤΕΛ του νομού. Ποια η θέση σας απέναντι στην ενδεχόμενη παραχώρηση της γραμμής “56 Ωραιόκαστρο” στα ΚΤΕΛ;
«Σημασία έχει και πρέπει να έχει μόνο η ασφαλής, γρήγορη και αποτελεσματική μετακίνηση και εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο ΟΑΣΘ, δυστυχώς, έχει αποδείξει πολλές φορές την αδυναμία του να ανταποκριθεί σε αυτό. Όταν ο πολίτης αργεί και ταλαιπωρείται καθημερινά να φτάσει στη δουλειά του ή στις όποιες υποχρεώσεις του, δεν θα κοιτάξουμε το χρώμα των λεωφορείων ή την ονομασία της επιχείρησης που θα αναλάβει τις μετακινήσεις.»