Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, θεσμοθετώντας την εκδήλωση «Η ζωή είναι γυναίκα» τίμησε και φέτος γυναίκες που διακρίνονται για την προσφορά και τα επιτεύγματά τους, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» του Κτιρίου «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο .
Τιμήθηκε η Νέλλυ Δελή
Επί σκηνής τα φώτα άναψαν και φώτισαν την ηθοποιό και σκηνοθέτη, Νέλλυ Δελή. Το κοινό χειροκρότησε με ενθουσιασμό τη Νέλλυ Δελή και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, της προσέφερε μια ανθοδέσμη και μίλησε για το σπουδαίο έργο και την προσφορά της.
Ακολούθως τιμήθηκαν επτά γυναίκες για την προσφορά τους στον πολιτισμό, την μουσική, τον εθελοντισμό και την επιχειρηματικότητα.
Άννα Γεράση, Ιωσηφίνα Κατωφλίδου, Αθηνά Χατζίκου
Τα πρώτα τρία τιμώμενα πρόσωπα ήταν η Άννα Γεράση, εκπαιδευτικός μουσικής – μαέστρος της Γυναικείας Χορωδίας «Ευ Choralis» του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, η Ιωσηφίνα Κατωφλίδου, εκπαιδευτικός μουσικής – μαέστρος της Μικτής Χορωδίας Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου και ΕΜΑΣ «Φίλιππος Παλαιοκάστρου» και η Αθηνά Χατζίκου, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας – μαέστρος της Χορωδίας Παραδοσιακής μουσικής του ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου.
Η Άννα Γεράση αναφέρθηκε στον π. Νικόλαο Μοναστηρίδη, προϊστάμενο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και στις κυρίες που συμμετέχουν στη χορωδία, καθώς μέσα από τη συμμετοχή τους αναδεικνύεται η ομορφιά της μουσικής Τέχνης και μεταδίδεται στην τοπική κοινότητα.
Η Ιωσηφίνα Κατωφλίδου είπε πως αν και δεν κατοικεί στο Ωραιόκαστρο, «νιώθω κομμάτι αυτού του τόπου χάρη σε κάποιους ανθρώπους που στάθηκαν αφορμή για να βρίσκομαι σήμερα εδώ» και αναφέρθηκε στη σύσταση και στην εξέλιξη της χορωδίας και ευχαρίστησε τον π. Λάζαρο, τον Φώτη Παρπόρη και τα μέλη της χορωδίας.
Η Αθηνά Χατζίκου αναφέρθηκε στην μεγάλη μουσική προφορική παράδοση του Μελισσοχωρίου και στην προσπάθεια που ξεκίνησε για να καταγράψει, διασώσει και να μεταφέρει στις επόμενες γενιές την «ντοπιολαλιά» του χωριού. «Όνειρό μας είναι να ψηφιοποιηθεί όλο αυτό το υλικό της μουσικής παράδοσης και να μείνει για τις επόμενες γενιές», τόνισε.
Βάσω Μουρατίδου
Το επόμενο τιμώμενο πρόσωπο την Βάσω Μουρατίδου, χοροδιδάσκαλο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων».
«Δεν αισθάνομαι ότι έκανα κάτι παραπάνω από αυτό που αγαπώ και μου αρέσει να κάνω, να εκφράζομαι με το χορό και να αναδεικνύω την παράδοση. Το σημαντικότερο είναι να δημιουργείς φυτώρια για να έχει όλη αυτή η προσπάθεια συνέχεια, να καλλιεργείς στη συνείδηση των παιδιών την παράδοση, τον πολιτισμό, την ελληνικότητα για να μην κινδυνεύουν να χαθούν, τόνισε η κ. Μουρατίδου.
Σταυρούλα Χαραλάμπους
Η επόμενη τιμώμενη γυναίκα, ήταν η Σταυρούλα Χαραλάμπους, η οποία δώρισε πάνω από 2.000 βιβλία στις δημοτικές βιβλιοθήκες.
«Δεν νομίζω ότι έκανα κάτι ιδιαίτερο. Πάντα μου άρεσε να διαβάζω και κάποια βιβλία που δεν θα διάβαζα ξανά θεώρησα ότι είναι καλό να τα διαβάσουν και άλλοι», είπε η κ. Χαραλάμπους και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό όταν αναφέρθηκε στο σύζυγό τους που πριν περίπου ένα χρόνο «έφυγε» από τη ζωή: «Μας άφησε παρακαταθήκη μια βιβλιοθήκη με 3.000 βιβλία και ένα μέρος από αυτά η οικογένειά μας θα τα δωρίσει στις βιβλιοθήκες του Δήμου Ωραιοκάστρου».
Στέλλα Ντόκα
Το επόμενο τιμώμενο πρόσωπο, η επιχειρηματίας Στέλλα Ντόκα,
«Μαζί με τον άντρα μου ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Σήμερα η εταιρεία μας έχει 36 καταστήματα και 170 άτομα προσωπικό, όπως λέμε 170 οικογένειες, γιατί πάντα το σκεπτικό μας είναι να είναι καλά οι εργαζόμενοί μας, πολλοί από τους οποίους πορεύονται μαζί μας από 15 ως και 30 χρόνια. Περάσαμε δυσκολίες, αλλά προχωρήσαμε με πολύ αγάπη για αυτό που κάνουμε και με πολύ δουλειά για να τα καταφέρουμε», είπε η κ. Ντόκα.
Σοφία Χριστοφορίδου
Η Σοφία Χριστοφορίδου, αρχιτέκτονας μηχανικός, προϊστάμενη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκινημένη η κ. Χριστοφορίδου για την τιμή που της έγινε, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, να αναδειχθεί η ιστορία του τόπου. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια με αντικείμενο την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου κυρίως από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και στην περίπτωση του χαρακτηρισμού όλων αυτών ως μνημεία δημιουργείται ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή γιατί ταυτόχρονα εξετάζεται και ο χαρακτηρισμός των κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ. Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους Ευρωπαίους και μπορεί να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί όλο αυτό το ιστορικό απόθεμα», είπε η κ. Χριστοφορίδου.
Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας και παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, Χρήστος Μήττας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Ωραιοκάστρου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και δεκάδες πολίτες.