Απίστευτο: Τελειωμένο στα …χαρτιά το αποχετευτικό Μελισσοχωρίου και Λητής!

Ο δήμος ψάχνει χρηματοδότηση για να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τα ανεκτέλεστα τμήματα του αποχετευτικού, ενώ αυτά φαίνονται ολοκληρωμένα

Η αποκάλυψη του Παντελή Τσακίρη για το αποχετευτικό σε Μελισσοχώρι και Λητή εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Το έργο φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί 100% στα…χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα υπολείπονται ακόμα 8 χιλιόμετρα στο ένα χωριό και άλλα 300 μέτρα στο άλλο!

Ο κ. Τσακίρης ενημερώθηκε για το τι ακριβώς συνέβαινε στην Αθήνα. Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών – Διοικητικού, Δημήτρη Καρασαββίδη, επισκέφτηκε τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) και στη συνέχεια την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων για έναν πολύ σημαντικό λόγο: να βρει διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για να εντάξει το υπόλοιπο αποχετευτικό Μελισσοχωρίου και Λητής.

Τότε έμαθαν με μεγάλη τους έκπληξη πως το αποχετευτικό στα δύο χωριά, όχι μόνο φαίνεται τελειωμένο στα χαρτιά -κάτι που τους προξένησε εντύπωση- αλλά και ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα στη Διαχειριστική του ΕΣΠΑ για το ανεκτέλεστο τμήμα! (δείτε το video)

Αν ευσταθούν λοιπόν όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, τότε κάποιος πρέπει να ενημερώσει υπεύθυνα και αναλυτικά τους κατοίκους της περιοχής για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το Polites Oraiokastrou ζήτησε από τον επικεφαλής της «Αλληλεγγύη Ανατροπή» και κάτοικο δημοτικής ενότητας Μυγδονίας, Γρηγόρη Εδιρνέλη, να τοποθετηθεί για το θέμα.

«Το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο» είπε ο κ. Εδιρνέλης και συνέχισε: «Πως είναι δυνατόν να φαίνεται ένα έργο πλήρως αποπερατωμένο στα χαρτιά (σύμφωνα με το Δήμαρχο) και οι πολίτες Μελισσοχωρίου και Λητής να μην το έχουν δει ακόμη αλλά ούτε να βλέπουν κάτι να κινείται από άποψη έργου.

Δυστυχώς εδώ κάτι περίεργο συμβαίνει στο οποίο και θα πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις από τους αρμόδιους της διοίκησης και ειδικά από τον δήμαρχο.

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι μελέτες υφίστανται εδώ και καιρό αλλά δυστυχώς δεν έγινε ποτέ δυνατό να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο (Φιλόδημος, ΕΣΠΑ, κ.λ.π) και από ότι φαίνεται η διοίκηση δεν κινείται στην οδό της πίεσης για να το εντάξει, αλλά απλώς και μόνο παρακαλάει μήπως και δεήσει κάποιος παράγοντας από την περιφέρεια ή την κεντρική εξουσία να συνδράμει στην εξεύρεση πόρων. Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλους τους δημότες.

ΠΩΣ γίνεται ένα έργο να φαίνεται τύποις ολοκληρωμένο ΕΝΩ στην πραγματικότητα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».

Τι είπε ο Παντελής Τσακίρης στο δημοτικό συμβούλιο:

«Η διαχειριστική του ΕΣΠΑ μας είπαν ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για αυτά τα οκτώ ανεκτέλεστα χιλιόμετρα. Υπήρχε δηλαδή η υπόθεση από αυτούς, ότι με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχε ολοκληρωθεί το έργο και στα τρία χωριά.

Μας κατεύθυναν να απευθυνθούμε στην Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων στον κ. Μάρνη και στον κ. Αρβανίτη συγκεκριμένα, ο οποίος είναι ο προϊστάμενος, να τους παραθέσουμε το πρόβλημα και να μπορέσουμε να εντάξουμε το Μελισσοχώρι και τα 300 μέτρα της Λητής στους οικισμούς γ’ προτεραιότητας όπου σήμερα δεν είναι.

Και αυτό το πράγμα έχει μια διαδικασία. […] Αυτό το πράγμα σημαίνει χρονικά ότι, μέχρι τον Ιούνιο θα αποφανθεί αν μπορεί να ενταχθεί το Μελισσοχώρι με την υφιστάμενη κατάσταση σε αυτούς τους οικισμούς γ’ προτεραιότητας και θα μας υποδείξει μετά η γραμματεία τους τρόπους χρηματοδότησης.

Μας άφησαν να διαφανεί ότι υπάρχουν χρήματα αδιάθετα, ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 2 εκατ. ευρώ, τα οποία αφού γίνουν τα πρώτα βήματα, θα μπορέσουμε να τα διεκδικήσουμε.

Χρονικά εγώ πιστεύω ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορέσουμε να υποβάλουμε το αίτημα μας για χρηματοδότηση αν όλα πάνε καλά και εντάξουμε την περιοχή σε αυτό το συγκεκριμένο κλιμάκιο που λέγεται οικισμοί γ΄ προτεραιότητας.

Και επίσης μας είπαν ότι τους προξένησε εντύπωση ότι στα στοιχεία τα οποία διέθετε η ΔΕΥΑΩ, το έργο δεν είχε γίνει, δεν είχε ολοκληρωθεί, φαινόταν μάλλον ολοκληρωμένο στο 100%.

Τους ενημερώσαμε λοιπόν εμείς, θα έρθουν, θα υποβληθεί έρευνα και από τους ίδιους, αλλά από εκεί και πέρα η μέριμνά η δικιά μας είναι η αίτηση και από εκεί και πέρα τα χρηματοδοτικά εργαλεία να το υλοποιήσουμε. »

Ακολουθεί το βίντεο

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας: