Μπορεί ο Δήμος Ωραιοκάστρου να εκμεταλλευτεί τις νέες μορφές ενέργειας;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στις μέρες μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι παγκόσμιες προμήθειες σε ορυκτά καύσιμα όλο και λιγοστεύουν, ενώ το αντίκτυπό τους στην ατμόσφαιρα της γης είναι επιζήμιο. Έχει ξεκινήσει μία αναζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ένα βιώσιμο μέλλον, για τη γη και τον άνθρωπο. 

Ο Κώστας Ευθυμίου είναι μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη του Κυβερνητικού Προγράμματος της ΝΔ για την ενέργεια

Το Polites Oraiokastrou ζήτησε από τον κ. Κώστα Ευθυμίου, Εμπειρογνώμονα για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος για την Ενέργεια, την άποψή του για το άμεσο ενεργειακό μέλλον και πώς αυτό θα επηρεάσει και τον Δήμο Ωραιοκάστρου. Ο κ. Ευθυμίου ανταποκρίθηκε ευγενικά.

  • Παρακολουθούμε ότι τα θέματα ενέργειας και κυρίως των ανανεώσιμων πηγών βρίσκονται πολύ ψηλά στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή επικαιρότητα. Πώς βλέπετε το άμεσο ενεργειακό μέλλον και πώς αυτό θα επηρεάσει και τον Δήμο Ωραιοκάστρου;

Αρχικά πρέπει να σας πω ότι βρισκόμαστε ως Ανθρωπότητα σε σημείο κομβικό, στην εποχή μαζικού εξηλεκτρισμού, με την έννοια ότι η κατανάλωση ενέργειας για μεταφορά, θέρμανση, ψύξη κλπ. τείνει να καταστεί κατανάλωση ηλεκτρισμού, με απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Κοινώς, στο μέλλον η χρησιμοποιούμενη ενέργεια θα είναι ηλεκτρισμός, στο πρότυπο power-to-X.

Ταυτόχρονα, ως Ανθρωπότητα, αλλά και ως τοπικές κοινωνίες, βιώνουμε τις σφοδρές συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Οι 3 επόμενες δεκαετίες θα επιφέρουν κοσμογονικές αλλαγές στο πώς παράγουμε, αποθηκεύουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, σε μια προσπάθεια να φρενάρουμε την υπερθέρμανση.

Σε αυτή την προσπάθεια οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και οι μεγάλες μπαταρίες θα πρωταγωνιστήσουν.

Όλοι οι Δήμοι της χώρας θα επηρεαστούν από την αλλαγή πλεύσης και δεδομένων. Όλοι οι δήμοι θα κληθούν να αναλάβουν μείζονες πρωτοβουλίες μέσα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα διαμόρφωσης της καθημερινότητας αλλά και παραγωγής πολιτικής.

  • Πώς μπορεί ο Δήμος Ωραιοκάστρου να εκμεταλλευτεί προς όφελος των δημοτών του τις νέες μορφές ενέργειας και με ποια εργαλεία;

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, δεν πρέπει να χάσει άλλες ενεργειακές ευκαιρίες. Οφείλει να εκμεταλλευτεί το υπάρχον δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει:

α) τον ήλιο που μπορεί να παράγει τουλάχιστον 1500kWh ανά εγκατεστημένο kW ισχύος ετησίως,

β) να μετρήσει με πιστοποιημένους μετρητές το αιολικό δυναμικό στα υψώματά του και να καταλήξει σε σοβαρή αποτύπωση των δυνατοτήτων αξιοποίησής του και

γ) να προβεί σε αξιοποίηση του μεγάλου όγκου κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών υπολειμμάτων αλλά και κλαδεμάτων, σε συνεκμετάλλευση με ιδιώτες παραγωγούς και επενδυτές, αναπτύσσοντας μονάδα/ες παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από το βιοαέριο με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης (ή της αεριοποίησης για τα κλαδέματα).

Μάλιστα, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που παρέχει ιδιαίτερα προτερήματα σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις: Ο Νόμος 4513/2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες δίνει τη δυνατότητα σε δήμους και δημοτικούς φορείς για υλοποίηση έργων ΑΠΕ, αξιοποίηση κονδυλίων του Αναπτυξιακού και προτεραιότητα στο σύνολο των αδειοδοτικών διαδικασιών, μέσα από ενεργειακή κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

  • Οι Δημότες Ωραιοκάστρου θα μπορούν να προσβλέπουν σε Δωρεάν ενέργεια με τέτοιες πρωτοβουλίες;

Γενικά αποφεύγω τη χρήση της λέξης «δωρεάν», γιατί δεν γνωρίζω κάτι που να είναι δωρεάν εκτός από τη γονική αγάπη…

Ωστόσο, μέσα από τα εργαλεία που περιέγραψα, ο Δήμος θα μπορούσε να παράγει και να διαθέτει στο δίκτυο σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας με συμψηφισμό τις ηλεκτρικές ανάγκες σχολείων, δημοτικών κτιρίων κλπ.

Επιπλέον, θα μπορούσε να εγχέει στο δίκτυο ηλεκτρισμό, τα έσοδα του οποίου θα διοχέτευε στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των οικονομικά αδύναμων ή αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας.

Με την αξιοποίηση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών υπολειμμάτων μέσα από μονάδα αναερόβιας χώνευσης, ο Δήμος θα μπορούσε να καλύψει θερμικές ανάγκες τμήματος του Δήμου με τηλεθέρμανση.

Τέλος, με την παραγόμενη ενέργεια, θα μπορούσε να αναπτύξει δίκτυο ταχυφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, παρέχοντας χαμηλές τιμές φόρτισης σε δημότες με ειδική κάρτα περιμετρικά του αστικού συγκροτήματος Ωραιοκάστρου. Έτσι θα πετύχαινε σταδιακή υποκατάσταση του ρυπογόνου στόλου οχημάτων στο Ωραιόκαστρο, θα λύτρωνε το κέντρο Ωραιοκάστρου από την κίνηση και θα παρείχε οικονομική ελάφρυνση στους δημότες που επιλέγουν την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Όλα όσα σας αναφέρω είναι εφικτά και υλοποιήσιμα και, αν πραγματοποιηθούν, θα προσδώσουν στον Δήμο οικονομική ισχύ με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας: