Εκδήλωση μνήμης στο Μελισσοχώρι για τους ήρωες των μαχών Κιλκίς – Λαχανά

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου τιμά την επέτειο της 19ης Ιουνίου 1913 και τους ήρωες των ιστορικών μαχών Κιλκίς – Λαχανά με εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, στο Μελισσοχώρι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική πλατεία του χωριού, όπου ήταν εγκατεστημένο το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια των μαχών του Κιλκίς-Λαχανά το 1913 μεταξύ των ελληνικών και των βουλγαρικών δυνάμεων και όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη.

Εκείνη την περίοδο εγκαταστάθηκε στο Μελισσοχώρι το Γενικό Στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού, υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο που διηύθυνε τις νικηφόρες μάχες του Κιλκίς-Λαχανά. Η συμβολή των κατοίκων του χωριού στη νικηφόρα έκβαση των μαχών υπήρξε καθοριστική και αποφασιστική, καθώς η συμμετοχή τους ήταν πάνδημη.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11 το πρωί με έπαρση της Ελληνικής Σημαίας. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Ειρήνη Κούτσουρη, δικηγόρος, γραμματέας του Συλλόγου των εν Θεσσαλονίκη Μπαλτζιανών. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με προσκλητήριο νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι χορωδίες Παραδοσιακής Μουσικής ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου, καθώς και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,