Δ. Καρασαββίδης: Δεν ζητήσαμε ποτέ πίστωση χρόνου

Συνέντευξη του αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρη Καρασαββίδη στο «Polites Oraiokastrou» 

Περίπου τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο δήμο Ωραιοκάστρου, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Καρασαββίδης δίνει συνέντευξη στο Polites Oraiokastrou. 

Αναφέρεται στις πρώτες 100 ημέρες της διοίκησης, αποφεύγοντας όμως οποιαδήποτε αυτοκριτική. Μιλά για τον σχεδιασμό της, τις προτεραιότητες που θέτει για το επόμενο χρονικό διάστημα, μιλάει για το τι παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Στέκεται με νόημα στην διοικητική αναδιάρθρωση, στα έργα, στις συμμαχίες, στις ισορροπίες που πρέπει να υπάρχουν για το μέλλον του τόπου, στον ΟΑΣΘ. 

– Μπορείτε να μας κάνετε έναν σύντομο απολογισμό του έργου σας αυτές τις πρώτες 100 ημέρες διοίκησης; Τι έγινε, τι δεν έγινε σωστά και τι πρέπει να διορθωθεί από εδώ και πέρα; 

«Παρά τα εμπόδια και τους σημαντικούς περιορισμούς, καταφέραμε πολλά σε πολύ στενό χρονικό ορίζοντα. Ασχοληθήκαμε με τη διοικητική αναδιάρθρωση του δήμου, με αποτέλεσμα να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες έναν νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Σηκώσαμε μανίκια και δουλέψαμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη και παράλληλα καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό για το νέο έτος με επενδυτική και ανταποδοτική φιλοσοφία.

Συγκεκριμένα, μειώνουμε από 1ης Ιανουαρίου 2019 τα δημοτικά τέλη για όλους τους επαγγελματίες του δήμου μας κατά 11,4%, ενώ το ερχόμενο φθινόπωρο θα επαναξιολογήσουμε τα οικονομικά δεδομένα, με στόχο οι μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού να επεκταθο0ύν και στα νοικοκυριά.

Όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που καταθέτουμε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο δρομολογούμε έργα σε όλες τις δημοτικές ενότητες, τα οποία περιλαμβάνουν από επισκευές αθλητικών εγκαταστάσεων και παρεμβάσεις στα σχολεία, μέχρι κατασκευές νέων παιδικών χαρών και αναπλάσεις.

Ταυτόχρονα, έχουμε προβλέψει διπλάσια κονδύλια για τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων αλλά και αυξημένα κονδύλια για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Προχωράμε σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην καθαριότητα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προμήθεια νέων οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, με ειδική πρόβλεψη για τη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων. Μεγάλη έμφαση, εξάλλου, πρόκειται να δώσουμε στην ψηφιακή αυτοδιοίκηση μέσα από την ενσωμάτωση και αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων που προωθούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ανοιχτή διακυβέρνηση.

Και φυσικά να αναφέρω την άκρως επιτυχημένη διοργάνωση εκδηλώσεων που ξαναβάζουν τον δήμο Ωραιοκάστρου στον χάρτη της εξωστρέφειας, όπως ήταν το Ράλλυ Θερμαϊκού αλλά και η μεγάλη συναυλία με τους Stavento μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις ενόψει Χριστουγέννων».

– Όσο απομακρύνεστε χρονικά από την αφετηρία σας ως διοίκηση τόσο θα δυσκολεύεστε να πείσετε τους δημότες σας για το τι παραλάβατε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σε τι ευθύνεστε εσείς. Δώστε μας μία σύντομη εικόνα στο τι «κληρονομήσατε».

«Ποτέ σχεδόν μια νέα διοίκηση δεν παραλαμβάνει ιδανικές συνθήκες. Εμείς ωστόσο ουδέποτε ζητήσαμε πίστωση χρόνου. Διαχειριστήκαμε με αποφασιστικότητα και δυναμισμό τις υποθέσεις του δήμου από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση.

Εστιάσαμε σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα, καθώς πράγματι εντοπίσαμε σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς ευθύνης μας. Παραπάνω, σας έδωσα μια αντιπροσωπευτική εικόνα όσων δρομολογήσαμε».

-Προεκλογικά ζήσαμε παρουσίαση έργων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς μέχρι σήμερα να βλέπουμε «φως». Σε ποια δρομολογημένα έργα της προηγούμενης διοίκησης θα κόψετε «κορδέλα»; 

«Προεκλογικά πράγματι έγιναν αναφορές σε πολλά έργα. Μετεκλογικά, δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα έργα αυτά είχαν μείνει απλώς και μόνο σε ένα επίπεδο εξαγγελίας ή αρχικής έγκρισης, με αποτέλεσμα να δίνουμε καθημερινά μάχη με τον χρόνο, ώστε να προλάβουμε προθεσμίες. Μακάρι να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες, να γίνονται έργα, κι εδώ είμαστε, για να καλέσουμε όποιον το επιθυμεί να κόψουμε όλοι μαζί την κορδέλα».

– Άνοιξε ο διάλογος για τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου. Οι αποσπασματικές αλλαγές στο «έμψυχο υλικό» του δήμου που κάνατε φτάνουν ή θα προχωρήσετε βαθύτερα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου; 

«Η διοικητική αναδιάρθρωση και η ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του δήμου μας ήταν βασικές μας προτεραιότητες από την αρχή. Στόχος μας ο καθένας να έχει καθήκοντα σύμφωνα με τις ανάγκες του δήμου και να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών.

