Η ταμπέλα στην είσοδο του Detmold (Γερμανία) με το όνομα του Δ. Ωραιοκάστρου

Σαιντ Ομέρ – Γαλλία , Χάσελτ – Βέλγιο, Ζάϊτς – π. Ανατολική Γερμανία, Σαβολίνα – Φινλανδία, Ωραιόκαστρο – Ελλάδα και Βερόνα– Ιταλία. Η ταμπέλα της φωτογραφίας βρίσκεται σε όλες τις εισόδους της πόλης του Detmold και το όνομα του δήμου Ωραιοκάστρου φιγουράρει ανάμεσα στα υπόλοιπα δείχνοντας τους «συμμάχους» και τους φίλους με τους οποίους διατηρούμε στενούς δεσμούς πολλά χρόνια τώρα.

Η αφορμή για να ξεκινήσει αυτό το πολύ όμορφο, που μεγάλωσε και μετουσιώθηκε σε αδελφοποίηση ανάμεσα σε Ωραιόκαστρο και Ντέτμολντ ήταν η τυχαία συμμετοχή μιας ομάδας νέων από τον πρώην δήμο Καλλιθέας σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα περίπου μια δεκαετία πριν. Και από τότε (2013) μέχρι σήμερα ανταλλάζουμε απόψεις, μοιραζόμαστε προβληματισμούς και φροντίζουμε ώστε η σχέση που έχουμε, να γίνεται πιο ισχυρή, πιο καρποφόρα.

«Κάθε φορά που έρχομαι στο Detmold και αντικρίζω το όνομα του Δήμου μας στην ταμπέλα, συγκινούμαι. Νιώθω πολύ περήφανος που συνέβαλα σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει προσφέρει μόνο θετικές εμπειρίες σε όλους μας» λέει στο Polites Oraiokastrou ένας από τους ανθρώπους που πίστεψε στην ιδέα και προσπάθησε να την κάνει πράξη. Ο Ανέστης Πολυχρονίδης…

Φέτος γιορτάστηκαν 10 χρόνια αδελφοποίησης με τη διοίκηση του δήμου να υποδέχεται τον δήμαρχο του Detmold, Φρανκ Χίλκερ και τα μέλη της αντιπροσωπείας από την γερμανική πόλη. Η επίσκεψή τους ήταν για όλους σημαντική. Όπως επιτάσσει η σωστή φιλοξενία, οι επισκέπτες πέρασαν όμορφα, συμμετέχοντας σε μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή με την εκδήλωση «Διαδρομές Πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο κτίριο «Παύλος Μελάς». Εκεί υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τριών γυναικείων συλλόγων, του Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «Αρίστη», του «Pick Art» και του «Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλίας του Δήμου Detmold».

«Η αδελφοποίηση των πόλεων μας ”αναβαθμίζεται” μετά από δέκα χρόνια. Με τον Δήμο Ωραιοκάστρου συμφωνήσαμε να δεσμευτούμε ακόμη πιο έντονα για πολιτιστικές ανταλλαγές και για την προώθηση θεμάτων εκπαίδευσης. Τα συνεργαζόμενα σχολεία από τις πόλεις μας έχουν υποστηρίξει το ένα το άλλο σε πολλά σημαντικά έργα τα τελευταία χρόνια και μέσω επισκέψεων γνώρισαν την κουλτούρα της άλλης χώρας. Θέλουμε και χρειάζεται να εμπλέξουμε τη νέα γενιά πιο εντατικά στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας, στον τομέα της προστασίας του κλίματος και σε πολλά βιώσιμα ζητήματα. Σας ευχαριστώ για τις πλούσιες στιγμές που ζήσαμε το Σαββατοκύριακο και για την θερμή ελληνική φιλοξενία που απολαύσαμε και θα πάρουμε μαζί μας στο Detmold», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Detmold, Φρανκ Χίλκερ.

«Οι Δήμοι Ωραιοκάστρου και Detmold πετύχαμε πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Αναπτύξαμε ισχυρούς δεσμούς, ανταλλάξαμε ιδέες και καλές πρακτικές σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτισμού, νεολαίας και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.» είπε εκτός των άλλων ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

Στη συνέχεια οι κύριοι Τσακίρης και Χίλκερ αντάλλαξαν συμβολικά δώρα.

Ακολούθησε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «Αρίστη», «Pick Art» και «Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλίας του Δ. Detmold».

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων Δ. Ωραιοκάστρου, Άγγελος Τσιτιρίδης, αναφέροντας ότι μεταξύ των δύο πόλεων δημιουργήθηκε ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή νέων και να αποδώσει καρπούς.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που η εκπρόσωπος του «Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλίας του Δ. Detmold» παρέδωσε στην πρόεδρο της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα», Μαρία Καστανοπούλου, δωρεά για την ενίσχυση της Μονάδας. Όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος, Ανέστης Πολυχρονίδης, τα μέλη του Συλλόγου είχαν έναν κουμπαρά και τον γέμισαν, για να συνδράμουν το έργο της Μονάδας που εδρεύει στο Ωραιόκαστρο.

============

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon