Η. Ζιακούλης: Δεν υπήρξε «συνδιαλλαγή» με τον Παντελή Τσακίρη

  • Συνέντευξη στο Polites Oraiokastrou

Για όλους και για όλα μίλησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ωραιοκάστρου και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πολιτεία με Όραμα» Ηλίας Ζιακούλης, σε μία εκ βαθέων συνέντευξη στο Polites Oraiokastrou. 

Αναφέρεται στις αιτίες της βαριάς εκλογικής ήττας του Αστέριου Γαβότση και χαρακτηρίζει «λάθος» την απόφαση του πρώην δημάρχου να παραιτηθεί, καθώς από τη μία δεν είναι «ότι καλύτερο για την υστεροφημία του» και από την άλλη «έπρεπε να μείνει και να κάνει αντιπολίτευση».

Αντίθετα, σχολιάζει πως οι πρώτοι μήνες της διοίκησης του Παντελή Τσακίρη είναι μια «καλή αρχή» με προγραμματισμό που θα φέρει αποτελέσματα στο Ωραιόκαστρο και απαντά στη σκληρή κριτική που δέχεται για την απόφαση να συνεργαστεί μαζί του, λέγοντας πως δεν υπήρξε «καμία συνδιαλλαγή».

«Τώρα που η χώρα μας βγαίνει από μία κρίση, θεωρώ πως είναι ευκαιρία και για το Ωραιόκαστρο να πάει μπροστά με τη νέα διοίκηση που εξέλεξαν οι πολίτες» τονίζει ο κ. Ζιακούλης σημειώνοντας με νόημα ότι πνέει ένα καινούργιος αέρας στον τόπο.

ΕΡ: Είναι βέβαια νωρίς για να κρίνουμε τη νέα διοίκηση, αλλά έχει δώσει κάποια δείγματα γραφής. Πως τα βλέπετε εσείς;

Το να κρίνεις μια διοίκηση μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες θεωρώ ότι αν μη τι άλλο είναι επιπόλαιο. Το σημαντικό όμως είναι για εμένα, πως έγινε μία καλή αρχή. Βλέπω έναν προγραμματισμό στις κινήσεις του νέου δημάρχου και θεωρώ ότι θα φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια, ώστε να μπορέσει ο δήμος μας και οι πολίτες, να πάρουν όλα όσα πρέπει από μία νέα διοίκηση. 

ΕΡ: Σε αυτή τη διοίκηση συμμετέχετε και εσείς ως νέο μέλος και μάλιστα από θέση αντιδημάρχου.

Ο εκλογικός νόμος ήταν η απλή αναλογική. Ο κόσμος αποφάσισε για το ποιος θα διοικεί, πόσοι θα εκλεγούν και ποιοι θα είναι στην αντιπολίτευση. Από τη στιγμή που ο εκλογικός νόμος έδινε τη δυνατότητα της συνεργασίας, ο κόσμος ψήφισε με αυτό το κριτήριο. Για εμένα η συνεργασία ήταν μονόδρομος. 

Το να γυρίσεις την πλάτη σε μία νέα διοίκηση, η οποία δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, είναι σαν να επενδύεις στην ακυβερνησία. Μου έγινε η πρόταση και τη δέχτηκα. Ο κόσμος με τίμησε με τη ψήφο του, με εξέλεξε πρώτο δημοτικό σύμβουλο στο Ωραιόκαστρο με την «Πολιτεία με Όραμα», μου έδωσε μία εντολή. Να συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα προβλήματά του με τη διοίκηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές. Ο Παντελής Τσακίρης ήταν αυτός που βγήκε δήμαρχος…

ΕΡ: Ο οποίος και σας πρότεινε να αναλάβετε και την αντιδημαρχία Πολιτισμού. Αν θα φύγετε από τη διοίκηση, θα συνεχίσετε να στηρίζεται τη διοίκηση του κ. Τσακίρη;

Η αντιδημαρχία δεν είναι αυτοσκοπός για μένα. Φυσικά και θα συνεχίσω να στηρίζω τη διοίκηση και σαν απλός δημοτικός σύμβουλος. Εξάλλου δεν είμαι ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος από άλλη δημοτική παράταξη που στηρίζω τη διοίκηση.

Θα παλέψω για το καλό του τόπου μου από όποια θέση και να είμαι. Ο δήμαρχος αποφάσισε, δεν υπήρξε κάποια «συνδιαλλαγή» ώστε να προκύψει η αντιδημαρχία. Έγινε η πρόταση και την αποδέχτηκα. Ο δήμαρχος είναι αυτός που αποφασίζει που και ποιος. Ενίοτε ο δημοτικός σύμβουλος μπορεί να προσφέρει περισσότερα από έναν αντιδήμαρχο.

ΕΡ: Εκλεγήκατε όμως με τη δημοτική παράταξη «Πολιτεία με Όραμα». Σήμερα ποια είναι η «Πολιτεία με Όραμα; Είστε εσείς ή κάτι άλλο; 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Μαΐου είναι η «Πολιτεία με Όραμα». Οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με παραφιλολογίες και με μυθεύματα. Είναι οι έξι που εξέλεξαν οι δημότες. Οι δύο που ανεξαρτητοποιήθηκαν και οι τέσσερις που συνέχισαν και συνεργάστηκαν με τη νέα διοίκηση. Όσοι αποχώρησαν και έφυγαν, καλώς έφυγαν. Η «Πολιτεία με Όραμα» για την επόμενη τετραετία θα είμαστε εμείς.

ΕΡ: Διατελέσατε δήμαρχος μετά την ήττα της παράταξης…

Κοιτάξτε, η θητεία μας τελείωνε τον Αύγουστο. Επομένως υπήρχαν ακόμα τρεις μήνες διοίκησης. Χάνοντας τις εκλογές υπήρξε η παραίτηση του Αστέριου Γαβότση. Εγώ λοιπόν ανέλαβα τις ευθύνες έχοντας την καθολική αποδοχή των συναδέλφων μου, γιατί ο τόπος έπρεπε να διοικηθεί. Άλλωστε η εντολή του κόσμου όταν μας έστειλε το 2014 να διοικήσουμε ήταν για μέχρι το τέλος της θητείας μας, δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου του 2019. 

Ήταν ένα πολύ κρίσιμο τρίμηνο. Διακυβεύονταν πολλά. Αυτά που κινδύνευαν να χαθούν ήταν πολλαπλάσια από αυτά που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. Μη ξεχνάτε ότι υπήρχαν αρκετά έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος να απενταχθούν αν δεν υπήρχε η συνέχεια αυτών που μείναμε να δουλέψουμε. Έπρεπε λοιπόν να κρατήσουμε όρθιο τον δήμο Ωραιοκάστρου και να τον παραδώσουμε στη νέα διοίκηση όπως αρμόζει σε μια πολιτισμένη κοινωνία. 

ΕΡ: Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο τρόπος αποχώρησης του πρώην δημάρχου, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μετά την εκλογική του ήττα, ήταν ένα είδος προσβολής για τον κόσμο του Ωραιοκάστρου. Συμφωνείτε;  

Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνω τον Αστέριο Γαβότση. Άλλωστε ήταν ο άνθρωπος που τα πέντε χρόνια που ασκήσαμε διοίκηση στο Ωραιόκαστρο με τίμησε και με τη θέση του προέδρου και με τη θέση του αντιδημάρχου. Αγωνιστήκαμε για τα προβλήματα του τόπου και πιστεύω πως πετύχαμε πάρα πολλά μαζί. 

Τώρα, για την απόφασή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την ετυμηγορία των πολιτών, θεωρώ πως ήταν λανθασμένη απόφαση και πως δεν ήταν ότι καλύτερο για την υστεροφημία του. 

ΕΡ: Υπάρχουν έργα δρομολογημένα της πρώην διοίκησης …

Οι διοικήσεις έχουν συνέχεια. Η «Πολιτεία με Όραμα», ο Αστέριος Γαβότσης, έχασε τις εκλογές. Ήρθε μία διοίκηση η οποία ότι καλό βρήκε, το συνεχίζει. Δεν αρνείται να το πιστώσει στην προηγούμενη διοίκηση. Δε χρειάζεται να μιλάμε κάθε φορά που γίνεται κάτι. Τα έργα μιλούν από μόνα τους, φαίνονται και κανείς δεν το αρνείται. Ούτε ο νέος δήμαρχος. 

Αν ήθελε ο κ. Γαβότσης να κρατήσει την «Πολιτεία με Όραμα» όπως ήταν, με το σχήμα που υπήρχε, έπρεπε να μείνει και να κάνει αντιπολίτευση. Να μην παραιτηθεί. Τότε και εμείς θα εξετάζαμε από κοινού τη θέση μας σε ότι αφορά τη συνεργασία μας. Από τη στιγμή λοιπόν που εγκατέλειψε το τιμόνι του δήμου και δεν ορκίστηκε ούτε καν δημοτικός σύμβουλος, έπρεπε να επιλέξουμε. Νομίζω πως πράξαμε το σωστό. 

ΕΡ: Τι έφταιξε για την εκλογική ήττα της «Πολιτεία με Όραμα»; 

 Θεωρώ ότι δέχτηκε ένα απαράδεκτο bulling από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση, με το πολύ μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού. Μπορεί να έγιναν και λάθος χειρισμοί, αλλά μη ξεχνάμε όμως ότι γίναμε το «πειραματόζωο» όλης της Ελλάδας.

Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον δήμο Ωραιοκάστρου, να «υποτάξουν» τους πολίτες ως παράδειγμα για την υποδοχή προσφύγων. Εκεί μπορεί να έγιναν και κάποιοι λάθος επικοινωνιακοί χειρισμοί. Από εκεί και πέρα πιστέυω ότι ήταν μία επιτυχημένη διοίκηση. Δυστυχώς όμως δε μπορέσαμε να πείσουμε τον κόσμο.

ΕΡ: Τι πήγε στραβά λοιπόν αφού, όπως λέτε, κάνατε έργο; 

 Φυσικά κάναμε έργο. Υπήρξε όμως ένα βαθύτατο έλλειμα επικοινωνίας. Σε αυτό ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο αυτοί που συμβούλευαν τον δήμαρχο έχοντας το επικοινωνιακό κομμάτι της παράταξης και της διοίκησης του δήμου. Ήταν απόλυτα ερασιτέχνες και χειρίζονταν τα θέματα με σκοπό μόνο το προσωπικό τους όφελος. 

Κρυμμένοι πίσω από ένα site ή από οτιδήποτε άλλο, δεν λειτουργούσαν με γνώμονα το πως θα «περάσει» ένα έργο προς τα έξω, να το μάθει ο κόσμος, αλλά το πως θα αυτοπροβληθούν οι ίδιοι και πως θα δημιουργήσουν κάτι για το αύριο, για τους ίδιους και όχι για την παράταξη. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο δικό μας μειονέκτημα απέναντι στις υπόλοιπες παρατάξεις και τους επικεφαλής υποψηφίους τους, με αποτέλεσμα να χάσουμε τις εκλογές.  

ΕΡ: Δέχεστε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τη συμμετοχή σας στη διοίκηση του κ. Τσακίρη. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική; 

 Εγώ ξέρω την εντολή που μου έδωσαν οι συνδημότες μου. Οι οποίοι με εξέλεξαν πρώτο από την «Πολιτεία με Όραμα» στο Ωραιόκαστρο, δίνοντάς μου σαφέστατη εντολή να υπερασπιστώ την πρόοδο του τόπου μας από ένα διαφορετικό σχήμα διοίκησης. 

Και εδώ θέλω να σημειώσω το εξής: αν είχε εκλεγεί στη δεύτερη Κυριακή ο Αστέριος Γαβότσης, δε θα συνεργάζονταν με άλλους; Θα είχαμε έξι δημοτικούς συμβούλους. Τι θα γινόταν τότε; Δεν έπρεπε λοιπόν να συνεργαστούμε; Με ποιους θα συνεργαζόμασταν; Με κανέναν;

ΕΡ: Δεν είχε κάνει το «κουμάντο» του νωρίτερα ο πρώην δήμαρχος;

 Εξ όσων γνωρίζω ναι, φυσικά και είχε γίνει το κουμάντο του όπως λέτε. Έγιναν και συναντήσεις με επικεφαλής άλλων δημοτικών παρατάξεων, πλην του κ. Τσακίρη, όπως θεωρώ ότι έκαναν και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο εκλογικός νόμος άλλωστε χάραζε τον δρόμο. Και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι από την πρώτη Κυριακή δεν θα υπήρχε νικητής. Άρα, όλοι ήταν αναγκασμένοι να αναζητήσουν συναινέσεις. Αυτό κάναμε και εμείς. 

ΕΡ: Έχετε καλές σχέσεις με τους άλλους αντιδημάρχους;

Θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες σχέσεις που θα μπορούσα να έχω. Το βασικό μέλημα όλων μας, θα το πω ακόμα μία φορά, είναι πως θα πάει ο δήμος μας μπροστά. Αυτό μας προβληματίζει, αυτό μας καθοδηγεί. 

 ΕΡ: Διατελέσατε πρόεδρος της ΔΗΚΕΩ. Να γίνει διαχειριστικός έλεγχος της ΔΗKΕΩ; 

 Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη ΔΗΚΕΩ. Η Δημοτική επιχείρηση είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε έλεγχο, τα πάντα κινούνταν με νομιμότητα. Υπήρξε ένα πολύ σοβαρό έργο στην ΔΗΚΕΩ στην οποία είχα την τιμή να διατελέσω πρόεδρος επί μία πενταετία και απ’ ότι βλέπω και ο σημερινός πρόεδρος πάει πολύ καλά. Θα συνεχιστεί αυτό το έργο. 

ΕΡ: Είχατε την αντιδημαρχία Καθαριότητας. Tι είναι αυτό που κάνει η σημερινή διοίκηση που δεν μπόρεσε να κάνει ο Ηλίας Ζιακούλης και η εικόνα του Ωραιοκάστρου είναι σαφώς καλύτερη στον τομέα αυτόν;

 Ο καθένας που έρχεται βάζει την πινελιά του. Υπήρξαν προβλήματα. Όταν ανέλαβε ο κ. Ιωσηφίδης ήταν πολύ μεγαλύτερα, στη συνέχεια ανέλαβα εγώ με λιγότερα προβλήματα και η σημερινή αντιδήμαρχος ανέλαβε με ακόμα πιο λίγα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά. 

Να σημειώσω επίσης, ότι εγώ ανέλαβα αντιδήμαρχος τον Νοέμβριο του 2017, και το λέω αυτό επειδή σχολιάστηκε από τον κ Γαβότση. Ότι δήθεν μου έλεγε και εγώ δεν έκανα. 

Τα χρήματα στα ταμεία του δήμου από την αύξηση των δημοτικών τελών άρχισαν να φαίνονται το 2018. Το 2018 χτίστηκε λοιπόν ένας προϋπολογισμός για το 2019, ο οποίος ήταν  βασισμένος στα έσοδα που θα έρχονταν από την αύξηση των δημοτικών τελών. Το 2019 όμως ήταν μία προεκλογική χρονιά που τους δύο πρώτους μήνες δε γίνεται απολύτως τίποτα. Μου έμενε ένας μήνας μόνο για να «ξοδέψω» ένα κουμπαρά περίπου 3 εκατ. ευρώ. 

Το πρέπων και το σωστό ήταν να έρθει η επόμενη διοίκηση που έχει χρόνο μπροστά της και να τα κάνει όλα όπως έπρεπε να γίνουν. Για αυτό προέκυψε και το πολύ μεγάλο πλεόνασμα που πρέπει η νέα διοίκηση να το αξιοποιήσει όπως μπορεί καλύτερα. 

ΕΡ: Να παραμείνει ή να καταργηθεί η απλή αναλογική; 

 Να καταργηθεί. Θεωρώ πως για τον σημερινό δήμαρχο θα ήταν πιο εύκολο να δουλέψει με το παλιό εκλογικό σύστημα.  Ίσως ακόμα οι κοινωνίες μας δεν είναι πλήρως έτοιμες για να δεχθούν συστήματα τύπου απλής αναλογικής. Αυτό φαίνεται βέβαια και από την κριτική που δέχονται όσοι συνεργάζονται με τις διοικήσεις που προέκυψαν με αυτόν τον τρόπο. Για εμένα ο Παντελής Τσακίρης είναι από τους αδικημένους του εκλογικού συστήματος , ταυτόχρονα όμως είναι και ο άνθρωπος που έδειξε ότι μπορεί να ενώσει στο δημοτικό συμβούλιο. 

Να θυμίσω ότι εμείς, επί διοίκησης Γαβότση είχαμε πάνω από 20 δημοτικούς συμβούλους και υπήρχαν φορές που δεν μπορούσαμε να περάσουμε θέματα, όχι τώρα που ο σημερινός δήμαρχος έχει οκτώ και είναι αναγκασμένος να ψάχνει για συναινέσεις. 

ΕΡ: Πως κρίνετε την αντιπολίτευση;

 Η δουλειά της είναι να κάνει αντιπολίτευση.

ΕΡ: Την κάνει σωστά αυτή τη δουλειά; 

Θεωρώ, χωρίς τις ελάχιστες υπερβολές, πως είναι ένα καλό δημοτικό συμβούλιο. 

ΕΡ: Ο Πολιτισμός ενώνει το Ωραιόκαστρο; 

Ο Πολιτισμός πρέπει να ενώνει όλους τους πολίτες του δήμου μας. Διαδέχτηκα ένα επιτυχημένο αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον κ. Αταμιάν και αυτό κάνει ακόμα πιο υπεύθυνο τον ρόλο μου. Υπάρχουν όνειρα, σχέδια, υπάρχουν ιδέες τις οποίες θα τις δείτε να πραγματοποιούνται στο μέλλον. 

ΕΡ: Ποιο είναι το αυτοδιοικητικό μέλλον του Ηλία Ζιακούλη; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε και ως υποψήφιο δήμαρχο; 

 Εδώ στο Ωραιόκαστρο δεν πάσχουμε από υποψήφιους δημάρχους. Έχουμε αρκετούς και δε νομίζω ότι θα προσέθετε κάτι νέο η υποψηφιότητά μου. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι μπροστά και αυτός είναι που θα δείξει πως θα κυλήσουν οι εξελίξεις στον τόπο. 

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , ,