Χρ. Ζάπρα: “Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά” και για αυτό θα τα καταφέρουμε.

To Polites Oraiokastrou ευχαριστεί ιδιαίτερα την εντεταλμένη σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Ζάπρα, για τη συμμετοχή της στην ενότητα των “τριών ερωτήσεων”.

  • «Βοήθεια στο σπίτι» σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για όλο τον κόσμο αλλά κυρίως για ανήμπορους, μοναχικούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Πού θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Δήμου στο μέτωπο του κορονοϊού;

«Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πανδημική κρίση ως διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου θέσαμε έναν κεντρικό στόχο: Δεν θα μείνει κανείς μόνος, δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος. Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση όλων των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Επεκτείναμε και ενισχύσαμε για αυτόν τον σκοπό το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, φροντίζοντας μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες μας να παρέχουμε στους ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στο σπίτι τους. Μάλιστα, για τη διανομή των ειδών αυτών έχει διατεθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες κι ένα πρόσθετο όχημα, προσφορά της Toyota, το οποίο παρέλαβε προσωπικά ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης, στο πλαίσιο συνεργασίας της εταιρείας αυτοκινήτων με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το υπουργείο Εσωτερικών. Εξάλλου, για να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με αναπηρίες και τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε άλλες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, μέσα από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες διεκπεραιώνουμε για λογαριασμό τους επείγοντα θέματα που σχετίζονται με την παραλαβή αιτήσεων ή την παράδοση πιστοποιητικών αλλά φροντίζουμε ακόμη και για τα αναγκαία ψώνια τους από το σούπερ μάρκετ.

Με αυτή την ευκαιρία θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά στα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συμπολίτες μας με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Είναι τα:

2313 30.40.68 και 2313 30.40.28 για την περιοχή του Ωραιοκάστρου

2313 300.832 για την περιοχή της Καλλιθέας και

23943 30590 για την περιοχή της Μυγδονίας.

Εμείς, λέμε στους συμπολίτες μας “Μείνετε Σπίτι. Είμαστε εμείς εδώ για εσάς”. Ακριβώς σε αυτό το σημείο κρίνεται και η δική μας αποτελεσματικότητα.

  • Ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχετε αυτή την περίοδο; Πρακτικά τι κάνετε δηλαδή και με ποια συχνότητα;

«Μέσα από το πλέγμα των κοινωνικών δράσεων που υλοποιούμε έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για κάθε πολίτη που ανήκει σε κάποια ευάλωτη ομάδα. Μέσα από το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ στηρίζουμε σε καθημερινή βάση περισσότερες από είκοσι οικογένειες. Πάνω από 200 άτομα και οικογένειες λαμβάνουν βοήθεια μέσα κι από άλλες κοινωνικές δομές του δήμου, όπως το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο ή το κέντρο κοινότητας, ενώ σε τετρακόσιους ανέρχονται οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υλοποιούμε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης προσφέρουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης σε συνεργασία με το δίκτυο ‘Άλφα’. Ο δήμος Ωραιοκάστρου, εξάλλου, στηρίζει την προσπάθεια για ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, με στόχο να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε αίμα που έχουν δημιουργηθεί εν τω μέσω της πανδημικής κρίσης.

Πρόσφατα οργανώσαμε αιμοδοσία, που υποστηρίχθηκε με μεγάλη θέρμη από πολίτες κάθε ηλικίας, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Ανταποκρινόμενοι, μάλιστα, σε σχετικό κάλεσμα της ΚΕΔΕ, θέσαμε στη διάθεση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο ‘Κονταξοπούλειο’ για την πραγματοποίηση αιμοδοσιών όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο από τις υγειονομικές αρχές».

  • Πόσους συνδημότες μας στηρίζετε αλλά και τι κονδύλια διαθέτετε ως διοίκηση του δήμου; Προσφορές και δωρεές έχετε αυτή την περίοδο; To «είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι» ισχύει;

«Όπως ανέφερα ήδη, ο δήμος Ωραιοκάστρου μέσα από τις κοινωνικές του υπηρεσίες βρίσκεται δίπλα σε κάθε πολίτη που χρήζει βοήθειας. Και θα μου επιτρέψετε, στο σημείο αυτό, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το προσωπικό του δήμου που εργάζεται στις κοινωνικές δομές, διότι πραγματικά οι υπάλληλοι αυτοί σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος της διαχείρισης της πανδημικής κρίσης.

Πέρα από τα κονδύλια που ήταν ήδη εγγεγραμμένα στον δημοτικό προϋπολογισμό για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αυτήν την περίοδο γίνονται πρόσθετες δαπάνες για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορονοϊού.

Δεν θα μπορούσα, βεβαίως, παρά να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους αλλά και στους επαγγελματίες της περιοχής μας που με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης προχωρούν σε προσφορές υπηρεσιών, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και μέσω αυτών συμπολίτες μας που χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Επομένως, ναι, “Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά” και για αυτό θα τα καταφέρουμε.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , ,