Μ. Παρασκευοπούλου: Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εκπαίδευση

Άρθρο της Μαρίας Παρασκευοπούλου στο Polites Oraiokastrou

“Η εκπαίδευση είναι ένα από τα πιο σημαντικά εχέγγυα για τη νέα γενιά και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προαχθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από καινοτομία, πρωτοβουλία, διάλογο και ενεργό δράση. Τα προβλήματα ωστόσο και οι προοπτικές στο χώρο της παιδείας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να λυθούν αποτελεσματικά χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση και τον ενεργό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κι αυτό διότι η παιδεία αποτελεί και τοπική υπόθεση, με την έννοια ότι η τοπική κοινωνία συμπληρώνει, εξειδικεύει και αξιολογεί με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες, την παράδοση και τις τέχνες, τους στόχους και τα προγράμματα που χαράσσονται από την κεντρική διοίκηση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση διατηρεί και εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους , ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών υποδομών προκειμένου να αναπτυχθεί μια δημιουργική σχέση εκπαίδευσης και τοπικής αυτοδιοίκησης με πολλά οφέλη .Με αφορμή τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου παρακάτω διατυπώνεται μια σειρά προτάσεων για τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με το εκπαιδευτικό και το κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο που θα υποστηρίξει η παράταξη μας ‘Μαζί για τον τόπο μας’:

  • Κρίνεται απαραίτητη η διδασκαλία τοπικής ιστορίας και πολιτισμού στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει εμπλουτισμός των κοινωνικών και πολιτισμικών εκδηλώσεων.
  • Σημαντική ενέργεια είναι, επίσης, η υπηρεσία ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης παιδιών για ζητήματα μαθησιακά, οικογενειακά και κοινωνικά (π.χ σχολικός εκφοβισμός, διάκριση μειονοτήτων). Με αυτό τον τρόπο, οι γονείς θα μπορούν να συμβουλεύονται τους ειδικούς για θέματα τα οποία αφορούν την πρόοδο των παιδιών τους αλλά και τους κατάλληλους τρόπους διαχείρισης σε πιθανούς προβληματισμούς. Η υπηρεσία αυτή θα στελεχώνεται από ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
  • Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία πνευματικού κέντρου νεότητας καθώς είναι μια από τις βασικές ελλείψεις η οποία είναι υψίστης αναγκαιότητας να καλυφθεί. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της βιβλιοθήκης με ποικιλία λογοτεχνικών βιβλίων και ηλεκτρονικών μέσων (tablet και υπολογιστές) αποτελεί μια επιπρόσθετη δέσμευση μας.
  • Κρίνεται σημαντική η εγκατάσταση και προμήθεια του απαραίτητου αθλητικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία καθώς και η ανακατασκευή των σχολικών υποδομών και η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων. Επίσης, θα υπάρξει άμεση υλοποίηση στο σχέδιο που αφορά τη μετατροπή του ανοικτού κολυμβητηρίου σε χειμερινό.
  • Θα διεκδικήσουμε την ένταξη μας σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και συμβάσεις οι οποίες υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει και μπορεί να ωφελήσει όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων ( π.χ. κιτ ρομποτικής)
  • Επιθυμούμε τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης να αυξηθούν καθώς και να εμπλουτιστούν με νέα προγράμματα. Τα προσφερόμενα προγράμματα του ΚΔΒΜ μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν ενήλικες ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης  θα μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας. Επίσης, στο Κ.Δ.Β.Μ. μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα: ‘τοπικοί παραδοσιακοί χοροί, εκμάθηση BRAILLE σε άτομα με προβλήματα όρασης, άθληση στην Τρίτη ηλικία, και ούτω καθ΄εξής.
  • Στοχεύουμε στην ανάπτυξη forum και στην οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων αναφορικά με θέματα που απασχολούν τη νεολαία και την εκπαιδευτική κοινότητα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε μαθητές με ειδικές δεξιότητες και πάντα θα συμμετέχουν ενεργά σε όλες μας τις δράσεις. Επιπρόσθετα, θα διεξάγονται συνεχώς σεμινάρια και ημερίδες στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες όπως είναι ο αυτισμός, το σύνδρομο asperger, η υπερκινητικότητα και η ελλειμματική προσοχή. Όλα τα παιδιά έχουν κάθε δικαίωμα στη μάθηση.

ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε, ΜΑΖΙ για την αλλαγή, ΜΑΖΙ με τον Πέτρο!

Μαρία Παρασκευοπούλου – Yποψήφια Τοπική Σύμβουλος Ωραιοκάστρου

============

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,