Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός έτους 2020 του Δήμου Ωραιοκάστρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Επενδύσεις στην καθαριότητα – στήριξη του επιχειρείν – ψηφιακός μετασχηματισμός» το τρίπτυχο του προϋπολογισμού για το 2020

Επενδύσεις – μαμούθ στον τομέα της καθαριότητας, ψηφιακός μετασχηματισμός, στήριξη του επιχειρείν μέσα από γενναίες μειώσεις δημοτικών τελών αλλά και εμβληματικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στο σύνολο των δημοτικών ενοτήτων συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του δήμου Ωραιοκάστρου για το 2020.

Ο δημοτικός προϋπολογισμός όπως και το τεχνικό πρόγραμμα για το νέο έτος εγκρίθηκαν χτες βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου. 

«Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν είναι απλώς ισοσκελισμένος από λογιστική άποψη. Είναι και ισορροπημένος από άποψη στρατηγικής στόχευσης», επεσήμανε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, παρουσιάζοντας προς το δημοτικό συμβούλιο τον πρώτο προϋπολογισμό της διοίκησής του. Όπως τόνισε, «στρατηγικός μας στόχος είναι ένας δήμος Ωραιοκάστρου που να επενδύει στον εαυτό του, ένας δήμος Ωραιοκάστρου που να πρωταγωνιστεί». 

«Πρόκειται για έναν απολύτως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος μένει πιστός στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και απαντάει στις ανάγκες των δημοτών μας. Κυρίως, όμως, πατάει σε ρεαλιστικά δεδομένα, γεγονός που τον καθιστά απολύτως υλοποιήσιμο», είπε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρης Καρασαββίδης. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός επέστρεψε από το Παρατηρητήριο, όχι μόνον εγκεκριμένος και χωρίς ψεγάδια, αλλά και με επαινετικές επισημάνσεις. 

Έμφαση στην καθημερινότητα

Ο δημοτικός προϋπολογισμός για το 2020 ανέρχεται στο ύψος των περίπου 33,74 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της τρέχουσας χρονιάς κατά 13,22%. 

Στον προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, αποτυπώνεται η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε ένα «επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ στον τομέα της καθαριότητας και της καθημερινότητας του πολίτη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, οι επενδύσεις μόνο σε πάγιο μηχανολογικό εξοπλισμό στην καθαριότητα είναι αυξημένες σε σχέση με το τρέχον έτος κατά 107%. Δηλαδή, από 725.000 ευρώ που είχαν προβλεφθεί για αυτόν τον σκοπό στον προϋπολογισμό του 2019, στον δημοτικό προϋπολογισμό του 2020 προϋπολογίστηκε κονδύλι 1.500.000 ευρώ.

«Επιλέγουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην καθαριότητα – καθημερινότητα, με στόχο να εξοπλίσουμε τον εν λόγω τομέα και να ενισχύσουμε τις παρεχόμενες προς τον δημότη υπηρεσίες. Αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά πάγιο μηχανολογικό εξοπλισμό, διαχείριση ογκωδών αντικειμένων, συντηρήσεις, αναβάθμιση του πρασίνου, παρεμβάσεις στην πολιτική προστασία, κ.ά.», επεσήμανε η αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Σοφία Δημητριάδου.

Εξάλλου, στον προϋπολογισμό του 2020 έχουν διπλασιαστεί τα κονδύλια που προορίζονται για τη διαχείριση του ζητήματος των αδεσπότων σε 120.000 ευρώ από 60.000 ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί για το 2019.

Στήριξη της επιχειρηματικότητας

«Μέσα στο 2020 κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη στήριξη του επιχειρείν στον τόπο μας», πρόσθεσε ο Παντελής Τσακίρης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, υπογραμμίζοντας ότι από 1ης Ιανουαρίου 2020 τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν κατά 11,4% για όλους τους επαγγελματίες.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, εξάλλου, σημείωσε ότι το φθινόπωρο του 2020 η δημοτική αρχή πρόκειται να επανεξετάσει τα οικονομικά δεδομένα και να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές καθαριότητας και φωτισμού, με στόχο η μείωση των τελών να επεκταθεί και στα νοικοκυριά.

Έργα άνω των εννέα εκατ. ευρώ

Ποσό άνω των εννέα εκατ. ευρώ προβλέπεται να κατευθυνθεί μέσα στο νέο έτος σε έργα για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου σε Καλλιθέα, Μυγδονία και Ωραιόκαστρο.

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Υποδομών και Αθλητισμού Άκης Καζαντζίδης, διαμορφώνεται στο ύψος των περίπου 9,4 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε ψηφιστεί για το 2019 κατά 11,5%.

Ενδεικτικά, για το 2020 έχουν προβλεφθεί κονδύλια 370.000 ευρώ για τη διαμόρφωση παιδικών χαρών. Από τα κονδύλια αυτά 150.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στη δημιουργία μιας νέας, εμβληματικού τύπου, παιδικής χαράς αρχικά στο Ωραιόκαστρο και τα υπόλοιπα 220.000 ευρώ θα αξιοποιηθούν για την πιστοποίηση και την αναβάθμιση υφισταμένων παιδικών χαρών σε όλες τις περιοχές.

Το ποσό των 312.000 ευρώ έχει εγγραφεί για έργα ανακατασκευής του πνευματικού κέντρου του Δρυμού, ενώ έχουν προβλεφθεί κονδύλια και για την ολοκλήρωση της πλατείας του Μεσαίου. Για έργα ανακατασκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων αναμένεται χρηματοδότηση ύψους 550.000 ευρώ.

Ψηφιακή αυτοδιοίκηση

Στην κεντρική τοποθέτησή του προς το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου υπογράμμισε ότι «κάνουμε γοργά βήματα, για να προλάβουμε το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδιάζοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν σημαντικά την επικοινωνία των δημοτών με τον δήμο και θα προάγουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ανοιχτή διακυβέρνηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, στον προϋπολογισμό της καινούριας χρονιάς έχουν εγγραφεί κονδύλια 246.000 ευρώ στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής.

Τα κονδύλια αυτά, όπως τα εξειδίκευσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Νέας Γενιάς Νικόλας Σαραμούρτσης, ανάμεσα σε άλλα αφορούν τη δημιουργία νέας δικτυακής πύλης, τον σχεδιασμό νέου λογότυπου, τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανοιχτής διαβούλευσης και διακυβέρνησης, μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους (δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους και στον δήμαρχο) καθώς και τη δημιουργία πλατφόρμας ευρέσεως εργασίας.

«Παράλληλα, ενισχύουμε την εξωστρέφεια του δήμου, επιδιώκουμε τη συμμετοχή του σε δίκτυα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, συνεργαζόμαστε με ευρωπαϊκές πόλεις – εταίρους σε κρίσιμα πεδία όπως είναι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η απασχόληση, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η βιώσιμη κινητικότητα, η τοπική ανάπτυξη,  ο πολιτισμός, οι πολιτικές για τους νέους και τα έξυπνα συστήματα», κατέληξε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,