Η διοικούσα παράταξη «Πολιτεία με Όραμα» σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την αύξηση των δημοτικών τελών, προσπάθησε να ταυτίσει αυτή την επιβάρυνση «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό των δημοτών με …«πράξη ευθύνης». Συγκεκριμένα, με χορηγούμενη προβολή της μέσω Facebook ο συνδυασμός του κ. Γαβότση, κάνει λόγο για “Ολη η αλήθεια για τα δημοτικά τέλη” και ισχυρίζεται ότι:
«Η ανεπάρκεια των ανταποδοτικών τελών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών (ανελαστικών κυρίως) της υπηρεσίας καθαριότητας οφείλεται κυρίως:
1. Στην πρότερη μείωση των δημοτικών τελών (2011), η οποία δημιούργησε ένα διαχρονικό σωρευτικό έλλειμμα της τάξεως του € 1.500.000 περίπου …».
(σ.σ) Να υπενθυμίσουμε όμως ότι στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ Ωραιοκάστρου το Απρίλιο του 2011 με παρόντες όλους τους αιρετούς -Δημοτικούς & Τοπικούς Σύμβουλους- την απόφαση της μείωσης των Δημοτικών Τελών την ψήφισαν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του κ Γαβότση. Την ψήφο του αυτή υπερασπίστηκε ο κ. Γαβότσης εκ νέου, 3 χρόνια μετά, όταν στην κεντρική προεκλογική του ομιλία, το έτος 2014 στον πεζόδρομο του Ωραιοκάστρου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κάλπη, είχε πει -αναφερόμενος στον Δ. Σαραμάντο- ότι ψήφισε τη μείωση των δημοτικών τελών γιατί ήταν σωστό: «Μείωσε τα δημοτικά τέλη, μείωσε τα έσοδα του δήμου κατά ένα εκατομμύριο περίπου, και πολύ καλά έκανε, κάτι που εμείς το ψηφίσαμε, διότι ήταν σωστό…»!
«…2. Στη μη πληρωμή τελών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω οικονομικής αδυναμίας, αλλά και κλείσιμο πολλών μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και 3. Υστέρηση εσόδων από τις ρυθμίσεις που διενεργεί η ΔΕΗ…»
(σ.σ) Το επιχείρημα του κλεισίματος «πολλών και μεγάλων επιχειρήσεων» κρίνεται εκ προοιμίου ως ανεπαρκές. Και αυτό γιατί, όπως ορίζει ο νόμος τα δημοτικά τέλη ως ανταποδοτικά, υποτάσσονται στον κανόνα: ΔΕΝ με πληρώνεις γιατί ΔΕΝ σου παρέχω ως Δήμος υπηρεσίες και άρα ΔΕΝ δαπανώ χρήματα σε καύσιμα, προσωπικό, φορτηγά, κίνηση κλπ. Επομένως το κλείσιμο των μεγάλων επιχειρήσεων δεν συνετέλεσε στην ανεπάρκεια των δημοτικών τελών. Μάλιστα, αυτό το επιχείρημα της «Πολιτείας με Όραμα» όχι μόνον είναι ανεπαρκές αλλά μπορεί να αντιστραφεί και να υποβληθεί ως ερώτημα: Πόσες άραγε από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, στην πραγματικότητα δεν έκλεισαν αλλά απλά «μεταφέρθηκαν» στα όρια άλλων, περισσότερο φιλόξενων για την επιχειρηματικότητα, Δήμων εξαιτίας και της αύξησης δημοτικών τελών;
Σε ό,τι αφορά την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, εκεί συναντάμε πλέον τον απόλυτο παραλογισμό. Σε μία Ελλάδα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία, ο Δήμος μας δεν γίνεται αρωγός με κοινωνική πολιτική αλλά επιβαρύνει και άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισμό μέσω της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα αυτού είναι αφενός η «οικονομική αδυναμία» των «φτωχών και ασυνεπών» να επιτείνεται και οι οφειλές τους προς τον Δήμο να διογκώνονται, αφετέρου να φορτώνεται και άλλο το σαμάρι των «συνεπών».
και «…4. Απουσία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για δράσεις στον τομέα της ποιότητας ζωής γενικότερα…»
(σ.σ) Πρόκειται για ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί ξύλινη πολιτική γλώσσα, αόριστο και ασαφές, από το οποίο μπορεί, ωστόσο, να εξαχθεί ένα πολύ συγκεκριμένο και σαφές ερώτημα: Ποιος ευθύνεται για την επί 5ετία έλλειψη των «εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης» άραγε; Επιλέγουμε να αφήσουμε στην κρίση των πολιτών την εξαγγελία στην τελευταία κεντρική προεκλογική ομιλία του νυν δημάρχου όπου και εδώ με … «πράξη ευθύνης» δεσμεύτηκε -λίγες ώρες πριν την κάλπη- για τη μείωση των δημοτικών τελών, καταρρίπτοντας ο ίδιος και τα 4 παραπάνω επιχειρήματά του.