Προστατεύουμε, αγαπάμε και κυρίως φροντίζουμε τα αδέσποτα ζώα. Για να επιβιώσουν χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας, γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που τα φροντίζει, είναι πολύ μικρός, σε σχέση με τα ζώα που βρίσκονται εκεί έξω στον δρόμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των αδέσποτων ζώων.
Το Polites Oraiokastrou για τη σημερινή ημέρα ζήτησε συμβολικά «δυο λόγια» από τρεις ανθρώπους που έχουν δείξει και συνεχίζουν να δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για τα αδέσποτα ζώα.
Λία Δρόσου (Πρόεδρος Δ.Σ Ωραιοκάστρου )

Αν και προσωπικά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ημέρα δεν είναι γιορτή, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την υπεράσπιση των αδέσποτων ζώων. Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι η σημαντική προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ανθρώπου, γεγονός που μας προτρέπει όλους να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι. Μπορούμε να αποδεικνύουμε καθημερινά, ως δείγμα πολιτισμού, την ανθρωπιά μας δίνοντας τους λίγο φαγητό και νερό και όχι την έμπρακτη βία και την εγκατάλειψη. Ας γίνουμε «συγκάτοικοι στην Αγάπη – υιοθέτησε και εσύ ένα ζώο».
Παντελής Κοσμίδης (Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Ζώων Ωραιοκάστρου)

Εν όψη της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε ότι τα ονομαζόμενα ζώα Συντροφιάς, υπήρξαν πολύτιμος Σύντροφος, Συνεργάτης και Συμπαραστάτης του Ανθρώπου, στη μακραίωνη μάχη του για Εξέλιξη και Επιβίωση, από τότε που και αυτός σηκώθηκε στα δύο του πόδια.
Δυστυχώς σήμερα αυτά τα ζώα συναντώνται και ως Αδέσποτα στο αστικό και περιαστικό οικοσύστημα, και ο έλεγχος του λεγόμενου «Αδέσποτου Πληθυσμού» είναι θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινότητες.
Αν το θέμα αντιμετωπιστεί μόνο από τη διαχειριστική του διάσταση, δηλαδή περί αριθμών περιορισμού και χώρων παραμονής, όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι Δήμοι αρέσκονται να το μελετούν και να το παρουσιάζουν, τότε καθίσταται πρόβλημα πρακτικά δυσεπίλυτο, ως και άλυτο. Ο έλεγχος του Αδέσποτου Πληθυσμού θα επιτευχθεί, μόνο αν αντιμετωπιστεί ως αυτό που είναι, δηλαδή ως 100% ανθρωπογενές πρόβλημα, οφειλόμενο σε αντικοινωνική και τελικά παραβατική συμπεριφορά. Προσκαλούμε την Τοπ. Αυτοδιοίκηση να επιδείξει βούληση, ώστε να εφαρμοστούν νόμοι που ήδη υπάρχουν και αποτρέπουν την Εγκατάλειψη, περιφρουρώντας το σεβασμό της ζωής καταρχήν του δεσποζόμενου ζώου, όπως έλεγχοι ηλεκτρονικής σήμανσης, έλεγχος βιβλιαρίου υγείας, κλπ).
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με πρόσθετα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των ανεπιθύμητων γεννήσεων ξεκινώντας από το Δεσποζόμενο Πληθυσμό, δυστυχώς έχουν μείνει ανεφάρμοστα, για προφανείς λόγους αποφυγής πολιτικού κόστους.
Γιάννης Παπαγρηγορίου (Μέλος του Φιλοζωικού συλλόγου Ωραιοκάστρου, π. Πρόεδρος )

«Κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ δίνονται από τους δήμους για τα αδέσποτα, αλλά τα αδέσποτα συνεχίζουν να υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά καταλήγουν κάπου αλλού. Έτσι τα αδέσποτα όχι μόνο μένουν χωρίς φροντίδα, αλλά κακοποιούνται από αρρωστημένους και έτσι μερικά γίνονται κι επιθετικά. Ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» με τον σκύλο του Οδυσσέα μας λέει ότι οι σκύλοι εκφράζουν την αληθινή φιλία, την αγνή φύση και την άδολη αγάπη. Και γι αυτό λένε, ότι εάν δεν μπορέσεις να αγαπήσεις τα ζώα, δεν θα μπορέσεις να αγαπήσεις τίποτα σε αυτή τη ζωή! Τα ζώα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και πρέπει να ζουν κοντά μας αρμονικά, όχι ως αδέσποτα και όχι βέβαια φυλακισμένα σε «καταφύγια» σε βουνά και σε ερημιές. Η αγάπη για τα ζώα δεν είναι υποχρεωτική. Υποχρεωτικός είναι ο σεβασμός όλων προς αυτά».