Με τόσα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, γιατί ο δήμος αγοράζει από ιδιώτες;

Της Όλγας Βασιλειάδου – Δημοτική Σύμβουλος “αν.α.σ.α.” / Εκπαιδευτικός / Σύμβουλος Εκπαίδευσης

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αναμόρφωση προϋπολογισμού) πληροφορηθήκαμε από τη διοίκηση του δήμου πως θα πληρώσει περισσότερα από 26.000 ευρώ για δύο εκπαιδευτικά προγράμματα το FollowGreen (για περιβαλλοντικά θέματα) και το πρόγραμμα «Ο τέλειος κόσμος. Μαθαίνουμε τη Δημοκρατία παίζοντας». Όμως …

Η Δημοτική αρχή δίνει 18.400 ευρώ σε ένα γραφείο επιστημόνων, που όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, έφτιαξαν την Smart City πλατφόρμα ενώνοντας τον Δήμο με Πολίτες, Σχολεία, Κοινωνικές Δομές & Τοπικές Επιχειρήσεις, δηλαδή σε μια ιδιωτική εταιρία αφού αμείβονται για τις υπηρεσίες τους! Το FollowGreen είναι ένα πρόγραμμα επιβράβευσης του Δήμου μέσω του οποίου τα εγγεγραμμένα μέλη συγκεντρώνουν πόντους επιβράβευσης, οι οποίοι δύναται να εξαργυρωθούν με κουπόνια σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις, κλπ κλπ. Αναρωτιέμαι, είναι αυτό το πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές; Με τόσα δωρεάν και παιδαγωγικά κατάλληλα προγράμματα, πρέπει να ξοδέψουμε 18.400 ευρώ;  

Την ίδια ώρα, η διοίκηση αποφάσισε να πληρώσει άλλα 8000 ευρώ για το πρόγραμμα «Ο τέλειος κόσμος. Μαθαίνουμε τη Δημοκρατία παίζοντας». Με μία πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο δεν υπήρξε τίποτα σχετικό, ούτε μια λέξη γι αυτό το πρόγραμμα!  

Στα τριάντα οκτώ χρόνια που υπηρέτησα στη δημόσια πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός, ως διευθύντρια σχολικής μονάδας και ως σύμβουλος εκπαίδευσης, δεν έχω συναντήσει κάτι αντίστοιχο.  

Οι σύγχρονες και πολιτισμένες κοινωνίες οφείλουν να στηρίζουν πολυδιάστατα την  εκπαίδευση των παιδιών ώστε να καταστούν ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, για την πρόοδο και διαιώνιση της ανθρωπότητας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις, να διαμορφώσουν στάσεις και να εμφανίσουν θετικές συμπεριφορές στην προστασία του περιβάλλοντος, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση κ.ά. στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αντίστοιχα, είναι κρίσιμο να εμφανίσουν θετικές συμπεριφορές σε θέματα ισότητας, υπευθυνότητας, δικαιωμάτων, αποδοχής διαφορετικότητας και δημοκρατίας.   

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, στα σχολεία οργανώνονται δράσεις, υλοποιούνται εκπαιδευτικά ή και βιωματικά προγράμματα, γίνονται συμπράξεις, πολλές φορές και ετήσιες δράσεις (project) κ.λπ. Τα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και άλλα προγράμματα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαιτείται να είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ή με άδεια του Υπουργείου Παιδείας. Και υπάρχουν πάρα πολλά και αξιόλογα ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενδεικτικά:   

Από το 2015 με τη συμμετοχή 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, τρέχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των Ελληνόπουλων για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με όραμα να διαμορφωθούν οι Ενεργοί Πολίτες του Αύριο, οι οποίοι θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας, μέχρι το 2030.  

Ο φορέας που υλοποιεί το πρόγραμμα (https://inactionforabetterworld.com), έχει πολλές δράσεις για εκπαιδευτικούς, νέους, οικογένειες, τοπική κοινωνία, ενεργούς πολίτες, υπεύθυνες επιχειρήσεις. Εκτός από το θαυμάσιο και απίστευτο σε ποιότητα και ποσότητα υλικό τρέχει παράλληλα και ο Πανελλήνιος διαγωνισμός Bravo Schools, που αναδεικνύει τις προσπάθειες των σχολικών μονάδων. Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω είναι ΔΩΡΕΑΝ,και εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.  

Ο ιστότοπος “Living Democracy” προσφέρει μοναδικό εκπαιδευτικό υλικό για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες και έχει την έγκριση των εθνικών αρχών και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Διατίθεται δωρεάν στα Ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες. Η ιστοσελίδα www.living-democracy.com  προσφέρει πλούσιο ποιοτικό υλικό για εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες, διευθυντές και διευθύντριες, καθώς και για γονείς. Επιπλέον, η Βουλή των Ελλήνων υλοποιεί προγράμματα για τη Δημοκρατία, ενδεικτικά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί το σύνδεσμο https://foundation.parliament.gr/el/dimokratia-kai-ekpaideysi εννοείται είναι ΔΩΡΕΑΝ και παιδαγωγικά κατάλληλα.  

Ο Δήμος οφείλει να είναι ο εμψυχωτής και ο συντονιστής στις προσπάθειες που καταβάλει η εκπαιδευτική κοινότητα. Οφείλει να είναι η «ομπρέλα» κάτω από  την οποία θα υλοποιηθούν συντονισμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέων και όλων μας. Έχει τις δυνατότητες αλλά και την υποχρέωση να το κάνει, για να βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα της ζωής μας. Αυτό όμως δεν γίνεται ούτε με αποσπασματικές κινήσεις, ούτε με αγορασμένα προγράμματα. Τα χρήματα των δημοτών πρέπει να χρησιμοποιούνται με σεβασμό και περίσκεψη και όχι να δαπανώνται όπως/όπου τύχει.  

Πέραν της χρηματικής επιβάρυνσης όμως, αναρωτιέμαι, ενώ έχουμε 9 αντιδημάρχους, με ευφάνταστους και εντυπωσιακούς τίτλους, γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ Αντιδήμαρχο Παιδείας, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας; Αυτό πρέπει να αλλάξει.  

Ας επενδύσουμε στα παιδιά και την εκπαίδευσή τους, για να καταστούν ενεργοί πολίτες γιατί … αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα. 

Χρήσιμες διευθύνσεις για τα ανωτέρω γραφόμενα  

https://inactionforabetterworld.com/bravo-schools/

https://www.followgreen.gr/

https://www.living-democracy.com/

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, ,