Αυτή η λογική θα είναι αποτυπωμένη στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου, ο οποίος και θα αποτελέσει ένα βασικό διοικητικό εργαλείο που θα εναρμονίζεται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Στρατηγικές προτεραιότητές μας μέσα από την αναδιάρθρωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας είναι ανάμεσα σε άλλα η χρηστή διοίκηση – διαφάνεια αλλά και η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη».

-Πώς κρίνετε την έως τώρα στάση της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια; 

«Δεν περιμένουμε από κανέναν να εγκαταλείψει την πολιτική ή ιδεολογική του ταυτότητα. Πολιτικές διαφορές, ιδεολογικές αποχρώσεις και γενικότερα διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως φυσικό να ακούγονται.

Αυτό είναι άλλωστε και το πνεύμα των εκλογών και της δημοκρατικής έκφρασης. Το θέμα όμως παραμένει πάντα το ίδιο: να συνθέτουμε όσο γίνεται τις διαφορετικές θέσεις, για να φτάνουμε σε θετικά αποτελέσματα για τους δημότες που μας ψήφισαν. Σε τελική ανάλυση σε αυτούς όλοι λογοδοτούμε και από αυτούς κρινόμαστε».

– Δέχεστε αυστηρή κριτική για δημοτικούς συμβούλους άλλων δημοτικών παρατάξεων που εντάχθηκαν στη διοίκηση στην οποία ανήκετε. Ουσιώδεις συνεργασίες ή «συναλλαγές» πίσω από κλειστές πόρτες; 

«Είναι αβάσιμη και άδικη μια τέτοια κριτική. Είμαστε μια νέα διοίκηση η οποία κλήθηκε να λειτουργήσει, όπως τόσες άλλες δημοτικές διοικήσεις ανά τη χώρα, στο πολύ δύσκολο πλαίσιο που έθεσε ο ‘Κλεισθένης’. Κληθήκαμε δηλαδή να διοικήσουμε υπό το βάρος εμποδίων που κανείς πριν από εμάς δεν είχε να διαχειριστεί και – αν με ρωτάτε– το καταφέραμε ως τώρα αρκετά καλά.

Υπήρξαμε από την αρχή ανοιχτοί σε συνεργασίες με ανθρώπους άλλων παρατάξεων πάνω στη βάση κοινών αντιλήψεων για το μέλλον του τόπου μας. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε καχύποπτοι σε συνεργασίες που έχουν στόχο την αποτελεσματική διοίκηση. Καχύποπτοι οφείλουμε να είμαστε μόνον απέναντι στο χάος, που δεν παράγει ποτέ τίποτα».

– Μπορείτε να διαμορφώσετε μία σταθερή πλειοψηφία μέσα στο Δ.Σ για την επόμενη τετραετία ή θα αναζητάτε λύσεις σε μείζονα ζητήματα του δήμου Ωραιοκάστρου μέσα από «ευκαιριακές» προσθαφαιρέσεις; 

«Στον λίγο χρόνο που μεσολάβησε από την ανάληψη των καθηκόντων μας θεωρώ ότι ως διοίκηση δείξαμε δείγμα γραφής και ως προς το πόσο σοβαρά έχουμε σκοπό να δουλέψουμε για τον δήμο και τους δημότες μας, αλλά και για το πόσο ανοιχτό μυαλό έχουμε σε καλές και ωφέλιμες προτάσεις από όποια πλευρά και αν αυτές προέρχονται.

Η ευθύνη όμως είναι τελικά συλλογική απέναντι στους πολίτες και βαραίνει όλους μας, ώστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το ζητούμενο για μας είναι η αποτελεσματικότητα και όχι οι στείρες αντιπαραθέσεις». 

– Ο κ. Τσακίρης συμμετέχει στο Δ.Σ του ΟΣΕΘ (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης) ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες να παλέψετε για να ανατραπεί η παραχώρηση της γραμμής ΟΑΣΘ «56 Ωραιόκαστρο» στο ΚΤΕΛ, όπως εντέλλεται και από το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου;

«Συνολικά για τη δημοτική αρχή αλλά και προσωπικά για τον δήμαρχο το ζήτημα της αναβάθμισης της ποιότητας εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από την αστική συγκοινωνία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Σημασία δεν έχει το χρώμα της γάτας. Σημασία έχει να πιάνει τα ποντίκια.

Εμάς μας ενδιαφέρει κάθε δημότης μας να μπορεί να συνδέεται απρόσκοπτα με το κέντρο της Θεσσαλονίκης και να απολαμβάνει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες αστικής συγκοινωνίας. Ήδη έχουμε ζητήσει την επέκταση του δρομολογίου της γραμμής Ν.55 μέχρι τα κοιμητήρια του Ωραιοκάστρου αλλά και την κατάλληλη προσαρμογή των δρομολογίων των γραμμών που εξυπηρετούν το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου καθώς και τα 1ο και 2ο Λύκεια Ωραιοκάστρου, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα μετακίνησης των μαθητών, που μας επισημάνθηκαν και από μέρους της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων.

Άλλωστε, ο κ. Τσακίρης έχει ήδη προβάλει το αίτημα για την καθιέρωση ενδοδημοτικής συγκοινωνίας καθώς και για τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων που εξυπηρετούν τη δημοτική ενότητα της Μυγδονίας, ώστε τα αστικά λεωφορεία της περιοχής να φτάνουν μέχρι και τον σιδηροδρομικό σταθμό».

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,