Κατά της καύσης απορριμμάτων Δ. Παύλου Μελά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά της καύσης απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία τάσσεται, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Παύλου Μελά. Ο Δήμος υπενθυμίζει αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ αναφέρει ότι μετά από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση από τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παύλου Μελά.

Σε αυτήν σημειώνεται ότι «η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες χώρες του κόσμου βιώνουν αυτή τη στιγμή, μια πρωτόγνωρη πανδημία η οποία έχει οδηγήσει στην απαγόρευση σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων» ωστόσο «η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ και η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κινούν τις τελευταίες μέρες, ξανά διαδικασίες για να καταφέρει η παραπάνω εταιρεία να πάρει την πολυπόθητη εδώ και χρόνια, άδεια καύσης των δευτερογενών απορριμμάτων RDF και SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας».

«Με αίσθημα ευθύνης της προάσπισης της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος της περιοχής μας, δηλώνουμε ξανά την αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενούς καυσίμου στη γνωστή τσιμεντοβιομηχανία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ζητείται, άλλωστε, η αναστολή των διαδικασιών «τροποποίησης, δημοσιοποίησης και έγκρισης της ΑΕΠΟ της εταιρείας που αφορούν την καύση των απορριμμάτων, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα μας» και καλούνται σε επαγρύπνηση η τοπική κοινωνία, οι σύλλογοι και φορείς του δήμου, αλλά και οι δήμοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αντιδράσεις και στο Ωραιόκαστρο

Να θυμίσουμε πως από το Ωραιόκαστρο ουσιαστική αντίδραση τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μόνο από την πλευρά του δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη, ο οποίος έστειλε επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να μην γίνει αποδεκτό το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου «ΤΙΤΑΝ» και να μην ανοίξει ο δρόμος για τη δυνατότητα καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης στη μονάδα.

Αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την αναστολή της διαδικασίας για αλλαγή της περιβαλλοντικής άδειας του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ», λόγω της πανδημίας, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

   «Είναι απαράδεκτη η μεθόδευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ανοίξουν ζήτημα για αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια του Τιτάνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ κορυφώνεται η πανδημία και εφαρμόζεται περιορισμός μετακινήσεων. Και όλα αυτά χωρίς να μπορεί να γίνει διαβούλευση των συλλογικών οργάνων και φορέων. Η επιλογή του χρόνου και η διαδικασία δεν επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση και τροφοδοτεί την ανησυχία στην κοινωνία», υπογραμμίζουν, σε κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

   Γι’ αυτό και προτείνουν να αναληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ώστε να ανασταλεί η διαδικασία και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης, με τοποθέτηση συλλογικών οργάνων, μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας.

   Επίσης, ζητούν να εφαρμοστούν τάχιστα στην Κεντρική Μακεδονία ουσιαστικά μέτρα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή και να υπάρξουν αυτή την περίοδο ενισχυμένα μέτρα για την ασφαλή διαχείριση όλων των απορριμμάτων αλλά και προστασίας των εργαζομένων των ΟΤΑ σε αυτό τον τομέα.

   Επισημαίνουν, ακόμα, πως «η όποια συζήτηση για δευτερογενή καύσιμα δεν μπορεί να ανοίξει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει αναπτυχθεί η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, χωρίς σύγχρονες υποδομές απορριμμάτων, χωρίς πλήρη ανάλυση όλων των δεδομένων και ενώ το μόνο σχέδιο που υλοποιεί και η κυβέρνηση είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων».

   Τη δήλωση υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελλος.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,