Ιστορικά Aυτοκίνητα: Μια βόλτα από το παρελθόν στο Ωραιόκαστρο

Φίλοι του παλαιού, κλασικού αυτοκινήτου αλλά και επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά μερικά από τα πιο ωραία και σπάνια αυτοκίνητα, μάρτυρες μίας άλλης, διαφορετικής και γιατί όχι, ρομαντικής εποχής.

Όσοι (λιγοστοί) βρέθηκαν στο κέντρο του Ωραιοκάστρου την Κυριακή το μεσημέρι, περιηγήθηκαν, φωτογράφισαν, συνομίλησαν με τους οδηγούς των 4τροχων καλλονών από τον Σύλλογο Ιστορικών Αυτοκινήτων Β. Ελλάδος. Όπως είπαν στο Polites Oraiokastrou ορισμένοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, κοινό κίνητρο όλων είναι το μεράκι και η αγάπη για τα οχήματα. Υπάρχει ένας όμορφος συναγωνισμός, όχι ανταγωνισμός, για να κρατήσει ο καθένας το δικό του όχημα πιο καλά διατηρημένο, πιο όμορφο, και πιο λειτουργικό.

Όλα τα αυτοκίνητα ήταν υπέροχα. Ενδεικτικά στεκόμαστε στα παρακάτω:

Morris Eight του 1934

Ο κ. Γιώργος Πατσιδιώτης, είναι ιδιοκτήτης ενός υπέροχου Morris Eight του 1934. Το αγόρασε το 2003 σε ένα ταξίδι του στην Κέρκυρα «σχεδόν πεταμένο» όπως μας είπε.

«Το πήρα από εκεί σε άθλια κατάσταση, σχεδόν πεταμένο, διαλυμένο, με λαμαρίνα γεμάτη σκουριές. Πήγαινε για σκραπ το αυτοκίνητο.» είπε στο Polites Oraiokastrou ο κ. Γιώργος και συνέχισε:

«Το φόρτωσα πάνω σε μία νταλίκα να έρθει στη Θεσσαλονίκη, όμως, ακούστε, η νταλίκα βγήκε από τον δρόμο λόγω χιονόπτωσης και το αυτοκίνητο διαλύθηκε τελείως.Είχα όμως το μεράκι και την τρέλα και χωρίς καμία απολύτως γνώση αποφάσισα να το φτιάξω ο ίδιος αφού κανένας λαμαρινάς δεν αναλάμβανε να το φτιάξει.»

Μετά από 7 χρόνια σκληρής δουλειάς ο κ Γιώργος το έβγαλε σε κυκλοφορία το 2010. Είναι ιδιοκτήτης ακόμα 17 ιστορικών αυτοκινήτων, ανάμεσά τους Fiat Balilla 1937, Jaguar e type 1961, Mercedes-Benz 540, ένα αμφίβιο του Β Παγκοσμίου πολέμου…κα.

«Όλα είναι ορίτζιναλ. Είναι αρρώστια και κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει αν δεν μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ένα υπέροχο χόμπι, μία εκτόνωση από τη δουλειά και την καθημερινότητα» κατέληξε ο κ. Πατσιδιώτης.

Volkswagen Karmann Ghia του 1967

«Το αυτοκίνητο το βρήκα το 1996 στην Κατερίνη» μας είπε ο ιδιοκτήτης, Νίκος Καραποστόλης, μιας επιτυχημένης εμπορικά coupe έκδοσης του «σκαραβαίου» (1955) που σχεδιάστηκε από Ιταλούς, κατασκευάστηκε από Γερμανούς και πουλήθηκε κυρίως σε Αμερικανούς.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που ήρθε στο Ωραιόκαστρο το είχε κάποιος επαγγελματίας οδηγός του ΚΤΕΛ, που ήξερε την αξία του είπε ο κ Καραποστόλης και συνέχισε:

«Ήταν άθικτο ατρακάριστο αλλά ατημέλητο. Έξι με επτά μήνες τον έπαιρνα τηλέφωνο κάθε μέρα. Τελικά κατάφερα να το αγοράσω και να το επισκευάσω μετά από προσπάθειες 5 ετών. Τότε δεν υπήρχε ούτε ίντερνετ ούτε καμία άλλη δυνατότητα επικοινωνίας για να βρει κάποιος ανταλλακτικά ή οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν. Μόνο Φαξ τηλέφωνα και επίπονη προσπάθεια. Δεν του λείπει ούτε βίδα, είναι αυθεντικό, δεν υπάρχει καμία μετατροπή.»

Κάντιλακ V16 του 1969

Εδώ βλέπουμε μία Κάντιλακ V16 του 1969 με αμάξωμα της εταιρίας Φλίτγουντ. Στην εποχή του αυτό το μοντέλο κατέρριψε όλα τα ρεκόρ άνεσης, αθόρυβης λειτουργίας και βελούδινης αίσθησης, ανάμεσα στα σύγχρονά του αμερικανικά μοντέλα.

To αυτοκίνητο ήρθε από τη Λάρισα. Ο ιδιοκτήτης του το «ανακάλυψε» παραμελημένο πριν από περίπου τεσσεράμισι χρόνια, το έφερε Θεσσαλονίκη όπου και έγινε ολική ανακατασκευή.

Citroen DS – «Βάτραχος» του 1972

Ο κ. Σόλωνας Χανιώτης είναι ιδιοκτήτης ενός Citroen DS (από το γαλλικό Deesse που σημαίνει θεά), ενός «Βάτραχου» του 1972. Έμεινε στην παραγωγή από το 1955 έως το 1974 δημιουργώντας έναν μύθο στα αυτοκινητικά δρώμενα.

«Εκτός του μοναδικού αεροδυναμικού σχήματος» μας είπε ο κ. Χανιώτης «ο «Βάτραχος» έφερε μια σειρά από πρωτοποριακές για την εποχή τεχνολογικές, το υδραυλικό σύστημα που τροφοδοτούσε την υδροπνευματική ανάρτηση, το σύστημα διεύθυνσης και τα φρένα, στάνταρ δισκόφρενα στον εμπρόσθιο άξονα, περιστρεφόμενα φωτιστικά σώματα και πολλά άλλα.

Το αυτοκίνητο το αγόρασα από την Αθήνα. Ξηλώθηκαν όλα από την αρχή. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο, δώσαμε πολύ αγάπη , είχαμε πολλά έξοδα αλλά τελικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.»

Τα αυτοκίνητα ήταν όλα χάρμα οφθαλμών και αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ιδιοκτήτες τους.

Σύλλογος Ιστορικών Αυτοκινήτων Β. Ελλάδος

«Σκοπός μας είναι να γνωρίζει ο κόσμος την ιστορία του αυτοκινήτου» είπε στο Polites Oraiokastrou ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικών Αυτοκινήτων Β. Ελλάδος, Τάσος Κάλφας, ο οποίος σημείωσε πως στα πλαίσια της δράσης «Γνωρίζω τον Τόπο μου» διοργανώνουν εκδηλώσεις σε μέρη που είναι πιο μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Δ. Ωραιοκάστρου και τον Εμπορικό Σύλλογο.

============

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,