Έρχεται νέο πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης – Θα ισχύσει σε 5 δήμους

 Με την προτροπή να ακούσουμε τη φωνή των παιδιών μας, στο ζήτημα της ανακύκλωσης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τον τίτλο «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», στο οποίο μετέχουν οι δήμοι: Άνδρου, Ιωαννίνων, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Νέας Σμύρνης.

Στόχος είναι να επιτευχθεί υψηλός βαθμός του ποσοστού ανακύκλωσης ώστε η πρωτοβουλία να επεκταθεί παντού, υπογράμμισε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι το 2020 θα κηρυχτεί «έτος ανακύκλωσης».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η Δήμοι καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό ανακύκλωσης (στο συνολικό 18% που εμφανίζει με τον συμψηφισμό των βιομηχανικών αποβλήτων η χώρα), έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου 45%, «και όταν έχει νομική υποχρέωση να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020».

Μάλιστα τόνισε ότι με την έναρξη του επόμενου έτους 2020, θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος παρατήρησε ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη γεγονός που θα «αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τους πολίτες, κάτι που δεν επιθυμεί η Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα μείωσης της υπερφορολόγησης των πολιτών».

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,